16 weken zwanger

16 weken zwanger

Als je 16 weken zwanger bent, kan je verschillende symptomen ervaren zoals misselijkheid en bandenpijn. Tijdens de controle zal de verloskundige of gynaecoloog onder andere je bloeddruk meten en luisteren naar het hartje van je baby. Als je zwanger bent van een tweeling, kan je buik al wat meer gegroeid zijn en kan je meer last hebben van misselijkheid en vermoeidheid. Probeer goed op jezelf te letten en voldoende rust te nemen. Geniet vooral van deze bijzondere periode!

De groei van je baby als je 16 weken zwanger bent

Op dit moment is je baby ongeveer 15 cm lang en weegt hij of zij ongeveer 120 gram. De beentjes zijn al iets langer dan de armpjes en het hartje klopt tussen de 120 en 160 keer per minuut.

Het vruchtwater wordt aangemaakt door de vliezen, de placenta en de longen en nieren van je baby. Vanaf 12 weken kan je baby al een klein deel van het vruchtwater in de nieren aanmaken en vanaf 16 weken produceert hij of zij zoveel urine dat de hoeveelheid vruchtwater voornamelijk door de nieren op peil gehouden wordt.

De groei van je buik als je 16 weken zwanger bent

Wanneer je 16 weken zwanger bent, kan het zijn dat je al een duidelijke zwangerschapsbuik hebt ontwikkeld. De grootte van je buik verschilt echter per vrouw en sommigen hebben nog niet veel verandering gemerkt.

Je kunt je buik in deze periode ondersteunen met zwangerschapskleding, zoals een buikband, zwangerschapsbroek of een comfortabel jurkje. Het dragen van deze kleding kan zorgen voor meer comfort en ondersteuning tijdens je dagelijkse activiteiten. Vergeet niet om jezelf ook af en toe te verwennen met wat ontspanning en geniet vooral van deze bijzondere periode!

Zwangerschapskwaaltjes bij 16 weken zwanger

Als je 16 weken zwanger bent, kan je nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes, maar het kan ook zijn dat deze wat minder worden of zelfs verdwijnen. Het is echter niet ongewoon om nog steeds last te hebben van misselijkheid, vermoeidheid, bandenpijn en krampen.

Een andere veelvoorkomende klacht is bloedverlies. Hoewel dit kan voorkomen bij elke zwangere vrouw, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog als je hier last van hebt.

Doe dit bij 16 weken zwangerschap: Een pret-echo maken

Wist je dat het mogelijk is om als je 16 weken zwanger bent al een pret-echo te krijgen en in veel gevallen zelfs het geslacht van je baby te bepalen? Natuurlijk verschilt dit per vrouw, maar over het algemeen zou dit moeten kunnen. Of je je baby al kunt voelen, verschilt ook per persoon. Het is mogelijk dat je al wat beweging voelt, maar dit zal nog niet veel zijn. Je zou hooguit wat plopjes kunnen voelen van bellen in je buik. Op dit moment is je baby nog volop in ontwikkeling en neemt nog niet veel ruimte in de baarmoeder in.