Gelukkig zal je buik je waarschijnlijk nog niet heel erg in de weg zitten, maar een mooi zwangerschapsbuikje begint zich nu toch echt te vormen. Het is waarschijnlijk prettig om je eerste zwangerschapskleding te gaan kopen. Je legging en broek zitten dan weer lekker en zakken niet steeds af. Ook tijdens je zwangerschap kun je er leuk uitzien, meer informatie over positiekleding kun je hieronder vinden.
Je baby begint steeds meer te bewegen. Meestal merk je hier nog niets van, maar op een echo zijn deze bewegingen al goed te zien. De beenderen van je baby zijn al flink aan het groeien.
Je baby begint al haartjes te krijgen en kan ook al licht en donker waarnemen.
Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.
Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)
Als je werkt dan ben je wettelijk verplicht uiterlijk drie maanden voor de bevalling aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Eerder mag natuurlijk wel. Heb je een termijnecho gehad dan kun je goed de uitgerekende datum bepalen, dit is gemakkelijk om het verlof in te plannen. Je werkgever wil waarschijnlijk een zwangerschapsverklaring hebben, deze kun je van je verloskundige krijgen.
Je verlof bestaat eigenlijk uit twee delen : eerst heb je zwangerschapsverlof en daarna bevallingsverlof. Het bevallingsverlof gaat in op de dag van de bevalling en duurt minimaal 10 weken.
Was je zwangerschapsverlof korter dan zes weken, dan mag je de gemiste tijd bij het bevallingsverlof aanplakken. In totaal het je dus recht op zestien weken verlof.
Je baby is nu ongeveer 15 cm lang en weegt ca. 120 gram. De beentjes zijn al wat langer dan de armpjes en het hartje slaat tussen de 120 en 160 keer per minuut.
Het vruchtwater wordt door de vliezen, de placenta en de longen en nieren van het kindje aangemaakt. Het kindje kan vanaf 12 weken nog maar een klein deel van het vruchtwater in de nieren aanmaken. Je baby gaat bij deze termijn ook urine produceren. Vanaf 16 weken plast je baby zoveel dat de hoeveelheid vruchtwater vooral door de nieren op peil gehouden wordt.
Hoe voel jij je bij 16 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.
Een poliklinische bevalling is een ziekenhuisbevalling onder leiding van je eigen verloskundige. De verloskundige beslist tijdens de ontsluitingsfase wanneer je naar het ziekenhuis kunt gaan. Meestal is dit rond 6 cm ontsluiting. In het ziekenhuis “huur” je een kamer waar je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige en een kraamverzorgster.
Twee uur na de bevalling ga je met je kindje naar huis. De kraamverzorgster gaat met je mee. Als er complicaties zijn, blijf je natuurlijk langer. De poliklinische bevalling wordt niet altijd vergoed door je zorgverzekeraar maar alleen bij sommige aanvullende verzekeringen, tenzij er natuurlijk een medische indicatie tijdens de thuisbevalling ontstaat.
Lees hier verder over de bevalling.
Door de groei van de buik en de borsten kunnen de vezels in de huid soms scheuren. Dit wordt zichtbaar als paarse/roze lijnen op je buik/borsten. Deze lijnen worden striae of striemen genoemd. Het is niet pijnlijk en niet gevaarlijk. Sommige vrouwen ervaren wel jeuk ter hoogte van de striae. Niet iedere zwangere krijgt striae. Sommige zwangeren smeren een speciale striaecreme op hun buik en borsten. Helaas is niet bewezen dat dit werkt. Mochten de striae jeuken dan kun je mentholpoeder of mentholgel op de striae strooien/smeren. Na de bevalling zullen de tijdens de zwangerschap nog roze/paarse lijntjes langzaam in witte/parelmoerkleurige lijntjes veranderen. Ze gaan helaas dus niet meer helemaal weg.
Lees hier verder over huidverzorging tijdens je zwangerschap
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.
© babytjes.nl All rights reserved.
De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.
Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.
Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.
Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.