18 weken zwanger

18 weken zwanger

Je bevindt je nu in de vijfde maand van je zwangerschap en de baby in je buik is ongeveer zo groot als een paprika. Veel vrouwen ervaren nu dat hun buik begint te groeien, maar het kan ook zijn dat je nog geen duidelijke zwangerschapsbuik hebt. Dit verschilt uiteraard.

In deze fase van de zwangerschap kun je ook al beginnen met het plannen van de bevalling. De meeste baby’s worden geboren tussen week 37 en 42, 7% van de baby’s wordt hiervoor geboren. Dit noemen we een vroeggeboorte. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met het uitzoeken van een bevallingsplan en het bespreken van de mogelijkheden met je zorgverlener.

De groei van je baby als je 18 weken zwanger bent

Op het moment dat je 18 weken zwanger bent, is je baby al flink gegroeid. Gemiddeld meet je kindje nu zo’n 20 centimeter en weegt het ongeveer 200 gram. Het is dus niet zo gek dat je buik langzaam maar zeker groter wordt.

De groei van je baby kost veel energie. Per dag delen miljoenen cellen zich om ervoor te zorgen dat je kindje zich optimaal ontwikkelt. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg ervoor dat je gezond eet en voldoende drinkt, en probeer wat extra slaap te pakken als je dat nodig hebt. Daarnaast is ontspanning ook cruciaal. Neem bijvoorbeeld eens een uurtje de tijd voor jezelf en doe iets waar jij blij van wordt.

Er gebeurt ontzettend veel met je lichaam en geest tijdens deze periode van je zwangerschap. Wees dus lief voor jezelf en luister naar de signalen die je lichaam afgeeft. Zo geef jij je baby de best mogelijke start in het leven.

De groei van je buik als je 18 weken zwanger bent

De groei van je buik bij 18 weken zwangerschap kan sterk verschillen per vrouw en per zwangerschap. Sommige vrouwen hebben al een duidelijke zwangerschapsbuik en anderen hebben nog weinig verandering gemerkt. Over het algemeen begint je buik in deze fase van de zwangerschap wel iets meer op te vallen.

Dit komt doordat je baarmoeder nu ongeveer ter grootte van een meloen is. De baarmoeder en de baby groeien nog steeds, wat betekent dat je buik in de komende weken nog verder zal groeien. Het kan zijn dat je wat meer ongemakken ervaart, zoals rugpijn en bandenpijn, als gevolg van de groeiende buik.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is en dat er geen ‘goede’ of ‘slechte’ manier is om eruit te zien als je 18 weken zwanger bent. Je lichaam past zich aan de groeiende baby aan en dat kan er voor iedereen anders uitzien.

Zwangerschapskwaaltjes bij 18 weken zwanger

Bij 18 weken zwangerschap kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Een aantal veelvoorkomende kwaaltjes zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid en harde buiken. Ook kunnen er in deze fase van de zwangerschap andere kwaaltjes ontstaan, zoals pigmentvlekken en jeuk.

Pigmentvlekken, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan door een verhoogde productie van melanine. Dit is het pigment dat zorgt voor de kleur van je huid. De vlekken komen vaak voor op je gezicht en kunnen verschillen in grootte en vorm. Hoewel het vervelend kan zijn, zijn pigmentvlekken gelukkig onschadelijk en zullen ze na de bevalling vaak vanzelf weer vervagen.

Jeuk kan ook een vervelend zwangerschapskwaaltje zijn. Je huid kan bijvoorbeeld gaan jeuken door de groeiende buik of door veranderingen in je hormoonhuishouding. Als je veel jeuk hebt, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. In sommige gevallen kan jeuk namelijk wijzen op een onderliggende aandoening, zoals zwangerschapscholestase.

Doe dit bij 18 weken zwangerschap: Nadenken over de bevalling

Wanneer je ongeveer 18 weken zwanger bent, kan het goed zijn om na te denken over waar je wilt bevallen. In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen, maar je kunt ook kiezen voor een ziekenhuis of geboortehuis. Als er sprake is van medische complicaties, ben je verplicht om in het ziekenhuis te bevallen, waar alle medische apparatuur direct beschikbaar is.

Ongeveer 25% van de vrouwen kiest ervoor om thuis te bevallen. Als je geen medische indicatie hebt, kun je echter ook in een ziekenhuis bevallen of in een speciaal geboortehuis. Bespreek met je verloskundige waar je wilt bevallen, zodat zij je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

In deze weken is het ook mogelijk om een pretecho te krijgen, waarbij je zelfs kunt vragen om het geslacht van je baby te ontdekken. Dit kan handig zijn om je voor te bereiden op de komst van je baby, bijvoorbeeld door het kopen van kleertjes en het inrichten van de kinderkamer.