21 weken zwanger

Spataderen?

Heb je last van spataderen of heb je last van spataderen gekregen in de zwangerschap? Spataderen zijn eigenlijk uitgezette bloedvaten. Niet alleen de zwangerschap is de oorzaak van spataderen, maar ook factoren als erfelijkheid, leeftijd en langdurig staan hebben invloed op het ontstaan van spataderen. In de zwangerschap worden spataderen vooral veroorzaakt door druk van de baarmoeder op de aderen. Hierdoor kan het bloed niet goed terugstromen naar je hart en zetten je aderen uit.

zwangere buik

Wat kun je doen?

  • Blijf niet te lang staan.
  • Heb je staand werk loop dan tussendoor een stukje, dat is goed voor de doorbloeding!
  • Sla je benen niet over elkaar, dit belemmert de bloedstroom in je benen.
  • Draag zoveel mogelijk platte schoenen.
  • Bij veel vrouwen bieden steunende panty's uitkomst.
  • Draag geen knellende kousen of sokken of iets om je benen wat kan knellen.
  • Ga 's avonds lekker met je benen omhoog zitten.

Gezond zwanger zijn

Hartslag te horen met stethoscoop

Vanaf een week of 20 - 21 zwangerschap is de hartslag van je baby ook te horen met een stethoscoop. Natuurlijk was dat al eerder mogelijk met een doptone-apparaat, maar met een stethoscoop is het geluid toch anders.

eenentwintig weken zwanger

Het hartje van je baby klopt snel, zo tussen de 120 - 160 slagen per minuut. Je eigen hartslag is ongeveer tussen de 60 en de 80 slagen per minuut. Wil je je eigen hartslag herkennen? Voel dan aan je pols.

Vruchtwater, longetjes en bewegen

Je baby kan al voor de geboorte slikken en drinkt misschien af en toe wat vruchtwater, hierdoor kan hij of zij flink de hik krijgen! Dit kan helemaal geen kwaad. Misschien heb je het gezien op de echo. Ook beginnen de longen zich te ontwikkelen. Veel zwangeren hebben nu al wel de eerste bewegingen van hun baby gevoeld, een leuk moment om vast te leggen in bijvoorbeeld een zwangerschapsdagboek.

Groei van je baby met een- entwintig weken zwangerschap

De groei van de baby

De baby is nu ongeveer 27 cm en weegt zo'n 390 gram. Je baby zal dus in de komende weken heel veel moeten groeien, want de meeste kinderen hebben een geboortegewicht tussen de 3000 en 4000 gram. Dat is dus het TIEN-voudige van wat je baby nu weegt.

eenentwintig weken zwanger

De baby kan zich nu ook nog prima bewegen in de baarmoeder. Over een tijdje wordt dat steeds moeilijker.

Het scrotum van een jongetje is nu nog één geheel en bij een meisje begint de vagina hol te worden.

Steeds moeilijker te verbergen

Vanaf nu wordt het steeds moeilijker je buik te verbergen. Ongeveer 1 cm onder je navel is de rand van je baarmoeder te voelen. Gemeten vanaf het schaambeen is je baarmoeder ongeveer 17-21 cm groot. Je taille begint te verdwijnen en misschien kunnen zelfs onbekenden al zien dat je zwanger bent.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 21 weken zwangerschap? Heb jij last van spataderen en wat doe je eraan? Kun jij je buik nog verbergen? Heb jij de hartslag van je baby al gehoord? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Positiekleding aanschaffen?

Nu is de tijd vaak echt aangekomen dat je er niet meer om je dikker wordende buik heenkunt. Natuurlijk kun je ook "gewone" kleding blijven dragen en er mooi en vrouwelijk uit blijven zien tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de do's en de dont's?

Don't: te lang wachten!

Loop niet meer in een te strakke jeans, ze zitten niet meer lekker en voor je baby is het natuurlijk ook niet fijn zo'n strakke broek.

Do: Schaf een paar goede basics aan zoals:

  • een goed passende jeans
  • een paar witte/grijze en zwarte T-shirts
  • een mooi vest als je in de winter zwanger bent

Bekijk al onze adviezen in de special over positiekleding

Wil je informatie over het geven van borstvoeding?

Wil je meer info of wil je graag een borstvoedingscursus volgen? Klik op onderstaande link, daar zijn een paar borstvoedingsorganisaties voor je uitgelicht en we vertellen je wat ze voor je kunnen doen. Hier kun je meer informatie vinden


Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies