23 weken zwanger
Als je 23 weken zwanger bent, ben je al meer dan de helft van je zwangerschap gepasseerd en ben je bijna in het derde trimester beland. De foetus is nu ongeveer zo groot als een mango en begint steeds meer op een baby te lijken. De baby kan nu ook bewegen en de bewegingen worden steeds krachtiger en frequenter.
Naarmate de zwangerschap vordert, kan het zijn dat je je steeds meer gaat voorbereiden op de komst van je baby. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je begint met het inrichten van de babykamer en het uitzoeken van babykleertjes. Het kan ook betekenen dat je je verdiept in de bevalling en jezelf hierop voorbereidt.
Bovendien kan 23 weken zwanger zijn ook een tijd zijn van emoties en veranderingen. Veel aanstaande ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over hoe ze hun werk kunnen combineren met het ouderschap, of ze wel genoeg geld hebben en of ze wel goede ouders zullen zijn. Het is belangrijk om deze gevoelens te bespreken met een vertrouwenspersoon en jezelf de tijd te geven om aan deze nieuwe situatie te wennen.
De groei van je baby als je 23 weken zwanger bent
Wanneer je 23 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 30 centimeter lang en weegt ongeveer 550 gram. Bijna alle organen zijn nu volledig ontwikkeld, met uitzondering van de longetjes die nog verder moeten rijpen voordat de baby kan ademen buiten de baarmoeder.
Om de longen te trainen, oefent de baby door vruchtwater in de longen te laten stromen en er weer krachtig uit te persen. Op deze manier kan de baby alvast de ademhaling oefenen en zich voorbereiden op het leven buiten de baarmoeder.
Daarnaast is de baby ook aan het oefenen met zijn handjes en kan het zelfs proberen om zijn duimpje in zijn mondje te krijgen. Dit kan soms zelfs zichtbaar zijn op een echo. Deze activiteiten dragen bij aan de groei en ontwikkeling van de baby en laten zien hoe de baby steeds meer vaardigheden aan het ontwikkelen is.
De groei van je buik als je 23 weken zwanger bent
Wanneer je 23 weken zwanger bent, is het heel normaal dat je buik flink gegroeid is in vergelijking met het begin van je zwangerschap. De grootte van je buik kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je lengte, lichaamsbouw en het aantal eerdere zwangerschappen.
Je zult merken dat je buik nog steeds groeit en steeds zwaarder wordt. Dit kan het soms moeilijk maken om comfortabel te zitten, te staan of te liggen, en je kunt merken dat je kleding steeds strakker gaat zitten en sommige kledingstukken niet meer passen.
Een goed passende en ondersteunende zwangerschapskleding kan je helpen om je comfortabeler te voelen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat je niet moet vergelijken met andere zwangere vrouwen. Focus in plaats daarvan op het luisteren naar je eigen lichaam en het nemen van voldoende rust.
Ook kun je ervaren dat je buik af en toe hard wordt en dat je een soort van krampachtig gevoel hebt. Dit wordt ook wel harde buiken genoemd en kan veroorzaakt worden door inspanning, stress, uitdroging of simpelweg door de groei van de baarmoeder.
Zwangerschapskwaaltjes bij 23 weken zwanger
Bij 23 weken zwanger zijn, kun je nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes, waaronder zwangerschapsdiabetes. Dit treedt op wanneer je lichaam niet genoeg insuline kan produceren tijdens de zwangerschap, en kan de gezondheid van zowel de moeder als de baby beïnvloeden. Als je denkt dat je zwangerschapsdiabetes zou kunnen hebben, is het belangrijk om contact op te nemen met je zorgverlener en een glucosetolerantietest te laten doen. Als je geen symptomen hebt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken, maar het is altijd belangrijk om regelmatig contact te hebben met je zorgverlener en eventuele zorgen te bespreken.
Doe dit bij 23 weken zwangerschap: Kinderkamer gereed maken
Als je in week 17 van je zwangerschap te horen hebt gekregen of je een jongetje of meisje krijgt, dan is week 23 een perfect moment om te beginnen met het shoppen voor je kleintje. Heb je al een babykamer ingericht? Zo niet, dan is het wellicht verstandig om hier nog mee aan de slag te gaan.
Heb je al wat spulletjes, zoals een kinderwagen, gekocht en klaargezet? Overweeg of je deze nieuw wilt kopen of tweedehands. Als je een beperkt budget hebt, is het de moeite waard om eens op Marktplaats te kijken. Daarnaast kun je binnen je eigen vriendenkring navragen of er nog ongebruikte spullen beschikbaar zijn, zoals een commode, kinderstoel of kinderwagen. Misschien heeft een familielid of kennis net een wat oudere baby en kunnen de spullen worden overgenomen.
Let echter wel extra goed op als je een tweedehands autostoeltje overweegt. Het is niet altijd duidelijk of een stoeltje beschadigd is en of het voldoet aan de juiste keurmerken. Veiligheid staat voorop en je wilt er zeker van zijn dat jouw kind na de geboorte veilig in de auto kan worden vervoerd!