23 weken zwanger

Hoeveel ben je aangekomen?

Begint je buik al te groeien? Bij de meeste zwangeren begint rond deze periode de buik al rond te worden. Je baarmoeder is nu ongeveer 4 cm boven je navel voelbaar en gemeten vanaf het schaambeen ongeveer 19-23 centimeter.

zwangere buik

Krijg je opmerkingen vanuit je omgeving dat je buik zo hard groeit en zeggen mensen "je krijgt vast een tweeling"? Of misschien wel dat je nog niet dik genoeg bent voor het aantal weken zwangerschap? Maak je hier dan geen zorgen over! Als de groei van je kindje af zou wijken dan hoor je dit direct van je verloskundige! Onthoudt dat iedere zwangere anders is en ook elke zwangerschap is weer verschillend.

Gezond zwanger zijn

Zwangerschapsdiabetes

3-5 % van de zwangere vrouwen in Nederland krijgt zwangerschapsdiabetes. Dit is een vorm van suikerziekte die alleen in de zwangerschap voorkomt. De oorzaken zijn dat het lichaam van de moeder te weinig insuline produceert en het lichaam de insuline niet op een goede manier kan verwerken.

tweeenentwintig weken zwanger

Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?

Zwangerschapsdiabetes wordt vastgesteld door bloedonderzoek. Het glucosegehalte in je bloed is dan te hoog. Je baby groeit hierdoor meer dan normaal en de hoeveelheid vruchtwater is ook groter. Zwangerschapsdiabetes wordt veroorzaakt door hormonen maar vaak is er ook een erfelijke aanleg. Als je broers of zussen hebt met suikerziekte, dan heb je een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes. Was het gewicht van je vorige baby aan de hoge kant dan zal de verloskundige de groei tijdens de controles extra goed in de gaten houden. Wordt er zwangerschapsdiabetes bij je geconstateerd dan zal je verloskundige je doorsturen naar een gynaecoloog.

Gevoelens tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen er allerlei gedachten bij je naar boven komen. Kan ik het moederschap straks wel aan? Hoe zal dat gaan met mijn relatie, worden we straks een echt gezin? Je tranen zitten vaak losser dan voorheen en je schiet ook nog eens vaker uit je slof.

Je kan het waarschijnlijk al raden: het hoort er allemaal bij! Probeer de zaken eens te relativeren. Bel een goede vriendin of praat erover met je moeder of zus. Laat de spanningen niet te hoog oplopen en bedenk dat je best eens een flinke huilbui mag hebben, dat lucht soms enorm op.

Groei van je baby met drieën- twintig weken zwangerschap

De groei van de baby

De baby is nu ongeveer 30 centimeter en weegt ongeveer 550 gram. Bijna alle organen zijn nu helemaal ontwikkeld, alleen de longetjes moeten nog verder rijpen.

drieenentwintig weken zwanger

De longen worden getraind door vruchtwater in de longen te laten stromen en dat er weer met kracht uit te persen. Op deze manier kan de baby alvast de ademhaling oefenen. Ook met de handjes is de baby al aan het oefenen en het kan zelfs soms proberen het duimpje in het mondje te krijgen. Soms is dat op een echo te zien.

Navel en navelstreng

Als je naar je eigen navel kijkt kun je je realiseren dat je hier ooit mee verbonden bent geweest met je moeder. Dit gaat straks met jouw baby ook gebeuren. De navel ontstaat doordat hier de navelstreng heeft vastgezeten en na de bevalling is doorgeknipt. Veel vaders mogen de navelstreng na de geboorte doorknippen, dit is uiteraard geen must, alleen als ze dat willen.

In de navelstreng lopen drie bloedvaten, twee slagaders die het zuurstofarme bloed van de baby naar de placenta vervoeren en een ader die het zuurstofrijke bloed van de placenta naar je baby vervoert. De navelstreng lijkt een beetje op een ouderwets telefoonsnoer en is omgeven door gelei. Deze gelei beschermt de bloedvaten die erin zitten. Aan het eind van de zwangerschap is de navelstreng ongeveer 50 tot 60 centimeter lang.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 23 weken zwangerschap? Begint je buik al te groeien? Kun je je buik al voelen? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Kramp in je benen

Kramp in de benen is een bekende klacht in de zwangerschap. Met name ’s nachts schrikken zwangeren, en hun partner, hierdoor wakker. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie en/of kou, maar kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. Kuitkrampen kun je voorkomen door een stukje zeep in je bed te leggen. Blijf ook goed drinken. Laat je partner tijdens de kramp je tenen voorzichtig richting je knie duwen en strek je been. Het wil ook nog wel eens helpen om op je tenen te gaan staan van het zere been. Hierna is het lekker de plaats waar de kramp heeft gezeten even te masseren. Blijven de kuitkrampen steeds terugkomen? Overleg dan met je verloskundige wat je hier nog meer tegen kan doen.

Colostrum

Ga je borstvoeding geven, dan is colostrum de eerste 'melk' die de baby na de geboorte binnenkrijgt. Het colostrum bevat veel afweerstoffen die de baby beschermen tegen bacteriŽn en andere schadelijke invloeden. Er zitten meer mineralen, eiwitten en vitamines in dan in kunstvoeding en minder suikers en vetten. Tevens heeft colostrum een goede invloed op de spijsvertering van het kindje; het werkt namelijk laxerend en zorgt ervoor dat de organen van het kindje beginnen met het opruimen van de afvalstoffen die zich tijdens de zwangerschap in het lichaampje hebben verzameld.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies