27 weken zwanger

27 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 27 weken zwanger en je bevindt je in het derde trimester van je zwangerschap. Tijdens deze periode maakt je baby een enorme groeispurt door en bereidt hij of zij zich voor op het leven buiten de baarmoeder. Het is een spannende tijd vol nieuwe ontwikkelingen en veranderingen.

De organen zijn bijna volledig ontwikkeld en je baby kan nu ademen, hoewel de longen nog niet helemaal klaar zijn voor het leven buiten de baarmoeder. Je baby begint nu ook steeds meer te bewegen en je kunt misschien zelfs al de kleine voetjes of handjes voelen trappelen.

Als aanstaande moeder ben je nu waarschijnlijk bezig met de voorbereidingen op de bevalling en het leven met een pasgeboren baby. Het is een goed moment om na te denken over de bevalling en je voor te bereiden op de komst van je kleintje. Dit kan bijvoorbeeld door middel van zwangerschapscursussen, het lezen van boeken of het praten met andere moeders.

De groei van je baby als je 27 weken zwanger bent

De groei van je baby als je 27 weken zwanger bent, is een belangrijk onderwerp om bij stil te staan. Op dit moment weegt je baby ongeveer 870 gram en groeit hij of zij met meer dan 100 gram per week. De lengte van je baby is ongeveer 34 cm. Tijdens deze periode ontwikkelen de wenkbrauwtjes en wimpertjes van je baby zich en kun je ongeveer 5 cm boven je navel de baarmoeder voelen. De bewegingen van je baby zijn duidelijk voelbaar en herkenbaar, hoewel je hem of haar soms ook even niet voelt schoppen.

Naast de groei van je baby, is de ontwikkeling van de oogjes ook een belangrijk aspect tijdens deze periode van de zwangerschap. De ontwikkeling van de oogjes van je baby begint al zo rond de vijfde week van de zwangerschap, waarbij er nog sprake is van kleine groeven. Langzaamaan groeien deze groeven uit tot een soort zakjes, ook wel oogblaasjes genoemd.

In de eerste weken van de ontwikkeling zitten de oogjes van je baby wat meer aan de zijkant van het gezichtje. Later groeien ze meer naar het midden van het gezichtje toe, rond de 7e en 10e week van de zwangerschap. Rond de 12e week van de zwangerschap raken de oogleden elkaar en blijven ze dicht tot ongeveer 27-28 weken zwangerschap.

Rond de 27-28 weken zwangerschap gaan de oogjes van je baby af en toe open en weer dicht. De hersenen van je baby kunnen het licht interpreteren en hij of zij begint het verschil tussen licht en donker te zien. Het is een bijzondere periode van de zwangerschap, waarin de ontwikkeling van je baby in een razendsnel tempo plaatsvindt.

De groei van je buik als je 27 weken zwanger bent

Als je 27 weken zwanger bent, is de kans groot dat je buik aardig begint te groeien. Je baby is inmiddels flink gegroeid en heeft meer ruimte nodig in de baarmoeder. Hierdoor kan je buik steeds ronder en prominenter worden. Het is een bijzondere ervaring om de groei van je buik tijdens de zwangerschap mee te maken.

Je buik kan tijdens deze periode ook meer ongemak veroorzaken. Het extra gewicht en de omvang van je buik kunnen zorgen voor meer druk op je bekken en rug, wat voor pijn en vermoeidheid kan zorgen. Het is dan ook belangrijk om voldoende rust te nemen en te zorgen voor een goede houding tijdens het zitten en staan.

Hoewel elke zwangerschap anders is, kun je als aanstaande moeder ervan uitgaan dat je buik bij 27 weken zwangerschap ongeveer de grootte heeft van een voetbal. Dit kan natuurlijk verschillen afhankelijk van factoren als je postuur en de grootte van je baby.

Zwangerschapskwaaltjes bij 27 weken zwanger

Als je 27 weken zwanger bent, kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Eén van de meest voorkomende klachten is het slecht slapen. Het kan moeilijk zijn om een comfortabele houding te vinden vanwege de omvang van je buik en de druk op je bekken en rug. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen en angst voor de bevalling ook bijdragen aan slaapproblemen.

Gelukkig zijn er manieren om het slechte slapen te verminderen. Probeer bijvoorbeeld een kussen tussen je benen te leggen om de druk op je bekken te verminderen. Ook een zwangerschapskussen kan uitkomst bieden, omdat deze je lichaam ondersteunt en zorgt voor meer comfort tijdens het slapen.

Doe dit bij 27 weken zwangerschap: Koop babykleertjes

Heb je al eens stilgestaan bij de kleertjes die je wilt aanschaffen voor je baby? Of misschien heb je het al gedaan? Het is zo leuk om even te winkelen en te dagdromen over de toekomst. Daarnaast is het ook verstandig om alvast na te denken over zaken zoals een kraamfeest of geboortekaartjes. Dit geeft je tijd om je voor te bereiden en alles tot in de puntjes te regelen. Het is verbazingwekkend hoe snel de tijd kan gaan, dus het is belangrijk om op tijd te beginnen met plannen!