De ontwikkeling van de oogjes van je baby begint zo rond vijf weken zwangerschap, al zijn het dan nog maar kleine groeven. Deze groeven groeien uit tot een soort van zakjes (ook wel oogblaasjes genoemd).
In het begin zittten de oogjes wat meer aan de zijkant van het gezichtje maar langzaam groeien ze meer naar het midden van het gezichtje toe. Dit is rond de 7 en de 10 weken zwangerschap. De oogleden raken elkaar rond de 12 weken en blijven dicht tot ongeveer 27 - 28 weken zwangerschap.
Rond de 27-28 weken zwangerschap gaan de oogjes van je baby af en toe open en weer dicht. De hersenen kunnen het licht ook interpreteren. Je baby begint verschil tussen licht en donker te zien.
In je zwangerschap werkt het hormoon progesteron als een verslapper. Ook in je bekken verandert er daardoor veel. Op de banden waar je baarmoeder aan hangt komt steeds meer druk te staan waardoor ze wat slapper worden. Hierdoor kan je bandenpijn krijgen.
Ook je bekken zelf wordt gevoeliger doordat de stevigheid er een beetje uit gaat. Voor de bevalling is ruimte in je bekken nodig zodat je kindje de ruimte heeft tijdens de geboorte. Dit proces van ruimte maken begint al in je zwangerschap. Je zal dit vooral merken aan je schaambotje. Bij een draai in of uit de auto bijvoorbeeld. Probeer je benen bij het draaien bij elkaar te houden zodat er een natuurlijke stevigheid ontstaat. Ook bij traplopen is het verstandig om hier rekening mee te houden. Zet je voet steeds naast de andere op de tree in plaats van steeds een trede over te slaan. Je zal merken dat de pijn in je bekken door de aanpassing van je houding minder zal worden. Blijf je last houden van je bekken neem dan contact op met een fysiotherapeut. Hij of zij kan je oefeningen geven waardoor je bekkenklachten flink kunnen verminderen.
Een veel voorkomende klacht bij zwangeren is dat ze slecht kunnen slapen. Het hoort er een beetje bij.
Misschien heb je wat aan onderstaande adviezen?
De baby groeit nu meer dan 100 gram per week en weegt ongeveer 870 gram. De lengte is ongeveer 34 cm. De baby heeft nu al wenkbrauwtjes en wimpertjes. Ongeveer 5 cm boven je navel is de baarmoeder te voelen. De baby voel je soms wel en soms even niet schoppen.
Hoe vaak moet je het kindje voelen? Het ene kindje is veel rustiger dan het andere kindje. Als je het echt niet vertrouwt, kun je contact opnemen met je verloskundige.
Tijdens de controles bij de verloskundige kunnen jij en je partner natuurlijk ook alle vragen stellen die jullie bezig houden. Veel onzekerheden kunnen hierdoor weggenomen worden.
Hoe voel jij je bij 27 weken zwangerschap? Slaap je nog lekker of gaat je buik al een beetje in de weg zitten? Als je je buik al mooi kunt zien kun je meedoen aan de "buikfoto van de maand" en een lekker Zwitsal pakketje winnen voor je baby. Hierboven kun je een reactie achterlaten.
Er zijn veel voordelen bij het geven van
borstvoeding, vooral ook, omdat het de kans op infecties en allergische reacties
vermindert bij je baby. Er zijn vrouwen die absoluut geen borstvoeding willen geven. Natuurlijk is het niet zo, dat als je besluit geen borstvoeding te gaan geven, je een
slechte moeder bent. Zorg er alleen voor dat je je goed voor laat lichten over de voordelen van borstvoeding en hoe je de borstvoeding de meeste kans van slagen kunt geven.
Je kunt het altijd proberen. Lukt het, ook met goede begeleiding van een lactatiekundige, toch niet dan kun je altijd nog op kunstvoeding over stappen.
Borstvoeding is bijna altijd mogelijk en wordt een succes als je gemotiveerd bent en je je er goed op hebt voorbereid.
Alles over
borstvoeding kun je natuurlijk lezen in onze special over borstvoeding.
Gemiddeld groeien vrouwen tot aan de 27 week zwangerschap zo'n 7,5-10 kg. Deze kilo's zijn natuurlijk niet alleen je baby maar ook vruchtwater, placenta, vermeerderde hoeveelheid bloed, vruchtwater, borsten, baarmoeder en vetreserves.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.
© babytjes.nl All rights reserved.
De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.
Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.
Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.
Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.