28 weken zwanger

28 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent 28 weken zwanger! Dit betekent dat je al bijna 3/4 van je zwangerschap achter de rug hebt en je baby nog steeds druk bezig is met groeien en ontwikkelen. Op dit moment is je baby ongeveer zo groot als een aubergine en weegt hij of zij ongeveer 1 kilogram. De organen van je baby zijn inmiddels goed ontwikkeld en de longen zijn bezig met het produceren van een stofje dat ervoor zorgt dat ze straks goed kunnen ademen.

Je kunt nog steeds last houden van kwaaltjes. Het is belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en voldoende rust te nemen. Ook kun je alvast beginnen met het voorbereiden van de babykamer en het uitzoeken van babykleertjes.

De groei van je baby als je 28 weken zwanger bent

Als je 28 weken zwanger bent, groeit je baby gestaag door. Op dit moment weegt je kleintje ongeveer 960 gram en meet hij of zij zo’n 35 centimeter in lengte. Om bij de geboorte een gemiddeld gewicht van zes tot acht pond te hebben, zal je baby nog zo’n 2000 tot 3000 gram moeten aankomen.

Deze periode van de zwangerschap is cruciaal voor de ontwikkeling van de organen van je baby, die nu goed gevormd zijn. Ook de longen beginnen zich voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder door een stofje te produceren dat straks nodig is voor een goede ademhaling. Als moeder kun je nu nog steeds last hebben van vermoeidheid en andere kwaaltjes, maar het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen.

De groei van je buik als je 28 weken zwanger bent

Als je 28 weken zwanger bent, is je buik waarschijnlijk behoorlijk gegroeid. Je baarmoeder is namelijk flink groter geworden om ruimte te bieden aan je groeiende baby. Hierdoor kan het zijn dat je buik zwaarder aanvoelt en dat je soms last hebt van rugpijn, omdat je lichaam nu een extra gewicht moet dragen.

De grootte van je buik is voor elke vrouw anders en hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsbouw, het aantal eerdere zwangerschappen en de grootte van je baby. Het is daarom heel normaal als je buik er anders uitziet dan die van andere vrouwen die ook 28 weken zwanger zijn.

Zwangerschapskwaaltjes bij 28 weken zwanger

Als je 28 weken zwanger bent, kun je nog steeds last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Hoewel elke vrouw anders is en sommige vrouwen weinig tot geen klachten hebben, zijn er enkele kwaaltjes die vaak voorkomen tijdens deze periode van de zwangerschap.

Een veelvoorkomende klacht bij 28 weken zwangerschap is bekkenpijn. Door de groeiende baarmoeder en het toenemende gewicht van de baby kan er druk ontstaan op het bekken, waardoor je pijn kunt ervaren in je bekken en onderrug.

Daarnaast kan ook vermoeidheid nog steeds een rol spelen, vooral als je moeite hebt om ‘s nachts goed te slapen vanwege bijvoorbeeld ongemakkelijke houdingen of nachtelijke plaspauzes. Andere kwaaltjes, zoals misselijkheid, kunnen uiteraard ook nog voorkomen.

Doe dit bij 28 weken zwangerschap: start met de zwangerschapscursus

Als je je hebt ingeschreven voor een zwangerschapscursus, dan staat rond de 28 weken zwangerschap waarschijnlijk de eerste bijeenkomst gepland. Tijdens deze cursus word je voorbereid op het laatste trimester van je zwangerschap en de bevalling. Naast het opdoen van kennis en vaardigheden, kan de cursus ook een leuke manier zijn om andere zwangere vrouwen te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als jij. Het uitwisselen van ervaringen en tips kan veel steun en begrip geven tijdens deze bijzondere maar soms ook uitdagende periode.