28 weken zwanger

Hoe ligt je baby?

Ligt je baby in hoofdligging, dan ligt de baby met het hoofdje naar beneden. Bij een stuitligging ligt de baby met het hoofdje naar boven. Ligt je baby op zijn zij, dan heet dat een dwarsligging. De meeste baby's worden geboren in hoofdligging.

Met 28 weken zwangerschap kan je baby nog makkelijk draaien in je buik. De ligging kan dus ook zo weer veranderen. Je kunt proberen te voelen hoe je baby ligt...vraag eens aan je verloskundige of ze je wil laten voelen hoe je baby ligt en voel ook eens de billen en beentjes van je baby.

Gezond zwanger zijn

Vegetarisch eten

Als je vegetariër bent hoef je je er niet direct zorgen over te maken dat je kind tekort komt. Je moet wel wat meer rekening houden met je eetgewoontes. Neem voldoende eiwitten en combineer de juiste voedingsmiddelen. Combineer bijvoorbeeld sojaproducten en bonen met volkoren graanproducten, volkoren brood met pindakaas en zilvervliesrijst met bonen.

achtentwintig weken zwanger

Eet je helemaal geen dierlijke producten dan heb je kans op een ijzertekort door een tekort aan vitamine B12. Ben je dus erg vermoeid trek dan aan de bel en laat je ijzergehalte controleren. Ben je onzeker of je voeding voldoende is? Neem dan contact op met je verloskundige of een diëtiste.

Weer een mijlpaal in je zwangerschap

Mocht je baby geboren worden met een zwangerschapsduur van 28 weken dan heeft je baby al overlevingskansen. De meeste zwangerschapskwaaltjes van het begin zijn voorbij : Je baby gebruikt de laatste weken voor het groter groeien. De veranderingen van je baby zijn niet meer zo groot maar het gewicht wel! Lees hieronder maar eens verder hoeveel je baby gaat groeien.

Groei van je baby met acht- entwintig weken zwangerschap

De groei van je baby

Het gewicht van je baby is nu ongeveer 960 gram en het kindje is ongeveer 35 centimeter lang. Bij de geboorte weegt je baby gemiddeld zes tot acht pond, je baby moet dus vanaf nu zo'n 2000 tot 3000 gram groeien!

achtentwintig weken zwanger

Wanneer moet je je verloskundige waarschuwen?

  • Bij bloedverlies;
  • Als je regelmatige weeën hebt of krampen;
  • Als je je baby minder voelt bewegen;
  • Als je hoge koorts hebt;
  • Als je heftige buikpijn hebt;
  • Als je vliezen breken;
  • Als je het gevoel hebt dat er iets mis is met je baby.
wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 28 weken zwangerschap? Heb jij last van striae of kon je dat voorkomen? Kun jij al armpjes en/of beentjes voelen? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Striae/striemen

Door de groei van de buik en de borsten kunnen de vezels in de huid soms scheuren. Dit wordt zichtbaar als paarse/roze lijnen op je buik/borsten. Deze lijnen worden striae of striemen genoemd. Het is niet pijnlijk en niet gevaarlijk. Sommige vrouwen ervaren wel jeuk ter hoogte van de striae. Niet iedere zwangere krijgt striae. Sommige zwangeren smeren een speciale striaecrème op hun buik en borsten. Helaas is niet bewezen dat dit werkt, maar het is natuurlijk wel heerlijk om je huid lekker soepel te houden.

Mochten de striae jeuken dan kun je mentholpoeder of mentholgel op de striae strooien/smeren. Na de bevalling zullen de tijdens de zwangerschap nog roze/paarse lijntjes langzaam in witte/parelmoerkleurige lijntjes veranderen. Ze gaan helaas dus niet meer helemaal weg.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies