30 weken zwanger

Vaker naar de verloskundige

Vanaf gemiddeld 28 weken zwangerschap zul je vaker een bezoekje brengen aan de verloskundige. Waarschijnlijk om de twee tot drie weken. Dit verschilt van verloskundige tot verloskundige.

Vanaf 36 weken zwangerschap zul je elke week voor controle gaan. De verloskundige controleert elk bezoek je bloeddruk, de harttoontjes van de baby, de hoogte van de baarmoeder en soms ook gewicht en urine.

Heb je vragen over de aanstaande bevalling dan kun je dit natuurlijk altijd met je verloskundige bespreken. Wordt dit je eerste bevalling? Je verloskundige heeft al veel bevallingen gezien en meegemaakt. Schaam je niet als je je ergens onzeker over voelt. Zij kan je vaak geruststellen.

Gezond zwanger zijn

Wat is een lactatiekundige en wat kan ze voor je doen?

Als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, dan is het handig te weten dat je bij problemen altijd de hulp van een lactatiekundige in kan roepen. Een lactatiekundige is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het geven van adviezen en voorlichting bij borstvoeding.

dertig weken zwanger

Een IBCLC is een International Board Certified Lactation Consultant. Een lactatiekundige met een erkend diploma. Ze is geschoold in de borstvoedings-wetenschap en heeft dus veel kennis in huis over het borstvoeden. Sommige ziekenhuizen en kraamzorgbureaus hebben een lactatiekundige in dienst. Ook zijn er zorgverzekeraars die lactatiekundige consulten hebben opgenomen in hun pakket.

Daling van het ijzergehalte

Bloedprikken

Wanneer je dertig weken zwanger bent wordt het ijzergehalte in je bloed weer gecontroleerd. Je verloskundige kan dit controleren middels een klein prikje in je vinger. Ook kan ze ervoor kiezen om je ijzergehalte via een bloedafname uit je arm te laten bepalen. Je ijzergehalte daalt altijd wel een beetje in de zwangerschap. Bij een aantal vrouwen wordt het ijzergehalte echter te laag waardoor ze ijzertabletten moeten slikken. Een klacht die bij een laag ijzergehalte vooral voorkomt is moeheid.

Groei van je baby met dertig weken zwangerschap

De groei van de baby

Je baby is nu ongeveer 38 centimeter lang en weegt ruim 1250 gram. De afstand tussen het schaambeen en de bovenrand van de baarmoeder is ongeveer 30 centimeter.

dertig weken zwanger

Het zenuwstelsel van de baby ontwikkelt zich steeds meer. In week 24 had je baby al nageltjes op zijn vingertjes. Nu heeft je baby al nageltjes op zijn teentjes! Ook heeft je kindje al hoofdhaar. Het hele lichaam van je baby is bedekt met kleine donshaartjes. Als je baby nu geboren zou worden dan beschermt dit tegen de kou.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 30 weken zwangerschap? Hoe vaak ga jij nu naar de verloskundige of gynaecoloog? Heb je je al verdiept in de voeding die je je baby straks gaat geven? Een mooi moment om alvast eens over na te denken en je er in te verdiepen. Hierboven kun je een reactie achterlaten.

De vliezen

Je baby is vanaf het begin omgeven door twee vliezen, het chorion en het amnion. Doordat er vruchtwater is, kan je baby zich lekker bewegen. Normaal gesproken mogen je vliezen tussen 37 en 42 zwangerschap weken breken. Bij 10% van de bevallingen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Waardoor dit wordt veroorzaakt weten we niet. Soms komt dit door een bacterie, maar dit is ook vaak niet zo. Als je vliezen breken komt er een gaatje in zowel het amnion als het chorion (samen de vliezen). Door dit gaatje loopt dan vruchtwater naar buiten. Het kan zijn dat je direct een grote plens vruchtwater verliest, maar als het gaatje maar klein is kan het vruchtwaterverlies ook heel subtiel zijn. Vruchtwater is normaal gesproken helder en gelig of rozig van kleur en ruikt zoet. Als de vliezen 's nachts breken, bel je de volgende dag de verloskundige. Wanneer het groen van kleur is heeft je baby in het vruchtwater gepoept en moet je altijd contact opnemen met je verloskundige. Bewaar je maandverbandjes zodat de verloskundige deze kan bekijken.

Als je vliezen voor de zevenendertigste week breken neem dan altijd direct contact op met je verloskundige!

Lees hier meer over het Amnion en het Chorion

Het laatste nieuws via RSS

Wil jij graag constant op de hoogte blijven van het laatste Babytjesnieuws, abonneer je dan op onze RSS nieuwsfeed. Alle gepubliceerde nieuwsberichten krijg je dan rechtstreeks in je mailbox of je nieuwsreader. De link naar onze Babytjesnieuws RSS feed vind je door hier te klikken Natuurlijk kun je ook gewoon Babytjesnieuws.nl bij je favorieten zetten en daar het nieuws lezen.

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies