Gezond zwanger zijn

Oplopende bloeddruk

Rond 20 weken zwangerschap bereikt je bloeddruk het dieptepunt. Dit wordt ook wel de "mid-pregnancy drop" genoemd. Na 20 weken zwangerschap klimt de bloeddruk langzaam omhoog, dit is een normaal verschijnsel. Soms gaat de bloeddruk echter teveel omhoog en zorgt het voor een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. Je verloskundige houdt je bloeddruk goed in de gaten door elke controle je bloeddruk te meten.

drieendertig weken zwanger

Als de bloeddruk te hoog is zal ze je doorsturen naar de gynaecoloog. Bij een hoge bloeddruk kun je ook klachten krijgen, maar dit is niet altijd zo. Klachten die passen bij een hoge bloeddruk zijn:

 • Hoofdpijn boven je ogen.
 • Bandgevoel in je bovenbuik (alsof je bh te strak zit).
 • Sterretjes of vlekjes zien.
 • Tintelende vingers.
 • Vocht vasthouden in je handen, voeten en gezicht.
 • Plotselinge stekende pijn in je rechterbovenbuik.
 • Plotselinge vlagen van misselijkheid.

Neem bij bovenstaande klachten direct contact op met je verloskundige.

33 weken zwanger

Wat heb je nodig voor een thuisbevalling?

 • Een kraampakket.
 • Vuilniszakken.
 • Stuk plastic voor op de grond.
 • Een zeiltje om je matras te beschermen.
 • Twee huishoudemmers.
 • Een teiltje of een ondersteek (voor de geboorte van de placenta).
 • Klossen voor onder je bed (vraag aan je verloskundige).
 • Twee rubberen warmwaterzakken.
 • Beschuit met muisjes.
 • Leg eventueel klaar: een fotocamera en een paar lekkere warme sokken.

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is een oude term; er is geen sprake van een gif, maar wel van een risico. Afhankelijk van de klachten spreken we van:

 • Zwangerschapshypertensie: een hoge bloeddruk (hypertensie) die optreedt tijdens de zwangerschap;
 • Pre-eclampsie: naast de zwangerschapshypertensie is er eiwitverlies in de urine;
 • Eclampsie: het optreden van stuipen (toevallen) als een complicatie bij pre-eclampsie;
 • HELLP-syndroom: pre-eclampsie kan overgaan in het HELLP-syndroom, maar het HELLP-syndroom kan ook plotseling ontstaan zonder voorafgaande pre-eclampsie.

HELLP kan worden aangetoond door bloedonderzoek.

De klachten die hier beschreven staan zijn de klachten die ook passen bij een zwangerschapsvergiftiging.

Stuitligging

Ligt je baby in stuitligging? Dat kan, maar je baby kan nog alle kanten opdraaien! Ook al ligt je kindje nu in een stuitligging, dat kan nog veranderen tot wel zo'n 35 weken zwangerschap. Bij een stuitligging zal je altijd in het ziekenhuis moeten bevallen. Er zijn verschillende soorten stuitligging.

Bij een onvolkomen stuitligging ligt de baby met de beentjes langs het lichaam omhoog en de billetjes naar beneden. Deze houding is wat gunstiger dan de volkomen stuitligging. Tijdens de geboorte zullen de billetjes namelijk genoeg ruimte vrijmaken voor het hoofdje, dat nog moet volgen. Verloopt de bevalling niet snel genoeg, dan zal de gynaecoloog voor een keizersnee kiezen.

Bij een half-onvolkomen stuitliggingligt je baby met één been gestrekt naar boven en met het andere been naar beneden zoals bij een volkomen stuitligging.

Bij een volkomen stuitligging ligt de baby met de voetjes beneden. Je baby kan gehurkt zitten of in de kleermakerszit. De voetjes zitten in je bekken en daar zul je dan ook het meeste geschop voelen. Bij je ribbenboog schuift het hoofdje heen en weer, deze harde bol is vaak goed te voelen.

Controle na de bevalling

Als je kindje in een stuitligging ligt, worden de heupjes drie maanden na de geboorte altijd nagekeken. Dit wordt met behulp van een echo gedaan. Doordat er door de stuitligging wat meer aan de heupjes is getrokken, is er een iets grotere kans op een heupafwijking. Dit kan vaak eenvoudig verholpen worden door een spreidbroekje.

Uitwendige versie

Als je kindje toch zo lekker eigenwijs is dat hij/zij in stuit blijft liggen rond 36 weken dan kan het gedraaid worden met een uitwendige versie. Bij een uitwendige versie wordt het kindje door middel van druk uitoefenen op de buik (van buitenaf) gedraaid, waardoor het weer in hoofdligging komt te liggen. Een hoofdligging tijdens de bevalling verminderd de kans op complicaties aanzienlijk dus een uitwendige versie is zeker de moeite waard! Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het kunnen uitvoeren van een uitwendige versie: vraag ernaar bij je verloskundig hulpverlener!


Groei van je baby met drieën- dertig weken zwangerschap

De groei van de baby

De verhouding tussen het hoofdje en de rest van het lichaam is nu normaal, de baby is nu ongeveer 1900 gram en is ongeveer 41,5 cm lang.

drieendertig weken zwanger

Zwangerschapslingerie

Net zoals het belangrijk is om je goed te voelen in je kleding, is het minstens zo belangrijk welk zwangerschapsondergoed je draagt. Je borsten hebben nu meer steun nodig en je voelt je misschien ook niet meer zo prettig in de slips die je een paar maanden geleden nog moeiteloos pasten.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 33 weken zwangerschap? Wanneer begint jouw zwangerschapsverlof? Ligt alles al klaar voor de bevalling? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Zwangerschapsverlof

Als je werkt heb je recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Je mag deze tijd zelf indelen tot minimaal vier weken voor de bevalling.

Als je geen klachten hebt en licht werk doet, hoeft langer doorwerken niet slecht te zijn voor je gezondheid en die van je baby. Tijdens het verlof krijg je een uitkering die gelijk staat aan je salaris. Deze uitkering krijg je van het UWV of wordt door je werkgever betaald via je salaris. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel een verklaring van je verloskundige of je gynaecoloog hebben, waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld.

Zwangerschap mag nooit een reden voor ontslag zijn. Als je na je zwangerschapsverlof terugkomt, heb je weer recht op je oude baan. Voor meer informatie kun je ook terecht bij het Ministerie van Sociale Zaken

Waarom eten we na de geboorte beschuit met muisjes?

Vroeger werd bij een geboorte beschuit met suiker gegeten als traktatie. Nu gebruiken we vaak anijszaadjes gehuld met blauwe of roze suiker. Deze zien eruit als kleine muisjes. Vroeger gebruikte men ook anijs om de borstvoeding te stimuleren.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies