Hoe komen weeŽn op gang?

Waardoor de weeŽn op gang komen is eigenlijk niet te zeggen. Er bestaan verschillende theorieŽn over. Mogelijk zou het op gang komen van de bevalling veroorzaakt worden door bepaalde hormonen die door moeder en kind aangemaakt worden. Zekerheid bestaat hierover in ieder geval nog niet.

Functie van de weeën

De functie van de weeŽn is: het verweken en verstrijken van de baarmoedermond totdat deze volledig open is en je baby geboren kan worden. Iedere zwangere ondergaat dit proces anders. Het is belangrijk om ontspannen te zijn tijdens de bevalling. Door te ontspannen vordert de bevalling gemakkelijker. Tijdens een cursus kun je ontspanningsoefeningen leren die je tijdens de bevalling kunt gebruiken. Ontspanning helpt niet altijd, er kan altijd een reden zijn waardoor de ontsluiting toch niet wil vorderen. Geef jezelf hier niet de schuld van!

Gezond zwanger zijn

Welke soorten weeŽn zijn er?

De weeŽn kun je in drie categorieën indelen:

  • De ontsluitingsweeŽn.
  • De persweeŽn.
  • De nageboorteweeŽn.

Bij de ontsluitingsweeŽn zijn de samentrekkingen lang en regelmatig en zorgen ervoor dat de baarmoederhals dunner wordt en begint te ontsluiten.

De persweeŽn zorgen voor de geboorte van de baby.

Het laatste stadium, de nageboorteweeŽn zorgen ervoor dat de placenta (moederkoek) en de vliezen uitgedreven worden.

vierendertig weken zwanger

Na de geboorte zal je nog wat naweeŽn blijven houden. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder ook na de bevalling goed blijft samentrekken. De functie van het samentrekken van de baarmoeder na de geboorte is het beperken van het bloedverlies. Je baarmoeder wordt na de geboorte meteen kleiner en zakt steeds verder terug in je bekken. De baarmoeder zal uiteindelijk weer achter je schaambotje verdwijnen zoals voor de zwangerschap.

Wat is vernix?

De beschermende laag huidsmeer op het huidje van je baby wordt dikker (vernix). De vernix beschermt het huidje tegen uitdroging door het vruchtwater. Het huidsmeer voelt vettig aan en kan voorkomen op het hele lijfje.

Sommige baby's hebben meer huidsmeer na de geboorte dan andere baby's, dit hangt af van het aantal weken zwangerschap. Bij een kindje dat is geboren na 37 weken zwangerschap is er meer huidsmeer te vinden dan bij een kindje dat na 42 weken zwangerschap geboren is.

Na de geboorte trekt het huidsmeer vanzelf in de huid van je baby. Het is een natuurlijke zalf die ook na de geboorte voorkomt dat de huid van je baby uitdroogt. Je kindje wordt de dag na de bevalling pas in bad gedaan zodat het huidsmeer de kans heeft om goed in te trekken.

Hoelang gaan de weeŽn duren?

Ook dat is een vraag waar niemand een antwoord op kan geven, omdat die er eenvoudig weg niet is. Vaak duurt een eerste bevalling langer dan een volgende bevalling. Er wordt gerekend dat een eerste bevalling vanaf het begin van de ontsluiting tot en met de geboorte van je baby ongeveer 14 tot 15 uur duurt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Bij vrouwen die al één of meerdere kinderen hebben is dit minder lang. Ook hierop zijn natuurlijk uitzonderingen.

Groei van je baby met vieren- dertig weken zwangerschap

De groei van je baby

Je baby is nu gemiddeld 43 centimeter lang en weegt ongeveer 2150 gram. De baby neemt nu nog de laatste groeispurt en groeit als het goed is ongeveer 200 tot 300 gram per week. De longetjes zijn bijna rijp en de niertjes doen al hun werk. De baby is bijna klaar om geboren te worden. Toch is het belangrijk dat de longen goed rijp zijn, zodat de baby na de bevalling zelfstandig kan ademen.

vierendertig weken zwanger

IndalingsweeŽn

De indalingsweeën kun je tussen de vier en zes weken voor de bevalling beginnen te voelen, het kan zijn dat je een wat trekkerig gevoel in je onderbuik krijgt, hier hoef je niet van te schrikken...de bevalling is nog niet begonnen.

Wanneer gaat de baby indalen?

Een paar weken voor de bevalling of soms tijdens de weeën merk je dat de bovenrand van je baarmoeder niet meer niet zo hoog staat. Dit komt doordat het hoofdje van je baby indaalt in het geboortekanaal. Dit kan prettig aanvoelen, omdat de longen wat meer ruimte krijgen en je vrijer kunt ademhalen.

Doordat je baby meer druk uitoefent op het geboortekanaal als hij/zij ingedaald is, kan je een drukkend gevoel hebben, alsof je baby er ieder moment uit kan vallen. De kans dat je baby zomaar geboren wordt is echter heel klein.

Wil je een beetje ontspanning? Probeer dan eens op je zij te gaan liggen. Dit haalt de druk er vaak een beetje af.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 34 weken zwangerschap? Heb je last van oefenweeŽn? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

De Spildraai

Tijdens de uitdrijving vormen de baarmoeder en het geboortekanaal ťťn geheel. Hierdoor kan de baby makkelijker naar buiten komen. Toch gaat dit niet helemaal vanzelf. Het geboortekanaal maakt namelijk een bocht en is niet op alle plaatsen even wijd. En, omdat je baby geen rond, maar een ovaal hoofdje heeft, zal hij of zij zijn hoofdje meteen moeten draaien om de bocht te kunnen volgen. Dit wordt de inwendige spildraai genoemd. Tijdens het persen maakt het kindje de inwendige spildraai af. De meeste kinderen draaien met het achterhoofd naar boven en kijken als ze geboren worden dus naar beneden.

De Slijmprop

De baarmoeder wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. In de laatste maand van je zwangerschap kan deze slijmprop loslaten en komt hij naar buiten met wat slijm en bloed. Het ziet er uit als een taai, glazig propje van ongeveer twee tot drie centimeter. Soms heb je niet eens in de gaten dat je het verliest. Het doet ook geen pijn.†Het verliezen van de slijmprop is niet het begin van de geboorte van je kind. Het kan nog een aantal dagen tot weken duren voordat de bevalling verder op gang komt. Voor infectiegevaar hoef je niet bang te zijn. Zolang de vliezen niet breken, is je baby voldoende beschermd.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies