De Borstvoedingsspecial

Week 35 van je zwangerschap. Als je al weet dat je borstvoeding gaat geven, kun je je nu alvast inlezen waar je misschien mee te maken gaat krijgen. Hoe beter je voorbereid bent op het geven van borstvoeding, des te groter is de kans dat het ook gaat lukken.

Bijna iedere vrouw kan na de bevalling borstvoeding geven. Vaak heb je in het begin wat hulp nodig. Er zijn verschillende mensen van wie je hulp kunt verwachten. In eerste instantie natuurlijk direct na de bevalling van je verloskundige. Het is belangrijk dat je baby direct na de bevalling bloot op je huid gelegd wordt.

Het eerste contact met je baby is ontzettend belangrijk, vaak 'kruipt' de baby instinctmatig naar je borst en hij/zij vindt vaak uit zichzelf de tepel. Echt drinken is er misschien nog niet bij, maar dit moment is ontzettend belangrijk voor het slagen van de borstvoeding. Bespreek dus met je verloskundige dat je je baby direct na de bevalling op je blote huid wilt hebben.

De borstvoedingshulpen

Van wie kun je nog meer hulp verwachten?

Na de geboorte en het direct aanleggen van je baby is de begeleiding van de kraamverzorgende van groot belang.

Zij zal je de eerste dagen na de bevalling voorlichten over en begeleiden bij het geven van borstvoeding. De eerste keren aanleggen is misschien nog spannend, maar je zal merken dat je je baby steeds beter leert kennen en vice versa.

 

vierendertig weken zwanger

Goed aanleggen is belangrijk en één van de dingen waar je op moet letten is dat je de baby naar je borst/tepel toehaalt om te drinken en niet je borst naar de baby brengt. Breng je je borst naar je baby, dan komt er spanning op je borst te staan en dat vermindert de toeschietreflex ook wel TSR genoemd. De baby " 'hangt' ook vaak meer aan de borst, waardoor je sneller tepelkloven krijgt.

De lactatiekundige

Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het begeleiden van en het bieden van oplossingen bij problemen tijdens de borstvoeding. Als je kraamverzorgster een probleem tegenkomt met betrekking tot het geven van borstvoeding en daar geen oplossing voor kan vinden dan kun je een lactatiekundige inschakelen. Meestal komt de lactatiekundige bij je langs, maar soms is ook een telefonisch consult in de kraamtijd voldoende.

Er zijn ook kraambureaus die een lactatiekundige in dienst hebben. Kraamzorg Groene Kruis is zo'n organisatie waar ze een lactatiekundige in dienst hebben.

De eerste melk, het colostrum

Het colostrum

Colostrum is de eerste melk die direct na je bevalling uit je borsten komt. Het colostrum is rijk aan antistoffen en afweercellen en zo kunnen ze je baby direct beschermen tegen bacteriën en virussen.

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van colostrum de darmflora bepaalt. Met het geven van colostrum en moedermelk is je baby het eerste jaar beter beschermd tegen infecties en heeft je baby dus minder kans op oorinfecties, huidinfecties, bronchitis, longinfecties, ooginfecties en urineweginfecties.

Groei van je baby met vijf- endertig weken zwangerschap

De groei van je baby

Je baby is nu ongeveer 44 centimeter lang en weegt ongeveer 2400 gram. Het wordt voor je baby steeds lastiger om zich te bewegen in je buik, dit heeft natuurlijk alles te maken met de groei van je baby.

Het is een fabeltje dat de grootte van de baby iets te maken heeft met het verloop van de bevalling. Het gaat om de combinatie van de grootte van je baby en de ruimte van je bekken.

vijfendertig weken zwanger

Borstvoeden na een keizersnee

De start van het geven van borstvoeding is na een keizersnee misschien wel wat moeizamer. Het is ook dan belangrijk om je baby zo snel mogelijk aan de borst te laten drinken. Juist nu kan je baby wel wat antistoffen gebruiken! De eerste uren en dagen kan dit door de pijn erg lastig zijn. Als het dan nog niet lukt, start dan met kolven. Je borstvoeding komt/blijft dan wel op gang. Laat je niet ontmoedigen en bedenk dat je je baby het allerbeste geeft wat je hebt : moedermelk

De gunstige effecten van borstvoeden voor jou

Het geven van borstvoeding is niet alleen gunstig voor je baby, maar heeft ook voordelen voor jou als moeder! Door het geven van borstvoeding direct na de bevalling komt het hormoon oxytocine vrij waardoor je baarmoeder gaat samentrekken. Dit samentrekken zorgt ervoor dat je placenta (moederkoek) gaat loslaten van de baarmoeder. Zo helpt het het bloedverlies na de bevalling te beperken. Als je borstvoeding geeft, ben je vaak sneller weer op je oude gewicht. Ook al mag je niet lijnen als je borstvoeding geeft, toch is de kans groot dat je weer in een redelijke tijd je oude gewicht zal bereiken. Als je borstvoeding geeft, is het van belang dat je goed en gezond eet. Dit heeft voor jou ook voordelen!

Als je borstvoeding geeft mag je zo kruidig eten wat je wil. Je baby is in de baarmoeder al gewend geraakt aan jouw smaak van eten. Dit kan je baby namelijk al proeven in het vruchtwater. Tijdens de zwangerschap neemt het vruchtwater al de smaak aan van wat jij eet. Kruidig of juist niet. Zo is je baby al een beetje aan je manier van eten gewend. Heb je het idee dat je baby er toch wat krampjes van krijgt? Doe dan een beetje voorzichtig met de pittige kruiden.

Een ander gunstig effect van het geven van borstvoeding is dat de kans op het krijgen van borstkanker voor de menopauze kleiner is, evenals de kans op het krijgen van reumatoïde artritis: een vorm van reuma met chronische ontstekingen aan de gewrichten.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 35 weken zwangerschap? Wat vind jij van deze borstvoedingsspecial? Heb jij al eens een lactatiekundige geraadpleegd? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Wanneer moet je een kolf aanschaffen?

Zwangerschap

Je hoeft nog geen kolf te kopen in de zwangerschap. Je kunt het beste een kolf kopen als je al borstvoeding geeft en weet welke kolf het beste bij jou past.

De Kraamtijd

Is je borstvoeding goed op gang gekomen, dan kun je een borstkolf huren. Je verloskundige weet wel een adres bij jou in de buurt waar je eenvoudig een borstkolf kunt huren. Gaat dat goed, dan komt de tijd om een borstkolf te kopen.

Week 3-13 na de bevalling

Het kopen van een borstkolf is afhankelijk van een aantal zaken. Ga je weer werken? Hoeveel ga je werken? etc.

Er zijn verschillende manieren om er een borstkolf aan te schaffen. Eén van die manieren is het een online bestellen. Er zijn meerdere aanbieders van kolven. Eén daarvan is de Prenatal

Als je baby te vroeg geboren is

Is je baby te vroeg geboren en ligt je baby in de couveuse dan is het belangrijk dat je baby de allerbeste voeding krijgt die er is: moedermelk.

Een verpleegkundige op de afdeling Neonatologie vertelde: "Vaak zijn moeders helemaal overrompeld door de vroeggeboorte van hun baby en hebben ze het gevoel dat ze niets kunnen doen. Hun baby ligt aan allerlei slangetjes en apparatuur, wordt verzorgd door allerlei mensen en zij staat een beetje aan de kant. Ik vertel ze altijd dat het begrijpelijk is dat ze je zo voelt, maar probeer je eroverheen te zetten. Het is nu nodig voor je baby dat ze deze zorg krijgt. Wil jij ook zorgen voor het allerbeste voor je baby? Zorg dan goed voor jezelf en geef moedermelk!"

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies