36 weken zwanger

36 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent inmiddels 36 weken zwanger! Dit betekent dat je baby zich nog maar een paar weken in je buik zal ontwikkelen voordat hij of zij geboren wordt. In deze fase van je zwangerschap kan je baby zich nog steeds bewegen, maar zal het vanwege de beperkte ruimte wat minder intensief zijn. Je kindje zal nu voornamelijk aan het groeien en aankomen zijn in gewicht. Voor jou als aanstaande moeder kan deze periode best zwaar zijn. Je lichaam is nu flink aan het werk om zich voor te bereiden op de bevalling en je kunt last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Het is daarom belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Bereid je nu alvast voor op de komst van je baby door de laatste voorbereidingen te treffen voor de bevalling en het inrichten van de babykamer.

De groei van je baby als je 36 weken zwanger bent

Op dit moment van je zwangerschap is je baby ongeveer 47 centimeter lang en weegt ongeveer 2,6 kilogram. Omdat je baby nu zo groot is, kan hij of zij zich nog steeds bewegen, maar zal dit vanwege de beperkte ruimte iets minder intensief zijn dan eerder in je zwangerschap. Het kan daarom zijn dat je de bewegingen van de armpjes en beentjes minder goed voelt. Je buik kan soms aanvoelen als een ballon die alle kanten op gedraaid wordt.

Dit is ook een mooie periode om zwangerschapsfoto’s te maken en herinneringen vast te leggen. Als je foto’s wilt maken van je blote buik, is het verstandig om wijde kleding te dragen en er rekening mee te houden dat afdrukken van strakke kleding ongeveer twee uur zichtbaar kunnen blijven op je buik. Geniet van deze bijzondere periode in je leven en neem voldoende rust om je voor te bereiden op de bevalling en de komst van je baby.

De groei van je buik als je 36 weken zwanger bent

Als je 36 weken zwanger bent, is je buik waarschijnlijk flink gegroeid en begint hij aardig in de weg te zitten. De grootte van je buik hangt echter ook af van je lichaamsbouw en de grootte van je baby. Gemiddeld genomen is de omvang van je buik bij 36 weken zwangerschap ongeveer 90 tot 100 centimeter.

Je baarmoeder is nu zo groot dat deze flink tegen je buikwand aandrukt, wat soms kan leiden tot maagzuur, kortademigheid of een zwaar gevoel in je maag. Bovendien kan je huid op je buik wat strakker aanvoelen en kunnen er zich striae (strepen op de huid) ontwikkelen.

Zwangerschapskwaaltjes bij 36 weken zwanger

Als je 36 weken zwanger bent, kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Sommige vrouwen voelen zich juist op hun best tijdens deze periode, terwijl anderen het zwaarder hebben.

Een veelvoorkomende klacht is bijvoorbeeld brandend maagzuur, doordat de baarmoeder nu zo groot is dat deze tegen de maag aandrukt. Ook kun je last hebben van kortademigheid doordat je longen minder ruimte hebben om zich uit te zetten. Verder kun je nog steeds last hebben van vermoeidheid en slaapproblemen, omdat het lastiger wordt om een comfortabele houding te vinden.

Daarnaast kun je nog steeds last hebben van zwellingen, vooral in je voeten en enkels. Het kan helpen om je voeten omhoog te leggen en voldoende water te drinken om deze klacht te verminderen.

Doe dit bij 36 weken zwangerschap: Niets 😉

Met 36 weken zwangerschap begint waarschijnlijk je eerste week van het zwangerschapsverlof. Het is belangrijk om te genieten van deze periode en te doen waar je zin in hebt. Hoewel sommige vrouwen zich beperkt voelen in hun bewegingsvrijheid, is het goed om af en toe de deur uit te gaan en in beweging te blijven. Geniet ook van quality time met je partner nu jullie nog tijd hebben voor elkaar.