Welke houding bevalt het best?

Week 36 van je zwangerschap. Vanaf nu ga je iedere week naar de verloskundige,een goede gelegenheid om al je vragen te stellen die je bezighouden. Zie je op tegen de bevalling? Bespreek het met haar. Hoe meer je ontspannen naar de bevalling toeleeft, des te ontspannen ben je tijdens de bevalling.

Hieronder bespreken we een aantal houdingen waarin je de weeën kunt opvangen.

Staand bevallen

Zo lang je je weeën nog goed op kunt vangen, kan het fijn zijn om te lopen en te bewegen. Als je je niet meer makkelijk kunt bewegen, kun je tegen het bed of een muur leunen. Soms is het ook fijn om tegen je partner te leunen.

Halfzittend bevallen

Bij deze houding zit je meer in de kussens op bed waardoor je rechterop komt te zitten. Sommige vrouwen vinden dit een prettige houding, omdat ze dan meer contact kunnen houden met hun "onderkant".

Liggend of plat op je rug bevallen

In het begin van de baring is het makkelijk om je voeten plat op het bed neer te zetten, maar tijdens de uitdrijving moet er ruimte worden gemaakt voor je baby. Daarom moet je aan het einde je benen optrekken, zodat er meer ruimte gemaakt wordt in het bekken en je baby gemakkelijker geboren kan worden.

Contact houden met je baby

Je baby krijgt steeds minder bewegingsvrijheid en dus kan hij minder door je baarmoeder heen zwemmen. De bewegingen voelen anders aan dan in het begin van je zwangerschap. De heftige bewegingen die je van de laatste weken kent, zullen overgaan in schuiven. Doordat de ruimte nu meer beperkt is kan je kindje minder heftig "uithalen". De bewegingen kunnen dus minder heftig aanvoelen, maar de frequentie van het bewegen moet wel als voorheen blijven.

zesendertig weken zwanger

Het is belangrijk dat je je baby iedere dag voelt bewegen. Heb je het idee dat je minder leven voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige!

Indalen

Is dit je eerste zwangerschap? Bij een eerste zwangerschap zal je baby rond deze tijd dieper in het bekken zakken. Soms kun je dat voelen. Je krijgt wat meer druk op de onderkant van je bekken en je hebt meer ruimte aan de bovenkant. Dit kan aanvoelen alsof je een bal tussen je benen hebt.

Bij een volgend kind gebeurt dit vaak later in de zwangerschap, maar ook vaak pas tijdens de bevalling omdat de buikspieren door een vorige zwangerschap al meer uitgerekt zijn. Zo heeft je baby wat meer ruimte en wordt het minder gedwongen met het hoofd in het bekken te gaan.

Toch nog naar het ziekenhuis?

Als je gaat bevallen mag je zelf kiezen waar je dat gaat doen. De keuze voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling ligt bij jou tenzij je een medische indicatie hebt.

Er kunnen zich ook omstandigheden voordoen waarin de verloskundige met de gynaecoloog wil overleggen over de plaats van de bevalling. Zij zal je dan voor een consult naar de gynaecoloog verwijzen.

In een aantal gevallen mag je de gehele zwangerschap door de verloskundige begeleid worden en ga je wel in het ziekenhuis bevallen. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je al eens een keizersnede hebt gehad. De gynaecoloog neemt dan bij 36 weken zwangerschap de zorg over van je verloskundige en zal verdere afspraken maken over het beleid rondom de bevalling.

Groei van je baby met zesendertig weken zwangerschap

De groei van je baby

Je kindje is nu zo'n 45 centimeter en weegt ongeveer 2650 gram.

Door de grootte van je baby kan hij zich nog makkelijk draaien maar je kunt de bewegingen van de armpjes en beentjes vaak wat minder goed voelen. Soms lijkt je buik wel een ballon die alle kanten opgedraaid wordt.

Het is nu een mooie tijd om zwangerschapsfoto's te maken. Houd er rekening mee, dat de afdrukken van je kleding op de buik nog zo'n 2 uur zichtbaar zijn. Trek dus ruim voor het foto's maken wijde kleding aan voor het geval je ook foto's van je blote buik wilt (laten) maken!

zesendertig weken zwanger

Ligt je baby in een stuit?

Als je baby in een stuit ligt zal je in het ziekenhuis moeten bevallen, veiligheid gaat voor alles! Wel is het zo dat bij een stuitligging steeds vaker de baby gedraaid kan worden door een zogenaamde "uitwendige versie". Dit heeft het aantal noodzakelijke keizersnedes bij stuitligging enorm verminderd. Lees dit artikel over uitwendige versie om hier meer over te weten.

Ontspanning en voorbereiding op de aanstaande bevalling

Je buik zit nu soms behoorlijk in de weg en je kunt je minder snel bewegen. Soms is je schoenen aan doen al een hele klus geworden. De tijd van het zwangerschapsverlof is al ingegaan en dat betekent dat je rustig de tijd kunt nemen. Is dit niet je eerste kindje maar heb je nog de zorg voor andere kinderen, neem dan ook de tijd voor jezelf. Gaan je kinderen 's middags nog een slaapje doen, probeer dan zelf ook even je rust te nemen. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het bevordert de groei van je baby en je kunt je voorbereiden op de bevalling. Het is een hele klus die je straks gaat klaren en het is fijn als je daar uitgerust aan kunt beginnen.

Een leuk ontspannen klusje is misschien wel het schrijven van de adressen op de enveloppen van de geboortekaartjes. Je kunt natuurlijk ook alvast een bestandje aanmaken in Excel voor het printen van stickers. Een geruststellende gedachte als het klaar is en het kost niet veel lichamelijke inspanning. Niet alleen het geboortekaartje kun je (laten) ontwerpen maar ook de postzegel op de envelop kun je bijzonder maken.

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 36 weken zwangerschap? Heb jij al veel foto's gemaakt van je zwangere buik? Je kunt ook meedoen aan de buikfoto van de maand en zo een heerlijk Zwitsal pakketje voor je baby winnen. Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Geboorteaangifte

Om aangifte te doen op het gemeentehuis heeft degene die aangifte gaat doen (meestal je partner) een legitimatiebewijs nodig. Ben je getrouwd, dan is het noodzakelijk een trouwboekje mee te nemen. Ook is het belangrijk de akte van erkenning mee te nemen.

Waar vraagt de ambtenaar van de burgelijke stand naar:

  • De geboortedatum van je baby.
  • Het tijdstip van de geboorte.
  • Natuurlijk de (voor)namen.

Tip: Kijk goed na of de namen van je baby goed gespeld zijn. Als de naam eenmaal vastgelegd is op een geboorteakte is het een ingewikkelde procedure om dit ongedaan te maken.

Lees alles over aangifte van de geboorte

Het verliezen van de slijmprop

De slijmprop is niet echt een prop maar dik slijm dat naar buiten komt samen met wat bloed. De slijmprop is een taai, glazig stukje slijm van twee tot drie centimeter. Het doet geen pijn als je de slijmprop verliest. Het verliezen van de slijmprop is geen voorteken van het op gang komen van de bevalling, het kan nog wel een paar dagen tot weken duren voordat de bevalling op gang komt.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies