37 weken zwanger

37 weken zwanger

37 weken zwanger zijn betekent dat je baby zich bijna klaarmaakt om de wereld te betreden. Het is een spannende tijd vol verwachting en emoties voor zowel jou als je partner. Op dit moment zijn de meeste zwangere vrouwen bezig met de laatste voorbereidingen voor de geboorte en het inrichten van de babykamer. Je baby zal nu ongeveer zo groot zijn als een grote watermeloen en zich voorbereiden op de geboorte door in te dalen in je bekken. Dit kan wat ongemak veroorzaken, maar het betekent ook dat de geboorte steeds dichterbij komt. Het is belangrijk om goed te blijven letten op de signalen van je lichaam en regelmatig contact te houden met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen om je voor te bereiden op de geboorte en eventuele vragen of zorgen beantwoorden. Kortom, 37 weken zwanger zijn is een opwindende en belangrijke mijlpaal op weg naar de geboorte van je baby.

De groei van je baby als je 37 weken zwanger bent

Op 37 weken zwangerschap is je baby ongeveer 46,5 centimeter lang en weegt ongeveer 2850 gram. Terwijl de geboortedatum nadert, neemt de groeisnelheid van je baby af van 200 à 300 gram per week naar 100 à 200 gram per week. Het hoofdje van je baby heeft nu een diameter van ongeveer negen centimeter. Interessant om te weten is dat je baby op dit punt ongeveer 25 tot 30 milliliter urine per uur produceert, wat neerkomt op meer dan een halve liter per dag. Deze urine wordt vervolgens aan het vruchtwater toegevoegd. Belangrijk te vermelden is wel dat elke baby zich op een andere manier ontwikkeld.

De groei van je buik als je 37 weken zwanger bent

Op 37 weken zwangerschap is je buik aanzienlijk gegroeid en kan het nu moeilijker zijn om comfortabel te bewegen en te rusten. Het is normaal dat je buik op dit punt in de zwangerschap groot en zwaar aanvoelt, omdat je baby nog steeds groeit en steeds meer ruimte inneemt in je baarmoeder. Tijdens deze periode kan het ook zijn dat je merkt dat je buik lager begint te hangen, omdat je baby zich naar beneden beweegt en zich voorbereidt op de geboorte.

Zwangerschapskwaaltjes bij 37 weken zwanger

Op 37 weken zwangerschap kun je nog last hebben van vermoeidheid, rugpijn, harde buiken en aambeien. Aambeien kunnen gepaard gaan met pijn, jeuk en bloedingen. Om de pijn te verlichten kun je een warm bad nemen, lichaamsbeweging doen en zorgen voor een vezelrijk dieet. Als de symptomen aanhouden, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog voor verdere behandeling en advies.

Doe dit bij 37 weken zwangerschap: Niet te veel en niet te weinig

Wanneer je 37 weken zwanger bent, kan het zijn dat je bang bent om van huis te gaan omdat je bang bent dat de bevalling begint. Hoewel het verstandig is om dichtbij huis te blijven, betekent dit niet dat je helemaal nergens meer naartoe kunt gaan. Wachten op de bevalling kan namelijk lang duren, soms wel 4 weken. Het is niet prettig om al die tijd thuis te zitten en te wachten. Als je je goed voelt, kun je nog steeds van alles doen. Bijvoorbeeld foto’s van je zwangerschap inplakken of een oude hobby oppakken. Als je zwangerschapsverlof hebt en al andere kinderen hebt, is het een goed moment om hen wat extra aandacht te geven. Dit hoeven geen grote activiteiten te zijn, een wandeling in het park of het kopen van luiers kan al leuk zijn. Geniet van deze laatste weken, want alles zal binnenkort weer anders zijn!