De "vluchtkoffer"

Misschien heb je al een tas klaarstaan met spullen die je mee wilt nemen, mocht je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten vertrekken. Hieronder een lijstje van spullen die je mee moet nemen:

 • Een lekker ruim T-shirt, een sweater of pyama waarin je wilt bevallen;
 • Comfortabele warme sokken;
 • Een mooie pyama voor na de bevalling. Ga je borstvoeding geven, houd er dan rekening mee dat je de knoopjes gemakkelijk open kunt maken;
 • Een badjas;
 • Een (voedings)beha;
 • Pantoffels;
 • Ondergoed;
 • Het fototoestel, met opgeladen batterijen en een geheugenkaart met voldoende ruimte;
 • Toiletspullen;
 • Een Maxi Cosi of iets dergelijks om je baby in te vervoeren voor de thuisreis;
 • En natuurlijk niet te vergeten kleertjes voor je baby. Neem ook een mutsje mee, dit houdt je baby lekker warm tijdens de thuisreis.

zevenendertig weken zwanger

Neem verder voor je baby mee:

 • 2 hemdjes of rompertjes;
 • 2 broekjes met shirtjes;
 • een jasje (afhankelijk van het weer);
 • Sokjes;
 • Een lekkere omslagdoek als je je baby in een maxi-cosi vervoert.

Aambeien, kun je er iets tegen doen?

Aambeien zijn uitgezette of gezwollen aders rondom de anus. Hier kun je de laatste maanden van de zwangerschap last van hebben. Aambeien kunnen heel pijnlijk zijn, maar ook erg jeuken. Vaak hebben aambeien ook iets te maken met verstopping. Het is echt van belang dat je niet te hard perst als je ontlasting krijgt. Neem je tijd ervoor als je naar het toilet moet en ga als je aandrang voelt. Te lang wachten stelt het moment uit waardoor de ontlasting dikker wordt. Dit bemoeilijkt de toiletgang weer. Zo houdt het zichzelf in stand.

Wat kun je wel doen?

 • Let op je voeding: eet vezelrijk en probeer geen "witte" producten te eten maar de "donkere" varianten, zoals volkoren macaroni in plaats van gewone macaroni.
 • Drink voldoende (water).
 • Probeer eens geen toiletpapier te gebruiken maar was jezelf na de ontlasting met lauw water zonder zeep.

Vanaf deze week mag je thuis bevallen

Omdat een zwangerschap gerekend wordt vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en de duur van de zwangerschap dus in feite afhangt van je menstruatiecyclus, kan het moment van bevallen variëren. Vanaf week 37 kun je veilig thuis bevallen.

Bevallen met je verloskundige

Vanaf nu mag je dus thuis bevallen en dit doe je met één van de verloskundigen uit de praktijk waar je onder controle bent. Ook als je kiest voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis ga je met je "eigen" verloskundige bevallen. De verloskundige komt bij je langs als je weeën hebt en zal ongeveer iedere 4 uur een inwendig onderzoek bij je doen om te kijken of er voldoende progressie van de ontsluiting is (dit kan per bevalling verschillen). De verloskundige komt bij jou thuis langs en zal je ook steeds even alleen laten. Ze zal aangeven wanneer ze weer bij je terugkomt en wanneer je haar eerder moet bellen.

Als je poliklinisch in het ziekenhuis gaat bevallen, begin je net als bij een thuisbevalling thuis. Bij ongeveer 5-6 cm ontsluiting gaan jullie richting het ziekenhuis voor het laatste stukje van de bevalling.

Groei van je baby met zevenendertig weken zwangerschap

De groei van de baby

De baby is nu ongeveer 2850 gram en 46,5 centimeter lang. De groei van de baby neemt nu af van 200 à 300 gram per week naar 100 à 200 gram per week. Het hoofdje van je baby is nu ruim negen centimeter in doorsnede. Je baby produceert nu zo'n 25 tot 30 mililiter urine per uur, dus meer dan een halve liter per dag. Deze urine komt gewoon in het vruchtwater terecht.

zevenendertig weken zwanger

Kan het kwaad als je baby de hik heeft?

Sommige baby's hebben regelmatig last van de hik. Het kan er zelfs voor zorgen dat je buik even omhoog gaat. Dit komt doordat je baby van het vruchtwater drinkt en alvast oefent met adembewegingen. Het is dus niets om je zorgen over te maken.

Tot wanneer kun je kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis?

In principe kun je op elk moment beslissen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Ziekenhuizen in Nederland zijn dag en nacht open en je kunt dus prima de eerste uren van de bevalling thuis doorbrengen. Mocht je later toch liever naar het ziekenhuis willen dan is dat geen enkel probleem.

Andere vrouwen willen graag van te voren de beslissing genomen hebben.

Hoe zit dat met de bloeddruk in de laatste weken?

Ook al kun je tijdens de gehele zwangerschap een te hoge bloeddruk hebben of krijgen, na de dertigste week van de zwangerschap is de kans op een te hoge bloeddruk groter. Wat betekent de hoge bloeddruk voor jou en je baby en wat is het HELLP-syndroom? Hier kun je daar meer informatie over vinden

Kun je zelf kiezen voor een keizersnede?

Een keizersnede kun je in Nederland niet zomaar krijgen. Ben je bang voor de bevalling? Bespreek dat dan met je verloskundige misschien kan ze de (misschien onterechte) angst bij je wegnemen. Weet je al dat je een keizersnede gaat krijgen in verband met je voorgeschiedenis, dan kun je hier nog eens kijken naar de informatie over de keizernede.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies