38 weken zwanger
Als je 38 weken zwanger bent, bevind je je in de laatste fase van de zwangerschap en is je baby bijna volledig ontwikkeld. Tijdens deze periode kunnen sommige vrouwen last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, rugpijn en frequent urineren. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en gezond te blijven. Regelmatige controles bij de verloskundige of gynaecoloog helpen ook om eventuele complicaties op te sporen en te behandelen. De naderende geboorte van je baby kan een spannende en emotionele tijd zijn, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je vol vertrouwen en ontspannen de bevalling tegemoet zien.
De groei van je baby als je 38 weken zwanger bent
Op dit moment weegt je baby ongeveer 3100 gram en meet hij of zij ongeveer 48 centimeter lang. Als je baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap wordt geboren, wordt dit als “op tijd” beschouwd. Interessant om te weten is dat de inhoud van je baarmoeder nu ongeveer duizend keer groter is dan voor je zwangerschap!
De navelstreng is nu zo’n anderhalve tot twee centimeter dik en ongeveer 60 centimeter lang. Drie bloedvaten lopen door de navelstreng, waardoor zuurstofrijk bloed de baby bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Zelfs na de geboorte voorziet de navelstreng de baby nog even van zuurstof, waardoor deze niet meteen na de geboorte wordt doorgeknipt.
De groei van je buik als je 38 weken zwanger bent
Als je 38 weken zwanger bent, is je buik waarschijnlijk behoorlijk groot en rond geworden. Dit komt doordat je baby inmiddels flink is gegroeid en veel ruimte in je baarmoeder inneemt. Je buik kan ook zwaarder aanvoelen en het kan soms wat lastiger zijn om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Het is normaal dat je buik aan het einde van de zwangerschap wat lager zakt, omdat de baby zich voorbereidt op de bevalling. Dit kan ervoor zorgen dat je wat meer druk voelt op je bekken en dat lopen en zitten soms ongemakkelijk kunnen zijn.
Zwangerschapskwaaltjes bij 38 weken zwanger
Als je 38 weken zwanger bent, kun je last krijgen van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Enkele veelvoorkomende kwaaltjes zijn:
- Jeuk: Door de groei van je buik kan je huid uitrekken, waardoor jeuk kan ontstaan. Ook hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan jeuk. Het is belangrijk om niet te krabben, omdat dit je huid kan beschadigen. Je kunt beter zachtjes wrijven of een vochtinbrengende crème gebruiken.
- Aambeien: Aambeien zijn gezwollen aderen rond de anus. Ze kunnen ontstaan door de druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten in het bekken. Drink voldoende water, eet vezelrijk voedsel en beweeg regelmatig om aambeien te voorkomen of te verminderen.
- Kramp: Veel vrouwen ervaren kramp in hun benen en voeten tijdens de zwangerschap. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan vocht en voedingsstoffen, en door de druk van de baarmoeder op de bloedvaten en zenuwen in het bekkengebied. Voldoende hydratatie en rust kunnen helpen om kramp te verminderen.
- Hoge bloeddruk: Een hoge bloeddruk kan in de latere stadia van de zwangerschap voorkomen. Dit kan leiden tot complicaties zoals pre-eclampsie. Als je symptomen zoals hoofdpijn, visuele veranderingen of gezwollen handen en voeten opmerkt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen om je bloeddruk te controleren en eventuele complicaties te behandelen.
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap goed voor jezelf te zorgen en eventuele symptomen of kwaaltjes bij je verloskundige of gynaecoloog te melden. Zo kunnen eventuele problemen op tijd worden opgespoord en behandeld.
Doe dit bij 38 weken zwangerschap: Borst- of flesvoeding
In week 37 gaven we al aan dat het belangrijk is om na te denken over de voeding van je baby voor de bevalling. Borstvoeding wordt over het algemeen als de meest optimale voeding beschouwd. Het kan je ook helpen om sneller terug te keren naar je oude gewicht. De kraamhulp kan je helpen met het starten van borstvoeding, maar als dit niet lukt of als je geen borstvoeding wilt geven, is flesvoeding ook een goede optie. Er zijn verschillende soorten voeding verkrijgbaar, dus het is handig om je hierop te oriënteren. Het is ook aan te raden om babymelk(poeder) in huis te hebben voor het geval dat borstvoeding niet lukt. Vergeet niet om ook andere babyspullen, zoals luiers, tijdig aan te schaffen.