Informatie gemist?

In de vorige nieuwsbrieven over jouw zwangerschap heb je al veel kunnen lezen over je zwangerschap, voorbereiding op borstvoeding en de aanstaande bevalling. Misschien zijn er nog zaken die je in de nieuwsbrieven hebt gemist. Mail dan gerust naar de redactie van Babytjes.nl: carla@babytjes.nl

Oorzaak van pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. De pijn komt langzaam opzetten en bereikt op een gegeven moment een hoogtepunt. Hierna zakt de wee weer langzaam af. De duur van de weeën is in het begin kort en de pauzes tussen de weeën zijn lang. De weeën gaan steeds langer duren en de tijd tussen de weeën wordt steeds korter.

achtendertig weken zwanger

Hoe langer de weeën duren des te pijnlijker ze worden. De ontsluiting vordert dan over het algemeen ook. Bijna alle vrouwen vinden de ontsluitingsweeën, deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent, pijnlijk.

Vaak is de pijn vooral onderin de buik te voelen en straalt de pijn door naar boven. Het kan ook zijn dat je rugpijn voelt. De pijn tijdens het persen verschilt van vrouw tot vrouw: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

Kan ik de ontsluiting beïnvloeden?

Ja, vaak kun je je bevalling op een positieve manier beÔnvloeden. Uit onderzoek is gebleken dat ontspanning hierbij vooral heel belangrijk is. De weeŽn beginnen waarschijnlijk rustig en het is van belang dat je vanaf het eerste moment al probeert om lekker ontspannen te zijn.

Tips om te kunnen ontspannen zijn bijvoorbeeld lekker onder de douche of in bad gaan of een heerlijke massage van je partner! Wanneer je vliezen gebroken zijn mag je niet in bad als je geen weeŽn hebt. Als de weeŽn eenmaal op gang zijn gekomen is dit dus geen probleem meer. Ook door je ademhaling kun meer ontspanning creŽren.

Het doorknippen van de navelstreng

Als de verloskundige de navelstreng doorknipt, zet zij eerst een klemmetje op de navelstreng om te voorkomen dat je baby via de navelstreng bloed verliest. Er komen twee klemmen op de navelstreng en hiertussen mag jij of je partner knippen. De navelklem blijft vastzitten aan het stukje navelstreng wat aan de baby vastzit. Na ongeveer 5-7 dagen zal dit stukje navelstreng er met klem en al afvallen.

Is je baby geboren en is de verloskundige er nog niet? Bel dan zo snel mogelijk je verloskundige, zij zal je ook door de telefoon kunnen begeleiden en zal zo snel mogelijk bij je zijn. Knip de navelstreng dan nooit zomaar door! Als je dit doet zonder dat de navelstreng op de juiste manier is afgeklemd, kan je baby veel bloed verliezen.

Het is geen probleem als het even duurt voordat de navelstreng is doorgeknipt. In sommige landen doen ze dit zelfs pas als de placenta al geboren is!

Groei van je baby met acht-endertig weken zwangerschap

De groei van de baby

Je baby weegt nu zo'n 3100 gram en is ongeveer 48 centimeter lang. Als je baby tussen de 37 weken tot 42 weken zwangerschap geboren wordt noemt men dit "op tijd".

Aardig om te weten is dat de inhoud van je baarmoeder nu wel zo'n duizend keer groter is dan voor je zwangerschap!

achtendertig weken zwanger

De navelstreng is ongeveer anderhalf tot twee centimeter dik en ongeveer 60 centimeter lang.

Door de navelstreng lopen drie bloedvaten waardoor zuurstofrijk bloed de baby bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook na de geboorte voorziet de navelstreng de baby nog even van zuurstof. Dat is ook de reden dat de navelstreng niet meteen na de geboorte wordt doorgeknipt.

Wat zijn de voortekenen dat de bevalling begint?

Het breken van de vliezen

Als je vliezen gebroken zijn zul je merken dat je vruchtwater begint te verliezen. Het kan zijn dat je steeds een paar druppeltjes verliest, maar het kan ook zijn dat je een plens vruchtwater in ťťn keer verliest. Het is belangrijk de verloskundige te bellen als het vruchtwater groenig van kleur is, dit kan betekenen dat je baby gepoept heeft en het benauwd heeft. Normaal is het vruchtwater helder of helder met witte vlokjes. Bel je verloskundige sowieso wanneer je vruchtwater verliest, zij kan je dan verder adviseren.

Regelmatig terugkerende weeŽn

Vaak heb je al oefenweeŽn gehad. De eerste fase van de bevalling zullen de weeën nog erg onregelmatig zijn. Deze weeën zorgen voor de eerste centimeters ontsluiting. Na verloop van tijd gaan de weeën steeds langer duren en komt er meer regelmaat in. De verloskundige zal met je afspreken op welk moment je haar moet bellen. Meestal spreken ze af dat je moet bellen als je een uur lang weeën om de vijf minuten hebt die een minuut lang aanhouden.

Wil je nog even snel online Babyshoppen?

Op de website van Babytjes.nl hebben we een overzichtje gemaakt van allerlei leuke webshops waar je babykleding, babyschoentjes, babysokjes en meer kunt bekijken en bestellen Door hier te klikken kom je direct bij de webshops

Ben je al bevallen....

Dat kan natuurlijk... en in dat geval van harte gefeliciteerd met de geboorte van je baby.
Wij wensen jullie samen een heerlijke tijd toe.
Als tip willen we je meegeven: schrijf je niet uit van de nieuwsbrief maar mail even naar nieuwsbrief@babytjesnieuwsbrief.nl dat je bent bevallen.
Wij zetten je inschrijving dan om naar de algemene nieuwsbrief waarin je wekelijks ook allemaal leuke tips en feitjes over de ontwikkeling van je baby zult vinden.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies