De laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Nog even en dan kun je je baby in je armen houden. Ben je benieuwd hoe de bevalling zal gaan verlopen? Ben je benieuwd hoe je kindje eruit zal zien? Allemaal vragen die binnen twee tot drie weken beantwoord gaan worden.

Vooral de slapeloze nachten gaan erg zwaar wegen de laatste weken. Veel baby's zijn 's nachts actief. Ook word je wakker gehouden doordat je vaak moet plassen. Je wordt op deze manier een beetje voorbereid op de slapeloze nachten die nog gaan komen als je baby geboren is. Dat heeft de natuur slim bedacht!

Je baby is klaar voor de bevalling

De botten van je baby zijn nog zo soepel dat ze gemakkelijk door het geboortekanaal heen kunnen. Het hoofdje van je baby heeft openingen tussen de schedelbeenderen. Deze openingen noemen we de fontanellen.

negenendertig weken zwanger

Tijdens de geboorte kunnen de schedelbeenderenover elkaar heen schuiven, zo wordt het hoofdje wat smaller en kan het gemakkelijker geboren worden.

Mag je nog steeds seks hebben?

Ook tijdens de laatste weken van je zwangerschap kun je gerust seks hebben zolang je vliezen niet gebroken zijn, je geen bloed verliest uit je vagina of dat je verloskundige of gynaecoloog heeft gezegd dat je geen gemeenschap mag hebben. Soms kan seks helpen de bevalling op gang te laten komen. Hier kunnen we natuurlijk geen garantie op geven.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Je moet je verloskundige bellen als je:

  • na 37 weken bij een eerste zwangerschap een uur lang weeën om de 3-4 min hebt, die een minuut aanhouden en zo pijnlijk zijn dat je ze moet wegzuchten. Bij een tweede of meerdere bevalling geldt een uur lang weeën om de 5 min;
  • Is het vruchtwater niet helder van kleur bel dan meteen, (ook 's nachts) omdat het kan zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dit heet meconiumhoudend vruchtwater en is een reden om in het ziekenhuis te bevallen. De verloskundige komt dan meestal nog even bij je thuis kijken en verzorgt dan de overdracht naar het ziekenhuis;
  • Verlies je voor 37 weken zwangerschap vruchtwater dan is dat altijd een reden om de verloskundige te bellen;
  • Je helderrood bloedverlies hebt;
  • Je de baby niet of veel minder dan anders voelt bewegen, bel dan altijd, ook aan het eind van de middag en 's avonds ook al heb je de dag erna een afspraak bij je verloskundige;
  • Als je ongerust bent;

Groei van je baby met negen-endertig weken zwangerschap

De groei van de baby

Je baby weegt nu zo'n 3300 gram en is ongeveer 49 centimeter lang. Als je baby tussen de 37 weken tot 42 weken zwangerschap geboren wordt noemt men dit "op tijd".

Probeer zo uitgerust mogelijk aan de bevallingsklus te beginnen. Het is vaak moeilijk om je op andere dingen te concentreren, dan op de aanstaande bevalling. Verwen jezelf bijvoorbeeld nog eens lekker met een tijdschrift op de bank of wandel samen met je partner een eindje in het bos.

negenendertig weken zwanger

Misschien ben je ook wel wat sneller geďrriteerd. Ook dat kan komen doordat je je misschien niet meer zo snel beweegt, je slaapt slecht en je bent je zwangerschap een beetje beu...je wilt nu eindelijk de baby wel eens in je armen houden.

Doordat je zo bezig bent met de aanstaande bevalling kan het best zijn dat je de rest van de wereld een beetje vergeet.

Wat is strippen?

Lijkt je baby nog niet van plan te komen, maar ben je al wel 41 of 42 weken zwanger, dan kan de verloskundige je ‘strippen’ om de weeën op gang te laten komen. Bij een inwendig onderzoek masseert ze met haar vingers de vliezen een beetje los van de baarmoederwand (zonder ze te breken).

Het is de bedoeling om op die manier de aanmaak van prostaglandine te stimuleren. Dat is het hormoon dat de bevalling op gang brengt. Strippen kan zorgen voor buikkrampen zonder dat er echt weeën op gang komen. Strippen kan soms even wat pijn doen omdat de baarmoedermond heel gevoelig is. Je kunt daardoor ook wat bloedverlies krijgen.

Meer informatie over strippen kun je vinden in de special over strippen.

Je gaat bevallen en de verloskundige is er nog niet

Help, de baby wordt geboren! Het kan gebeuren dat je zo onverwacht begint met bevallen dat de verloskundige niet op tijd kan zijn om je te begeleiden. Aanstaande vaders kunnen hun voordeel doen met onderstaande tips, zodat ze niet volledig in paniek door het huis hoeven te rennen maar jou toch nog kunnen ondersteunen tot de verloskundige er is. Een Youtube filmpje over bevallen kan ze ook nog wel eens helpen om over de eerste schrik heen te komen.

Lees hier meer over wat je moet doen

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies