Ga jij bevallen op de uitgerekende datum?

De gemiddelde zwangerschaps-duur is 40 weken (280 dagen). In het begin van je zwangerschap is de uitgerekende datum bepaald door middel van de berekening van de eerste dag van je laatste menstruatie of door een termijnecho. Deze week is de week dat je 40 weken zwanger bent. In de drie weken daarvoor en de twee weken daarna, dus van 37 weken tot 42 weken, mag je thuis bevallen. Beval je eerder of later dan moet je altijd naar het ziekenhuis. Slechts 5% van de baby's wordt geboren op de uitgerekende datum.

Wat is serotiniteit?

Een zwangerschapsduur van 42 weken of meer wordt serotien genoemd. Dus vanaf het moment dat je twee weken of langer na je uitgerekende datum nog zwanger bent.

veertig weken zwanger

Een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken geeft een verhoogd risico op problemen.

Over tijd, wat dan?

Als je gestript bent en je bent nog niet bevallen, dan wordt er vaak een afspraak voor je gemaakt in het ziekenhuis. Ben je 10 dagen overtijd dan ga je naar de gynaecoloog voor een extra controle. Als alles goed gaat met jou en je baby is er geen bezwaar om tot 42 weken een spontane bevalling af te wachten. Vanaf 42 weken zwangerschap neemt de gynaecoloog de zorg van de verloskundige over. Dat houdt in dat je een medische indicatie hebt en dus in het ziekenhuis en onder leiding van de gynaecoloog moet bevallen.

Wat gebeurt er tijdens een ziekenhuiscontrole?

Tijdens de ziekenhuiscontrole wordt net zoals bij de verloskundige de bloeddruk gemeten en aan je buik gevoeld. Er wordt een CTG en een echo gemaakt.

Wat is een CTG?

CTG staat voor CardioTocoGrafie. Het is een hartfilmpje van de baby, zodat gekeken kan worden naar de conditie van je baby. Bij het maken van een CTG moet je op een bed gaan liggen en krijg je 2 banden om je buik die 2 knoppen op hun plek houden. Eén knop registreert de hartslag van de baby en de andere knop registreert (eventuele) weeënactiviteit (ook harde buiken). Zo'n CTG duurt ongeveer een half uur, maar als je baby ligt te slapen is het soms nodig om wat langer te blijven liggen. Het maken van een CTG is niet pijnlijk of vervelend.

Het maken van de echo

Bij de echo wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. De placenta (moederkoek) kan aan het eind van de zwangerschap minder gaan werken daarom wordt er ook gekeken naar de bloedtoevoer in de navelstreng. Het is erg belangrijk dat je er goed op let of je het kindje nog goed voelt bewegen. Ze zullen je hier ook altijd naar vragen. Het kan zijn dat de gynaecoloog wil weten of je al ontsluiting hebt, zodat ze weten hoe de bevalling kan/moet worden ingeleid. Dit doen ze door een inwendig onderzoek.

Groei van je baby met veertig weken zwangerschap

De groei van de baby

Je baby weegt nu zo'n 3400 gram en is ongeveer 50 centimeter lang. Als je kindje geboren wordt zal het bedekt zijn met huidsmeer, dit zal de eerste dag in de huid trekken. Je baby gaat daarom ook pas de volgende dag in bad.

veertig weken zwanger

Tip

Neem nog eens lekker een voetbad, je kanwaarschijnlijk toch al niet meer bij je voeten en het werkt heerlijk ontspannend!

Toucheren

De verloskundige doet tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig een inwendig onderzoek bij je, dit heet toucheren. De verloskundige brengt dan twee vingers in de vagina en voelt:

  • Of de baarmoedermond rijp (verweekt) is.
  • Of er al ontsluiting is en of de baarmoedermond al ‘verstreken’ is.
  • Hoe het hoofdje van je baby ligt, wat de stand van het hoofdje is en hoe diep het hoofdje in het bekken ‘staat’.

Probeer om tijdens het inwendig onderzoek zo ontspannen mogelijk te blijven. Dat lukt met rustig zuchten. Inwendig onderzoek kan vervelend aanvoelen, geef dit ook aan! Geef ook aan wanneer er een wee komt, dan kan de verloskundige of de gynaecoloog even wachten. Soms kan het niet anders en moet er juist tijdens een wee gevoeld worden om erachter te komen wat er dan met de baarmoedermond gebeurt.

Om infecties te voorkomen, draagt de verloskundige altijd steriele handschoenen en blijft het toucheren tot een minimum beperkt. Zijn de vliezen gebroken, maar zijn de weeën nog niet op gang gekomen, dan zal de verloskundige niet toucheren. De kans op een infectie is dan te groot.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

© babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies