8 weken zwanger
Gefeliciteerd, je bent 8 weken zwanger! Dit is een bijzondere periode waarin je lichaam en je baby flink aan het veranderen zijn. Misschien ervaar je al wat symptomen, zoals misselijkheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, bloedverlies, buikkrampen of een opgezette buik. Of misschien ben je juist blij dat de symptomen wat minder worden. Het is allemaal normaal, maar als je je zorgen maakt, is het verstandig om dit te bespreken met je verloskundige.
Het eerste bezoek aan de verloskundige staat vaak gepland rond de 8e week van de zwangerschap. Tijdens dit bezoek zal de verloskundige veel vragen stellen over je medische geschiedenis, zoals ziekten in de familie en medicijngebruik. Ook zal er bloed- en urineonderzoek plaatsvinden. Het is belangrijk om alle vragen die je hebt aan de verloskundige te stellen. Zij heeft immers veel ervaring en kan je geruststellen waar nodig.
Als je 8 weken zwanger bent, kan het ook zijn dat je zwanger bent van een tweeling. Hierbij kan een opgezette buik en meer symptomen voorkomen. Het is dan ook verstandig om extra alert te zijn op eventuele symptomen en je regelmatig te laten controleren door de verloskundige.
Of je nu veel of weinig symptomen ervaart, elke zwangerschap is anders. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen en te genieten van deze bijzondere periode.
De groei van het embryo bij 8 weken zwanger
Op 8 weken zwanger is het embryo ongeveer twee centimeter groot. De hersenen beginnen al te functioneren en sturen signalen uit naar de organen. De lever begint met het aanmaken van bloedcellen en de maag produceert al verteringssappen. Het skelet begint zich te ontwikkelen, maar bestaat momenteel nog uit kraakbeen en niet uit bot. Vanaf nu hoeven de organen alleen nog maar te groeien en hun definitieve vorm en plaats te krijgen. De komende weken zal het embryo zich blijven ontwikkelen en zal het steeds meer op een mensje gaan lijken.
De groei van je buik bij 8 weken zwanger
Op 8 weken zwanger is je baby nog klein en je buik zal waarschijnlijk nog niet veel groter zijn geworden. Bij de meeste vrouwen is er in deze fase van de zwangerschap nog geen duidelijk zichtbare zwangerschapsbuik. Toch kan het zijn dat je al wat meer opgeblazen bent dan normaal, waardoor je kleding wat strakker kan zitten. Ook kan het zijn dat je een lichte bolling hebt net boven je schaambeen, dit komt door de groei van de baarmoeder.
Het is belangrijk om te weten dat de groei van je buik bij 8 weken zwanger voor iedere vrouw anders kan zijn. Bij een tweelingzwangerschap kan het zijn dat je buik wat sneller groeit. Ook kunnen andere factoren, zoals je lichaamsbouw en hoeveelste zwangerschap dit is, invloed hebben op de groei van je buik.
Zwangerschapskwaaltjes bij 8 weken zwanger
Veel zwangere vrouwen ervaren tijdens de eerste weken van hun zwangerschap moeheid. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel en wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Gelukkig verdwijnt de moeheid bij de meeste vrouwen weer in het tweede trimester.
Een andere veelvoorkomende zwangerschapskwaal bij 8 weken zwanger is moeite met de ontlasting. Dit wordt veroorzaakt door de verslappende werking van de zwangerschapshormonen. Er zijn een aantal adviezen die kunnen helpen bij het verminderen van deze kwaal. Eet bijvoorbeeld veel volkoren producten in plaats van witte producten, drink voldoende water, eet genoeg vezels en neem dagelijks 1 eetlepel gebroken lijnzaad door bijvoorbeeld de yoghurt. Daarnaast kan voldoende beweging helpen bij het stimuleren van de stoelgang.
Als het nog steeds niet lukt om naar het toilet te gaan, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen je een middel voorschrijven waardoor je gemakkelijker naar het toilet kunt. Het is belangrijk om deze kwaal serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken, zodat je jezelf en je baby niet onnodig belast.
Doe dit bij 8 weken zwanger: Vertel het je familie
Je zwangerschap is niet alleen voor jou een spannende gebeurtenis, maar ook voor de mensen in je naaste omgeving. Het is dan ook begrijpelijk dat je familie graag met je wil meeleven. Vooral als het hun eerste kleinkind is, zullen ze het nieuws waarschijnlijk net zo spannend vinden als jij! Het kan daarom leuk zijn om je ouders al vrij vroeg in de zwangerschap in te lichten. Je kunt hen bijvoorbeeld verrassen met een eerste echo in een lijstje. Natuurlijk is het aan jou en je eventuele partner om te bepalen wanneer je het nieuws aan anderen vertelt. Als je minder close bent met je ouders, of om andere redenen het nieuws nog even voor jezelf wilt houden, dan kan dat natuurlijk ook. Je hoeft je niet verplicht te voelen om anderen al in te lichten, terwijl je eigenlijk liever nog even wilt wachten met het delen van het nieuws. Bedenk wel dat het vertellen van het nieuws aan je familie een bijzonder moment kan zijn en dat het delen van dit heuglijke nieuws ook voor hen een mooie ervaring kan zijn.