De bevalling is een unieke en persoonlijke ervaring voor elke vrouw. Als het moment komt om te beginnen met persen, zijn er verschillende pershoudingen om uit te kiezen. De verloskundige zal vaak eerst kijken hoe je op eigen kracht perst, maar kan ook instructies geven om het persen effectiever te maken. Sommige vrouwen leren persen tijdens een zwangerschapscursus, terwijl anderen vertrouwen op hun instinct. Hieronder worden verschillende pershoudingen besproken, evenals de voordelen en overwegingen bij elke houding.

7 verschillende pershoudingen

 1. Rugligging met opgetrokken benen
  De klassieke pershouding waarbij veel kracht nodig is om het kindje naar buiten te drijven. Deze houding kan comfortabel zijn als je vermoeid bent, en het optrekken van de benen zorgt voor een ruimer bekken. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dat wilt.
 2. Halfzittend op bed
  In deze houding zit je half rechtop met kussens in je rug. Tijdens de weeënpauze kun je ontspannen tegen de kussens leunen. Je kunt met een spiegeltje meekijken en de verloskundige kan goed zien of je kindje eraan komt.
 3. Zijligging
  Bij het persen in zijligging hoef je je been pas op te trekken wanneer het hoofdje diep genoeg is. Het optrekken van je been zorgt voor een wijder bekken, wat het hoofdje van de baby helpt geboren te worden. Soms geeft de verloskundige aan dat je even op je zij moet gaan liggen.
 4. De baarkruk
  Deze populaire houding maakt gebruik van zwaartekracht om het kindje naar beneden te krijgen, wat het persen sneller kan laten gaan dan in een liggende houding. Je partner kan achter je zitten om jou te steunen, en je kunt met een spiegeltje meekijken.
 5. Hurkzit
  In de hurkzit zit je op je hurken met je bekken naar voren gekanteld, terwijl je partner achter je zit om je te ondersteunen. Deze houding wordt vaak gebruikt aan het einde van het persen en zorgt voor meer ruimte in je bekken.
 6. Op handen en knieën
  Deze houding kan prettig zijn bij rug- en bovenbeenklachten tijdens de ontsluiting. Het kan echter belastend zijn voor je polsen en knieën als je hier langere tijd in zit. Het is in deze houding moeilijker om je kindje te zien, maar met je bovenlijf omhoog komen maakt dit wel mogelijk.
 7. Baarschelp of bevallingsbal
  Verticaal bevallen is een actievere manier om te bevallen en heeft verschillende voordelen ten opzichte van een liggende houding. De baarschelp en bevallingsbal bieden extra opties voor verticaal bevallen, waarbij de baarschelp op bed ligt en de bevallingsbal op de grond staat. Beide opties maken het mogelijk om eenvoudig van houding te wisselen tussen de weeën door.

Voordelen van verticaal bevallen ten opzichte van een liggende houding

 • Je bent actiever betrokken bij de bevalling
 • Het persen gebeurt instinctief
 • Je hebt meer controle over de bevalling
 • Je bekkeningang wordt groter

Verschillen tussen de baarkruk, de baarschelp en de bevallingsbal

 • De baarkruk en bevallingsbal staan op de grond, terwijl de baarschelp op bed ligt
 • Je zit op de baarkruk en bevallingsbal, terwijl je bij de baarschelp de hurkhouding aanneemt
 • Bij de bevallingsbal en baarschelp kun je gemakkelijk een andere houding aannemen tussen de weeën door
 • De baarkruk en baarschelp worden alleen gebruikt tijdens de laatste fase van de uitdrijving, terwijl de bevallingsbal ook kan worden gebruikt tijdens het opvangen van de weeën

Conclusie

Elke vrouw is uniek en kan een andere pershouding prefereren tijdens de bevalling. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en met je verloskundige te bespreken welke houding het beste voor jou werkt. Het kan ook nuttig zijn om tijdens het persen van houding te wisselen, afhankelijk van je comfort en behoeften. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij je op je gemak voelt en ondersteund wordt tijdens deze bijzondere gebeurtenis.