Zwanger zijn is een bijzondere tijd in je leven, maar het brengt ook extra zorgen met zich mee. Een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden, is je zorgverzekering. In dit artikel bespreken we wat de basisverzekering dekt, of het eigen risico van toepassing is, of je een aanvullende verzekering nodig hebt en andere belangrijke tips en informatie.

Zwangerschap en basisverzekering: Wat wordt vergoed?

De basisverzekering dekt medische zorg rondom de bevalling. Er zijn echter ook kosten die voor eigen rekening komen. Zo vergoedt de basisverzekering maximaal 49 uur kraamzorg vanaf de geboorte, maar je betaalt een eigen bijdrage per uur voor kraamzorg thuis en een bedrag per dag in het ziekenhuis als de opname niet op basis van een medische indicatie is.

Bevallen in het ziekenhuis wordt alleen vergoed als er sprake is van medische noodzaak. Wil je zelf graag in het ziekenhuis of kraamhotel bevallen (poliklinisch), dan betaal je een wettelijke eigen bijdrage. Informeer bij je zorgverzekering voor de actuele bedragen. Je kunt je hiervoor verzekeren met een aanvullende zorgverzekering.

Het verplicht eigen risico: geldt het tijdens de zwangerschap?

Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico. Het eigen risico geldt wel voor kosten rondom de zwangerschap, zoals laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling of medische nazorg na de bevalling. Deze kosten worden vergoed door de basisverzekering, maar tellen wel mee voor het eigen risico.

Aanvullende verzekering: Is het nodig?

Niet alle zorg rondom de bevalling zit in de basisverzekering. Bijvoorbeeld de kosten voor een zwangerschapscursus, een kraampakket, de vergoeding voor een lactatiedeskundige en de eigen bijdrage voor kraamhulp of bevallen in een ziekenhuis zonder medische indicatie zitten er niet in.

Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar de vraag is of dat wel een premie van €20 tot €50 per maand waard is. Een zwangerschapscursus kost vaak nog geen €100. Het kraampakket kun je vaak apart bij de zorgverzekeraar aanvragen tegen een betaling van ruim €20.

Na de geboorte: Aanmelden bij de zorgverzekeraar

Ouders moeten hun baby binnen 4 maanden na de geboorte aanmelden bij de zorgverzekeraar. Als je dat vergeet, krijg je de zorgkosten voor het kind niet vergoed. Zodra het kind is aangemeld, geldt de verzekering met terugwerkende kracht vanaf het moment van geboorte. Kinderen zijn tot 18 jaar gratis verzekerd, ook voor zaken die voor volwassenen alleen gedekt zijn in een aanvullende verzekering. Denk daarbij aan de kosten voor fysiotherapie (maximaal 18 behandelingen) en tandarts. Voor kinderen geldt bovendien nooit een eigen risico.

Tips voor zwangere vrouwen en zorgverzekeringen

  1. Heb je geen aanvullende verzekering? Zorg er dan voor dat je wat geld achter de hand houdt om tegenvallende uitgaven op te kunnen vangen.
  2. Bedenk op tijd of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je alleen per 1 januari een aanvullende verzekering afsluiten. Bij Delta Lloyd, DSW, Energiek, FBTO, Kiemer, Ohra, PNO zorg, Salland, Stad Holland en Takecarenow kun je wél gedurende het jaar een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
  3. Delta Lloyd, DSW en Stad Holland accepteren alleen klanten die bij hun al een basisverzekering hebben lopen. Soms geldt er een wachttijd van 2 maanden (DSW, Stad Holland) of een half jaar (Salland, Energiek).
  4. Kiemer eist een medische keuring en vraagt 50% premieopslag voor klanten die er geen basisverzekering hebben.
  5. Staar je bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering niet blind op de hoge maximale dekkingen. Die zijn vaak veel hoger dan de daadwerkelijke kosten.
  6. Ga er niet klakkeloos vanuit dat zorg ook echt wordt vergoed. Als je naar een zorgverlener gaat met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan kan het zijn dat de kosten niet of deels worden vergoed.

Conclusie

Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat je zorgverzekering dekt en wat niet. Overweeg of je een aanvullende verzekering nodig hebt en meld je kind op tijd aan bij de zorgverzekeraar. Houd rekening met het eigen risico en zorg dat je voldoende financiële buffer hebt voor onverwachte kosten. Door goed voorbereid te zijn, kun je met een gerust hart genieten van je zwangerschap en de komst van je kindje.