Hormonen zijn stoffen die aangemaakt worden in je lichaam en die samen zorgen voor het biologisch evenwicht in je lichaam. Hormonen zorgen bijvoorbeeld voor de groei en oefenen invloed uit op de stofwisseling maar ook op het gedrag en karakter van je kindje.
De placenta zorgt niet alleen voor voeding en zuurstof van de baby maar produceert ook nog een aantal hormonen. Deze hormonen zijn: Oestrogeen, Progesteron, hCG en HPL.
Oestrogeen: Het hormoon Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder en de bloedvaten en zorgt voor de groei van de melkklieren in je borsten.
hCG: Het hormoon hCG wordt al vanaf de eerste weken van de zwangerschap geproduceerd en zorgt ervoor dat de zwangerschap in stand blijft.
Het hCG zorgt er ook voor dat je zo misselijk bent. Het gevoel van misselijkheid is voor iedereen verschillend. De een is heel erg misselijk de ander heeft er nauwelijks last van. Ook kan het van zwangerschap tot zwangerschap verschillen.
Door middel van het hCG-hormoon kan bij een zwangerschapstest worden aangetoond dat je zwanger bent.
Na zestien weken zwangerschap wordt er nog weinig hCG aangemaakt.
Progesteron: Het hormoon progesteron beschermt je zwangerschap. Progesteron heeft een verslappende werking waardoor je baarmoeder beschermd is tegen vroegtijdig samentrekken.
Aan het eind van de zwangerschap kan je baarmoeder gaan samentrekken doordat de productie van progesteron afneemt. Maar...het progesteron zorgt niet alleen voor verslapping van je baarmoeder maar ook alle andere spieren in je lichaam. Hierdoor heb je sneller last van bekkenklachten, obstipatie en een zwakke blaas.
HPL: Vanaf ongeveer 4 weken is het HPL-hormoon aanwezig. Het HPL-hormoon voorkomt de uitstoting van het vruchtje.
Vanaf vier weken zwangerschap wordt het hormoon HPL aangemaakt, Het hormoon voorkomt de uitstoting van het embryo. Dit is nodig omdat het embryo voor de helft uit het genetisch materiaal van de vader bestaat en je lichaam zal nu eenmaal proberen lichaamsvreemde stoffen af te stoten.
Het HPL hormoon zorgt er voor dat dit niet gebeurt. Het HPL hormoon speelt ook een rol bij de suikerstofwisseling in je lichaam en daarom ben je gedurende de zwangerschap ook gevoeliger voor suikerziekte. De aanmaak van het hormoon prolactine wordt door het HPL hormon geremd. Prolactine zorgt voor de aanmaak van borstvoeding en gedurende je zwangerschap zal de borstvoeding dus nog niet of nauwelijks op gang komen.