Home - Zwangerschap - Zwangerschapsvergiftiging

Wat is zwangerschapsvergiftiging, (pre)eclampsie, HELLP-syndroom?

Zwangerschapsvergiftiging is een oude term; er is geen sprake van een gif maar wel van een risico. Afhankelijk van de klachten spreken we van:

 • Zwangerschapshypertensie: een hoge bloeddruk (hypertensie) die optreedt tijdens de zwangerschap;
 • Pre-eclampsie: naast de zwangerschapshypertensie is er
  eiwitverlies in de urine;
 • Eclampsie: het optreden van stuipen (toevallen) als een
  complicatie bij pre-eclampsie;
 • HELLP-syndroom: pre-eclampsie kan overgaan in het
  HELLP-syndroom, maar het HELLP-syndroom kan ook plotseling
  ontstaan zonder voorafgaande pre-eclampsie.

HELLP kan worden aangetoond door bloedonderzoek.

Wat betekent HELLP?

Het zijn ernstige zwangerschapscomplicaties die levensbedreigend voor de moeder en haar ongeboren kind kunnen zijn. De letters “HELLP” staan voor: - Hemolysis, - Elevated Liverenzymes, - Low Platelets. Met andere woorden: er is sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde lever-functie en een tekort aan bloedplaatjes waardoor de bloedstolling wordt ontregeld.

Wanneer krijg je het HELLP-syndroom/pre-eclampsie?

zwangere buik

Zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, eclampsie en HELLP-syndroom treden meestal op na de twintigste zwangerschapsweek en kunnen zowel geleidelijk als heel acuut ontstaan tijdens de zwangerschap of bij de bevalling, maar ook in de eerste twee à drie dagen na de bevalling.

Uit recent onderzoek is gebleken dat HELLP zelfs aan het eind van de kraamtijd, dus na 7 à 8 dagen kan optreden, maar dit is wel een uitzondering.

Welke klachten heb je?

De ene vrouw voelt zich wat grieperig of moe, weer een ander voelt zich plotseling heel ziek… Over het algemeen kunnen de navolgende klachten/symptonen gepaard gaan met pre-eclampsie/HELLP-syndroom:

 • eiwit in de urine;
 • hoge bloeddruk;
 • vocht vasthouden, sterke gewichtstoename;
 • bandgevoel (om hoofd en/of buik);
 • misselijkheid/veel braken;
 • concentratieproblemen;
 • hoofdpijn/sterretjes zien;
 • pijn in de bovenbuik of onder de borst;
 • pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen;
 • tintelingen (in de vingers).

Het is heel belangrijk je klachten meteen te melden bij je arts of verloskundige zodat deze verder onderzoek kan doen.

HELLP syndroom aandachtspuntenlijst

Onderzoekers VUmc hebben gen ontdekt voor HELLP-syndroom

Door het DNA te bestuderen van kinderen wiens moeder het HELLP-syndroom had, hebben onderzoekers van VU medisch centrum een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor deze ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. De complicaties kunnen levensbedreigend zijn voor moeder en kind. De bevinding kan leiden tot preventie en verbetering van therapie van het HELLP-syndroom. De uitkomsten van dit onderzoek zijn te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation. Lees hier meer over de ontdekking van het gen voor HELLP-syndroom

Behoefte aan meer informatie/lotgenotencontact?

logo hellp stichting

Voor al diegenen die te maken hebben met het HELLP-syndroom/pre-eclampsie, beroepshalve of privé, is er de Stichting HELLP-syndroom. De Stichting HELLP-syndroom is een patiëntenorganisatie waarvan veel van de activiteiten in het teken staan van lotgenotencontact en informatievoorziening. Daarnaast houdt men zich de afgelopen jaren in steeds grotere mate ook bezig met belangenbehartiging: “ Het ontstaan van een HELLP-syndroom en pre-eclampsie kunnen we niet voorkomen. De zorg er omheen kunnen we echter wél helpen optimaliseren”. Inmiddels is de Stichting HELLP-syndroom diverse samenwerkingsverbanden aangegaan met de verschillende zorginstellingen om gezamenlijk te kijken naar aandacht- en verbeterpunten. Voor meer informatie kun je terecht op www.hellp.nl

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies