Home - Zwangerschap - Derde trimester - week 28 t/m 40

28 Weken zwanger

grafische voorstelling week 28 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 28 weken zwangerschap

Het gewicht van je baby is nu ongeveer 960 gram en het kindje is ongeveer 35 centimeter lang. In de couveuse zou je kindje nu een goede kans maken op overleven, maar het beste is natuurlijk nog steeds dat je kindje verder groeit in de baarmoeder. In de baarmoeder krijgt het alle voeding die het nodig heeft maar je baby is nu nog niet volgroeid en ontwikkeld. De longetjes zijn nog niet rijp, het zenuwstelsel moet nog verder ontwikkelen en de kleine hersenen zijn ook nog niet af. Het nesthaar, waarmee de baby bedekt was begint nu steeds meer te verdwijnen en de baby krijgt steeds meer onderhuids vet, waardoor het wat molliger wordt. De botten worden ook steeds harder, behalve dan de schedelbotten, want die blijven nog een hele tijd zacht.

Groeispurt van je baby

De groeispurt van je baby zit er nu aan te komen. Dit zul je ook aan jouw lichaam gaan merken. Je buik gaat flink groeien en je gewicht neemt toe. Aan het eind van je zwangerschap zal je tussen de 12 en 15 kilo aangekomen zijn. Hoe zit dat nu met groeien? Hoe zijn de kilo's verdeeld?

- je baby 3500 gram
- placenta en vliezen 650 gram
- vruchtwater 600 gram
- baarmoeder 1000 gram
- borsten 800 gram
- bloed 1000 gram
- extra vettoename (van jezelf) 3500 gram
- vocht vasthouden (van jezelf) 1500 gram

Hier vind je nog veel meer informatie over 28 weken zwanger

 

29 Weken zwanger

grafische voorstelling week 29 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 29 weken zwangerschap

Je baby weegt nu ongeveer 1100 gram en is ongeveer 37 centimeter lang. De lengte van kruin tot stuit is ongeveer 26 centimeter. De baarmoeder komt rond 7,5-10 centimeter boven je navel en ongeveer 29 centimeter boven je schaambeen uit. Er is al heel wat met je gebeurd dit half jaar. Elke week groeit je kindje en jij natuurlijk ook, de cijfers die hier genoemd worden zijn echter wel gemiddelden. Het gemiddelde geboortegewicht van een baby die rond de uitgerekende datum geboren wordt ligt tussen de 3280 en 3500 gram. Er is steeds minder ruimte in de baarmoeder en in de laatste weken van de zwangerschap is het belangrijk dat de baby groeit, wel zo'n 200 gram per week! De baby zal steeds meer een voorkeurshouding aan gaan nemen, dit is meestal met het hoofdje naar beneden. In deze periode kan het kindje nog gemakkelijk ronddraaien, als het kindje in deze periode in stuitligging ligt is dat dus geen probleem. Je buik wordt steeds dikker en vaak heb je wat meer rust nodig, verdeel je krachten en neem tijd voor jezelf! Ook zijn er allerlei praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals het babykamertje en de spullen die je eventueel in huis moet hebben voor de bevalling.


Een geboortekaartje uitzoeken

Een geboortekaartje uitzoeken behoort misschien wel tot ťťn van de leuke dingen die je nog moet doen. Het is natuurlijk handig om alvast een adressenlijst te hebben, zodat je straks na de geboorte, die drukte niet meer hebt. Wat zijn de trends op het gebied van geboortekaartjes? Er zijn veel aanbieders via het internet waar je je geboortekaartje kunt laten maken. Er zijn behalve de traditionele kaartjes ook andere vormen waarop je de geboorte kunt (laten) aankondigen, zoals een geboortekaartje in een blikje, een tekst op een piepklein T-shirtje, mogelijkheden te over..


30 Weken zwanger

grafische voorstelling week 30 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 30 weken zwangerschap

De baby is nu ongeveer 38 centimeter lang en weegt ruim 1250 gram. De afstand tussen het schaambeen en de bovenrand van de baarmoeder is ongeveer 30 centimeter. Het zenuwstelsel van de baby ontwikkelt zich steeds meer en de baby kan zelfs al reageren op pijnprikkels. Het kan de eigen lichaamstemperatuur al regelen en ook het smaakvermogen begint al te werken.

 

Vergeetachtigheid

Soms lijkt het erop dat je hersencellen je in de steek laten. Door alle dingen die er tijdens de zwangerschap op je afkomen kan het zijn dat je je gedachten er niet bij kunt houden. Wees gerust, dit is tijdelijk. Word je er erg onrustig van, maak dan lijstjes waarop precies staat wat je nog moet doen en schrijf je afspraken in je agenda.

Rugklachten

Gemiddeld heeft de helft van alle zwangere vrouwen last van rugklachten. Gek is dit natuurlijk niet, als je bedenkt dat de buik steeds zwaarder en groter wordt. Een warme douche of een warme kruik kan soms uitkomst bieden. Vaak kun je ook oefeningen leren op de zwangerschapscursus, waarmee je deze klachten kunt verminderen. Als je echt last hebt van ondraaglijke rugpijn ga dan niet op eigen houtje medicijnen slikken, maar vraag je verloskundige of een fysiotherapeut om hulp.


Babykamer uitzoeken

Heb je je al verdiept in het babykamertje? Er is heel veel keuze en ook de trends veranderen snel. Is je budget niet zo groot, dan is het een idee om eens op internet rond te kijken. Vaak kun je daar ook babykamertjes of losse meubeltjes tweedehands vinden. 't Zelf opknappen van een oud meubeltje is ook een idee, maar houd wel rekening met de soort verf die je gebruikt (niet giftig!) en kijk of het bedje of de commode nog aan alle veiligheidseisen voldoet!


Een mooi moment om een Belly Mask te maken

Een zogenaamde "Belly Mask" is een tastbare herinnering aan je zwangere buik! Met een gipsafdruk van je buik laat je later je kindje zien hoe en waar het begon. Het is pijnloos en veilig voor jou en je baby. Nadat de afdruk klaar is kun je de afdruk ophangen en/of op allerlei manieren decoreren.
Met een zelf-maak-pakketten gaat dat eenvoudig, snel en thuis in je eigen vertrouwde omgeving.

Hier vind je nog veel meer informatie over 30 weken zwanger

 31 Weken zwanger

grafische voorstelling week 31 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 31 weken zwangerschap


Je baby is nu ongeveer 39 centimeter lang en weegt ongeveer 1450 gram. De periode is aangebroken dat je buik nu echt in de weg gaat zitten. Je krijgt wat meer lucht als de baby gaat indalen. Dit kan al wel maar het kan ook nog weken duren. Zolang de baby nog niet ingedaald is, kan hij/zij zich nog draaien. Er zijn baby's die nu al een definitieve positie innemen. Soms kun je voelen dat het kindje lichte schokkende beweginkjes maakt, waarschijnlijk heeft de baby dan de hik. Sommige vrouwen voelen dat een paar keer per dag, andere vrouwen soms. Na de geboorte kan de baby vaak de hik hebben, dit is heel normaal. Het haar op het lichaam van het kindje (lanugo) begint te verdwijnen, soms kun je na de geboorte nog wat restjes zien, maar deze verdwijnen binnen een paar weken. Doordat er een laagje babyvet is aangelegd ziet het huidje er minder gerimpeld uit. De baby wordt wat molliger en de nageltjes groeien. Na 28-32 weken zwangerschap is het zenuwstelsel van de hersenen van de baby gelijkwaardig aan dat van een pasgeboren baby.

De controles van de verloskundige zijn nu om de week (van 28-36 weken). Tijdens deze controles worden de bloeddruk, gewicht, urine (bij hoge bloeddruk) en de groei van het kindje gecontroleerd.


Zwangerschapsvergifitiging (toxicose)

Zwangerschapsvergifitiging komt het meest voor tussen de 30-40 weken zwangerschap. Bij een eerste zwangerschappen komt het vaker voor dan bij een volgende zwangerschap. De oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging is niet precies bekend, maar het is wel bekend dat de placenta (moederkoek), het nierweefsel en de lever niet goed meer functioneren.

Wat merk je daarvan?

  • Je kunt last hebben van hoofdpijn.
  • Je komt meer dan een pond per week aan doordat het lichaam vocht begint vast te houden, dit kun je zien doordat je dikke vingers, benen en enkels krijgt.
  • Je bloeddruk stijgt plotseling (dit controleert de verloskundige)
  • Er zit eiwit in de urine (dit controleert de verloskundige)

Als je vermoedt, dat je zwangerschapsvergiftiging hebt, neem dan contact op met je verloskundige. Zij zal je adviezen geven over eventueel een zoutarm dieet, medicijnen of misschien is een ziekenhuis opname wel noodzakelijk.

Hier vind je nog veel meer informatie over 31 weken zwanger

 

32 Weken zwanger

grafische voorstelling week 32 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 32 weken zwangerschap

Je baby is ongeveer 40 centimeter lang en weegt ongeveer 1650 gram. De baby kan al horen, ruiken, proeven en aanraken. De inwendige organen ontwikkelen zich nog verder, de blaas scheidt urine uit. Je kindje beweegt nu volop om de spieren te trainen. Ook 's nachts kan je je baby flink voelen schoppen, waardoor je er wakker van kunt worden. Je kunt je kindje nu steeds hoger in je buik voelen schoppen. Ook je maag en je ribbenboog moeten het soms ontgelden.

Meer kans op een vaginale schimmelinfectie

In de zwangerschap heb je een grotere kans om een vaginale schimmelinfectie te krijgen. Op zich is dit niet schadelijk voor je baby maar je moet het wel behandelen. De symptomen van zo'n schimmelinfectie zijn:

  • Jeuk aan je vagina.
  • Gele en/of witte afscheiding.
  • Branderig gevoel in je vagina.
  • Soms blaasjes in je vagina.

Denkje dat je een vaginale schimmelinfectie hebt neem dan contact op met je huisarts, zodat er een behandeling gestart kan worden.

Stress verminderen

Omdat zwangerschap een ingrijpende gebeurtenis is kan het zijn dat je last hebt van stress. Stress kan een negatieve invloed hebben op moeder en kind. Daarom doe je er goed aan te ontspannen. Er zijn manieren waarop je stress kan verminderen; hierbij kun je denken aan ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen. Vraag bij twijfel je verloskundige, ook antwoorden op je vragen kunnen je stress soms verminderen. Overal in het land worden zwangerschapscursussen gegeven, hier kun je leren te ontspannen voor tijdens en na de bevalling.

Een tweetal voorbeelden van een zwangerschapscursussen zijn:
zwangerschapscursus door Bien Naitre
haptonomie bij zwangeren

Meer informatie over zwangerschapscursussen kun je lezen op de zwangerschapsbegeleiding startpagina

Op internet kun je echt heel veel leuke voorbeelden vinden van babykamertjes, misschien heb je nog wel een handige (aanstaande) opa en/of oma in de buurt, die ook wel zoiets voor je kan/wil maken. Soms is er in de familie nog een wieg, die voor veel babytjes is gebruikt. Ook in huis-aan-huis bladen staan wel eens advertenties, waarin spullen te koop aan worden geboden of op marktplaats.

Hier vind je nog veel meer informatie over 32 weken zwanger

 

33 Weken zwanger

grafische voorstelling week 33 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 33 weken zwangerschap

Je baby is nu ongeveer 1900 gram en is ongeveer 41,5 centimeter lang. Je baby verliest steeds meer donshaartjes, deze komen in het vruchtwater terecht. In het vruchtwater zitten ook vlokjes huidsmeer en losgelaten huidcellen. Als je vruchtwater verliest zie je deze vlokjes.

Stuitligging

Als de baby met de billetjes of de beentjes naar beneden ligt is er sprake van een stuitligging. Naarmate de zwangerschap vordert is de kans op een stuitligging kleiner meer over stuitligging kun je hier lezen

Tekst op het geboortekaartje

Het is nu een goede tijd om geboortekaartjes te regelen, ook hier kun je weer heel veel soorten en maten in vinden. Ook een passende tekst vinden is niet voor iedereen gemakkelijk. Gelukkig zijn er op internet websites te vinden waar je deze informatie makkelijk kunt vinden. Dit is een voorbeeld van zo'n website

Zwangerschapslingerie

Net zoals het belangrijk is om je goed te voelen in je kleding, is het minstens zo belangrijk welk zwangerschapsondergoed je draagt. Je borsten hebben waarschijnlijk wat meer steun nodig en je voelt je misschien ook niet meer zo prettig in de slips die je een paar maanden geleden nog moeiteloos pasten. Ook daarvoor zijn oplossingen.

Hier vind je nog veel meer informatie over 33 weken zwanger

 

34 Weken zwanger

grafische voorstelling week 34 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 34 weken zwangerschap

De baby is nu gemiddeld 43 centimeter lang en weegt ongeveer 2150 gram. De baby maakt nu de laatste groeispurt en groeit ongeveer 200-300 gram per week. De beschermende laag huidsmeer op het huidje wordt dikker (vernix). De vernix beschermt het huidje tegen uitdroging door het vruchtwater. Het huidsmeer voelt vettig aan en kan voorkomen op het hele lijfje. Sommige baby's hebben meer huidsmeer na de geboorte dan andere kinderen, dit hangt af van het aantal weken zwangerschap. Bij een kindje dat is geboren na 37 weken zwangerschap, is er meer huidsmeer te vinden dan bij een kindje dat na 42 weken zwangerschap geboren is. Na de geboorte trekt het huidsmeer in het huidje en voorkomt uitdroging van de huid. Een betere babycreme bestaat er niet! Het huidsmeer heeft even de tijd nodig om in te trekken en daarom gaan baby's pas de dag na de geboorte in bad.

Rijping van longen en nieren

De longetjes zijn bijna rijp en de niertjes doen al hun werk. De baby is bijna klaar om geboren te worden. Toch is het belangrijk dat de longen goed rijp zijn, zodat de baby na de bevalling zelfstandig kan ademen.

Het begin van indalingsweeŽn

IndalingsweeŽn zijn harde buiken die worden veroorzaakt door het indalen van het hoofdje in het bekken. De indalingsweeŽn kun je tussen de zes en vier weken voor de bevalling beginnen te voelen, het kan zijn dat je een wat trekkerig gevoel in je onderbuik krijgt, hier hoef je niet van te schrikken. De harde buiken kun je bij inspanning voelen, het verschil met weeën (tijdens de bevalling) is dat de harde buiken niet regelmatig komen en niet pijnlijk zijn. Een warm bad of een warme kruik kunnen verlichting geven.

Het is waarschijnlijk dat je je nog steeds goed kunt bewegen, al zal het soms wel wat lastiger zijn als je buik flink gegroeid is. Bewegen is in de meeste gevallen nog steeds goed voor je. Geen topsport, maar gewoon lekker fietsen, zwemmen of wandelen kun je nog lang blijven doen.

Als je nu met zwangerschapsverlof gaat kun je het er nog even lekker van nemen. Als je baby in deze week geboren wordt zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, omdat onder andere de longetjes daar nog niet helemaal klaar voor zijn. Je kindje zal dan waarschijnlijk ook nog een poosje in een couveuse moeten liggen. Tegenwoordig zijn er ook voor deze kleine kindjes (prematuren) piepkleine kleertjes te koop.

Hier vind je nog veel meer informatie over 34 weken zwanger

 

35 Weken zwanger

grafische voorstelling week 35 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 35 weken zwangerschap

De baby is nu ongeveer 44 cm lang en weegt ongeveer 2400 gram. Het wordt voor de baby steeds lastiger om zich te bewegen in je buik, dit heeft natuurlijk alles te maken met de groei van de baby.

Het is een fabeltje dat de grootte van de baby iets te maken heeft met het verloop van de bevalling. Een kleine baby is ook geen garantie voor een makkelijke bevalling!

De verloskundige vertelt je wat je allemaal in huis moet hebben voor de thuisbevalling, soms kun je een kraampakket bij je verloskundige kopen. In zo'n kraampakket zitten kraammatrasjes, celstof matjes, steriele gaasjes, navelklem, kraamverband en een flesje alcohol om het navelstompje droog te deppen. Al deze spullen zijn natuurlijk ook los te koop bij apotheek of drogist.

Je kunt tot op het laatste moment kiezen waar je wilt bevallen...thuis of in het ziekenhuis, op voorwaarde natuurlijk dat er geen medische indicatie is om niet thuis te bevallen.

Misschien is het een goed idee om een geboorteplan te maken. In zo'n geboorteplan kun je je wensen kenbaar maken aan iedereen, die bij de bevalling aanwezig zal zijn. Door het schrijven van zo'n geboorteplan kun je je verwachtingen over de bevalling kenbaar maken. Doordat hulpverleners en degene die bij de bevalling aanwezig zijn weten wat jouw wensen en verlangens zijn kunnen ze je het, indien mogelijk, eerder naar de zin maken.

Borstvoeding

Je hebt vast al nagedacht of je borstvoeding gaat geven! Je zou eens naar een voorlichtingsbijeenkomst bij jou in de buurt kunnen gaan, zodat je goed voorbereid aan deze job kunt beginnen, ook hier geldt vaak:"Een goed begin is het halve werk."
Een uitstekend boek om je te helpen bij de voorbereiding op je borstvoeding periode vind je op Borstvoedingboek.com
Ook kun je in ons eigen Borstvoedings ABC heel veel nuttige informatie vinden omtrent borstvoeding.
Een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt na de bevalling is de kinderwagen..Er zijn veel keuzemogelijkheden en op sommige kinderwagens zit een behoorlijke levertijd. De kleur van de kinderwagen is belangrijk maar ook de functionaliteit is belangrijk. Natuurlijk ligt het er ook aan wat voor type jij bent, hou je van sportief wandelen of juist niet.... je kunt altijd kiezen voor de wagen die bij jou past! Een grote sortering buggies en kinderwagens vind je bij Quinny

Nog een paar handige tips:

- Schaf een paar lekkere nachthemden aan, eventueel een duster en een paar slippers...ook handig voor ziekenhuisbevallingen;
- Zorg ervoor dat je wat lekkers in de diepvries klaar hebt staan voor na de bevalling;
- Zorg ervoor dat de werkgever van je partner op de hoogte is van de vermoedelijke datum, zodat je partner eventueel wat vrije dagen op kan nemen;
- Zorg er in ieder geval voor dat je telefoon in orde is en de batterijen goed opgeladen zijn, natuurlijk geldt dit ook voor het fototoestel en de videocamera.

Hier vind je nog veel meer informatie over 35 weken zwanger

 

36 Weken zwanger

grafische voorstelling week 36 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 36 weken zwangerschap

Je kindje is nu zo'n 45 cm en weegt ongeveer 2650 gram. Het is nu een mooie tijd om zwangerschapsfoto's te maken. Houd er in ieder geval wel rekening mee, dat de afdrukken van je kleding op de buik, nog wel zo'n 2 uur zichtbaar zijn, trek dus ruim voor het foto's maken wijde kleding aan voor het geval je ook foto's van je blote buik wilt (laten) maken! Waarschijnlijk krijg je tijdens deze laatste weken van de zwangerschap last van oefenweeŽn. Deze weeŽn voelen anders aan dan harde buiken of voorweeŽn. Door deze oefenweeŽn wordt de baarmoedermond dunner en soepeler en kan deze bij de bevalling wat makkelijker opengaan. Het kan best zijn dat de bevalling nog even op zich laat wachten. Tijdens deze week kun je jezelf nog lekker even laten verwennen door een bezoekje aan de kapper of door lekker uit eten te gaan met je partner of met vriendinnen. De baby ligt in 2 vliezen, het amnion (het binnenste vlies) en het chorion (het buitenste vlies). Deze vliezen heten samen membranen of vruchtvliezen en zullen vlak voor of tijdens de bevalling breken.
Hier kun je meer lezen over het amnion en chorion

Wil je nog meer weten over gebroken vliezen en de a.s. bevalling? Kijk dan eens hier.

Als je op deze link klikt kun je een echo zien van een kindje in de baarmoeder bij 36 weken zwangerschap

Hier vind je nog veel meer informatie over 36 weken zwanger

 

Zwitsal .. wie kent dat niet?

Je kinderen zijn het belangrijkste op de hele wereld. Je wilt ze van alles het beste geven. Gelukkig kun je voor de verzorging van je kindje rekenen op Zwitsal. Al vlak na de geboorte kun je met Zwitsal het kwetsbare babyhuidje op milde wijze reinigen en liefdevol vertroetelen. Ook als je kind(jes) groter worden, kun je vertrouwen op alle Zwitsal producten.

Deze mooie Zwitsal babyproductenlijn omvat o.a.

- Zwitsal Lotion Billendoekjes Normale huid.

- Zwitsal CrŤme Zeep Mild & Zacht 2x90 gram

- Zwitsal Zachte CrŤme Extra verzorgend en zacht 100 ml

- Zwitsal Talkpoeder verzachtend 100 gram

- Zwitsal Shampoo Mild voor de oogjes 200 ml

- Zwitsal CrŤme Zeep Mild & Zacht 300 ml

- Zwitsal Badcape

- Zwitsal Billendoekjes doosje (leeg)

- Zwitsal Goedemorgen Haarlotion 200 ml

- Zwitsal Rijke Olie Met Avocado-olie 200 ml

Alle Zwitsal producten kun je heel eenvoudig en veilig hier online bestellen.


37 Weken zwanger

grafische voorstelling week 37 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 37 weken zwangerschap

De baby is nu ongeveer 2850 gram en 46,5 cm lang. De baby produceert nu zo'n 25 tot 30 ml. urine per uur, dus meer dan een halve liter per dag. Deze urine komt gewoon in het vruchtwater terecht.

Vanaf zevenendertig weken zwangerschap mag je in Nederland thuis bevallen. Ben je van plan om in het ziekenhuis te gaan bevallen, dan kun je nu het koffertje wel al vast klaarzetten. Een ruim T-shirt of een lekkere pyjama om in te bevallen is aan te bevelen. Natuurlijk neem je ook een mooie pyjama mee om na de bevalling aan te trekken (knoopjes aan de voorkant zijn aan te bevelen zeker als je borstvoeding wilt gaan geven.). Verder is handig om mee te nemen een badjas, pantoffels, voedings-BH, toiletspullen en natuurlijk kleertjes voor de baby.

Maar ťťn op de twintig bevallingen vindt plaats op de uitgerekende datum, dus focus je daar niet te erg op...het kan zijn dat je toch nog iets langer op de baby moet wachten. Bezig zijn is de beste afleiding. Ga je thuis bevallen dan kun je de spullen, zoals klossen voor onder het bed en een bedzeiltje, alvast ophalen (Thuiszorg winkel) en regelen dat het bed op hoogte komt. Als je toch last krijgt van poetswoede is het misschien ook wel leuk en/of verstandig om dat samen met iemand te doen...misschien wil je moeder of je beste vriendin wel helpen. Het kan ook zijn dat je man last krijgt van opruimwoede...maak daar dan handig gebruik van!

Hier vind je nog veel meer informatie over 37 weken zwanger

 

38 Weken zwanger

grafische voorstelling week 38 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 38 weken zwangerschap

Je baby weegt nu zo'n 3100 gram en is ongeveer 48 centimeter lang.
Als je vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschap bevalt noemt men dit "op tijd".
Aardig om te weten is dat de baarmoeder nu wel zo'n duizend keer groter is dan voor je zwangerschap!

De navelstreng is ongeveer anderhalf tot twee centimeter dik en ongeveer 60 centimeter lang. Door de navelstreng lopen drie bloedvaten waardoor zuurstofrijk bloed de baby bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook na de geboorte voorziet de navelstreng de baby nog even van zuurstof. Dat is ook de reden dat de navelstreng niet meteen na de geboorte wordt doorgeknipt. De baby krijgt eerst de tijd om zelf te gaan ademen, bij de eerste ademhaling wordt door het hartje van de baby bloed rond gepompt, de longen ontplooien zich en nemen zuurstof op. De bloedcirculatie via de navelstreng en placenta houdt op en de navelstreng kan worden doorgeknipt.

Waardoor de bevalling op gang komt weet men nog steeds niet helemaal zeker en de meningen zijn er ook over verdeeld. Er zijn mensen die denken dat het met de stand van de maan te maken heeft, anderen denken dat de baarmoeder het niet langer kan volhouden en ook zijn er mensen die denken dat het door de hormonen komt.

Ook al heb je nog nooit een bevalling meegemaakt, je merkt het vast als het gaat beginnen.

Wat zijn nou de voortekenen dat de bevalling begint?

Het verliezen van de slijmprop

Niet echt een prop maar dik slijm dat naar buiten komt samen met wat bloed. Het doet geen pijn en het kan ook nog wel een paar dagen duren, voordat de bevalling op gang komt

Het breken van de vliezen

Als je vliezen gebroken zijn zul je merken dat je vruchtwater begint te verliezen, het kan zijn dat je steeds een paar druppeltjes verliest, maar het kan ook zijn dat je het vruchtwater in ťťn keer verliest.
Het is belangrijk de verloskundige te bellen als het vruchtwater groenig van kleur is, dit kan betekenen dat je baby gepoept heeft en het benauwd heeft. Normaal is het vruchtwater helder of helder met witte vlokjes. Bel je verloskundige sowieso wanneer je vruchtwater verliest, zij kan je dan verder adviseren.

Regelmatig terugkerende weeŽn

Vaak heb je wel al oefenweeŽn gehad maar de tijd om de verloskundige te bellen is, als de weeŽn krachtig zijn en om de drie tot vijf minuten komen.

Hier vind je nog veel meer informatie over 38 weken zwanger

 

39 Weken zwanger

grafische voorstelling week 39 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 39 weken zwangerschap

Nu wordt het spannend...de baby is klaar om geboren te worden...de botten zijn nog zo soepel dat ze gemakkelijk door het geboortekanaal kunnen. Tussen de schedelbeenderen zitten openingen, de fontanellen, deze kunnen tijdens de geboorte naar elkaar toe schuiven, zodat het hoofdje smaller wordt en de bevalling dus gemakkelijker wordt.


Het huidsmeer heeft de baby al die tijd in de baarmoeder goed beschermd maar vanaf zo'n vijfendertig weken zwangerschap laten er schilfertjes los en meestal zijn ze er nu helemaal af. Deze schilfertjes kun je soms zien als vlokjes in het vruchtwater. Je baby is nu gemiddeld 49 cm lang en weegt ongeveer 3300 gram.

Als je straks borstvoeding gaat geven is het van belang alvast een goede voedings-BH aan te schaffen.

Probeer zo uitgerust mogelijk aan de bevallingsklus te beginnen. Het is vaak moeilijk om je op andere dingen te concentreren, dan op de aanstaande bevalling. Misschien kun je je nog wel lekker verwennen met een tijdschrift op de bank of nog lekker samen met je partner een eindje lopen in het bos. Misschien ben je ook wel wat sneller geirriteerd. Ook dat kan komen doordat je je misschien niet meer zo snel beweegt, je slaapt slecht en je bent je zwangerschap een beetje beu...je wilt nu eindelijk de baby wel eens in je armen houden. Doordat je zo bezig bent met de aanstaande bevalling kan het best zijn dat je de rest van de wereld een beetje vergeet...

Hier vind je nog veel meer informatie over 39 weken zwanger

 

40 Weken zwanger

grafische voorstelling week 40 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling bij 40 weken zwangerschap

Gemiddeld duurt een bevalling van een eerste kindje zestien tot vierentwintig uur. De bevalling van een tweede kindje gaat meestal sneller en duurt gemiddeld nog zo'n zes uur. Natuurlijk zijn dit wel gemiddelden!

De baby kan tijdens de eerste uren van de bevalling nog lekker slapen. Als de weeŽn echt doorzetten en elkaar steeds sneller opvolgen krijgt de baby steeds minder bewegingsvrijheid en wordt hij/zij wakker. Voor de baby zijn de persweeŽn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd, daarna weer naar achteren en de baby maakt ook nog een draai. Als de baby geboren is moet het ook nog eens wennen aan allerlei nieuwe prikkels, zoals harde geluiden en fel licht. Het gemiddelde geboortegewicht van Nederlandse baby's die na een zwangerschap van 40 weken worden geboren ligt rond de 3450 gram en 50 cm lengte. Jongetjes zullen gemiddeld zwaarder zijn en meisjes wat lichter.

Het is natuurlijk handig om alvast beschuit met muisjes in huis te hebben, al lijken dit soort dingen wel wat onwerkelijk voor je...straks heb je toch ťcht een babytje in je armen en is het handig als je goed voorbereid bent.
Houd er rekening mee, dat er uiteindelijk maar vijf procent van de baby's op de uitgerekende datum geboren wordt!

Hier vind je nog veel meer informatie over 40 weken zwanger

 

41 Weken zwanger

Het is nog steeds mogelijk om thuis te bevallen maar dan moet de conditie van de baby natuurlijk wel goed zijn.

Met behulp van moderne echo-apparatuur kan men tegenwoordig de uitgerekende datum goed bepalen.

Als de arts of verloskundige gaat kijken of de bevalling is begonnen doet ze een inwendig onderzoek en kan ze naar de volgende zaken kijken:
-Hoe groot is de ontsluiting?
-Hoever is de baarmoedermond verstreken?
-Hoever is het hoofdje van het kindje ingedaald in het geboortekanaal?
-Wat is de positie van de baby?

Baby's die over tijd geboren worden hebben minder of geen huidsmeer meer op hun huidje en de donshaartjes zijn verdwenen.

Een tip is nog om een dezer dagen een lekker voetbad te nemen, je kan toch al niet meer bij je voeten en het werkt heerlijk ontspannend!Als het allemaal goed is gegaan heb je nu een wolk van een baby in je armen.


Van harte gefeliciteerd met de kleine schat.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies