Home - Zwangerschap - Eerste trimester - week 1 t/m 13

1 week zwanger

grafische voorstelling van week 1 van de zwangerschap Je kindje is nu 0 mm, oftewel er is helemaal nog geen kindje. Het is de eerste week na de menstruatie. Een eicel en een zaadcel doen er ca. 38 weken over om uit te groeien tot een compleet kindje.

Om de vermoedelijke datum te berekenen telt men vanaf 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De dag van de bevruchting weet je meestal niet, de dag van je menstruatie wel.

Foliumzuur

Zodra je de wens hebt om zwanger te worden is het verstandig om te beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Het verkleint de kans op afwijkingen, zoals een open gehemelte of open ruggetje. Foliumzuur is een vorm van vitamine B. Je vindt het van nature onder meer in broccoli, volkorenbrood, peulvruchten, sinaasappels en noten. Tijdens je zwangerschap heb je hier echter veel meer van nodig dan de normale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Omega-3 DHA vetzuur

Tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode heb je bovendien extra behoefte aan omega-3 DHA vetzuur, omdat je baby hiervan veel aan je lichaam onttrekt. Omega-3 DHA vetzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Daarnaast ondersteunt het jouw gezondheid.

Stoppen met roken

Natuurlijk is gezond leven voor jou en je partner belangrijk want hoe gezonder je leeft hoe groter de kans op een zwangerschap is. Zelfs de kwaliteit van zaadcellen schijnt minder te zijn, wanneer je rookt. Stoppen met roken is dus niet alleen voor de a.s. moeder belangrijk maar ook voor de a.s. vader.

Ben ik zwanger?

Om zeker te weten of je zwanger bent nadat je over tijd bent kun je naar je huisarts gaan. Via onderzoek van je urine kan vastgesteld worden of je zwanger bent. Veel handiger is het natuurlijk om zelf deze test uit te voeren. Je kunt online heel gemakkelijk zwangerschapstesten bestellen, lekker anoniem en je hebt de tests razendsnel in huis.

Een zwangerschapsaankondiging

Je bent zwanger, hartstikke leuk! Gefeliciteerd! Je komt al snel voor de vraag hoe vertel ik het mijn ouders, familie en vrienden. Een geboortekaartje versturen is nog een beetje "prematuur" maar er zijn ook hele leuke kaartjes om te vertellen dat je zwanger bent.

Zwangerschapsboeken

Je vind hier op Babytjes.nl natuurlijk al heel veel informatie maar gewoon lekker in een boek bladeren is natuurlijk ook leuk. In ons Babytjesnieuws worden regelmatig boeken besproken die interessant zijn voor (aanstaande) ouders.

2 Weken zwanger

Nog steeds ben je niet zwanger, maar je begint nu wel vruchtbaar te worden. Aan het eind van deze week, meestal tussen de tiende en veertiende dag, komt er een eicel vrij uit de eierstok. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong zelfs voelen in hun onderbuik. Dit buikpijngevoel wordt ook wel middenpijn genoemd.

De bevruchting van de eicel

De eicel gaat op weg door de circa 12 cm lange eileider naar de baarmoeder. Deze reis duurt meestal 6 of 7 dagen. De beste plaats voor een bevruchting is de eileider. Het is natuurlijk ook een beetje een kwestie van geluk en timing. De eicel blijft circa 12 uur geschikt voor bevruchting en de (vaak miljoenen) zaadcellen blijven circa 4 tot 5 dagen in leven. Zodra de eicel bevrucht is door een zaadcel wordt de wand van de eicel ondoordringbaar voor andere zaadcellen.

Wat kun je met een ovulatietest

Ongeveer 24-36 uur voor de eisprong stijgt het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) in het lichaam. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor, mocht een eicelbevrucht worden en zich in de baarmoeder nestelen. Ook brengt LH processen op gang waardoor er een eisprong (ovulatie)ontstaat. Dit hormoon zorgt dus voor de eisprong (ovulatie). De ovulatietest is gebaseerd op dit hormoon, je kunt namelijk in de urine bepalen of dit hormoon aanwezig is.

Temperatuur methode (BTC = basale temperatuur curve)

Met de temperatuur methode kun je zien wanneer en/of je een eisprong hebt. Iedere dag neem je, voordat je opstaat, je temperatuur in volledige rust op. Dit noemt men de basale temperatuur. Als je dit elke dag nauwkeurig bijhoudt, kun je zien dat je temperatuur ongeveer tussen de tiende en de veertiende dag na je menstruatie enkele tienden van graden omhoog gaat. De temperatuur zakt weer als je ongesteld bent. Bij een zwangerschap blijft de temperatuur wat hoger. Op deze manier krijg je de informatie achteraf. Je eisprong is dan al geweest, maar als je een regelmatige cyclus hebt, kun je daar dan wel rekening mee houden.
Hier kun je een voorbeeld van een temperatuurcurve vinden.

 

3 Weken zwanger

grafische voorstelling week 3 van de zwangerschap

Vanaf nu embryo

In de eileider zijn de zaadcel en de eicel samengesmolten (de twee kernen smelten samen tot één nieuwe cel). De kern van de eerste nieuwe cel heet de zygote. In deze kern met chromosomen liggen alle eigenschappen van de baby al vast: een jongen of een meisje, de kleur van de ogen, het haar en zelfs het karakter... Na circa 24 uur begint de cel zich te delen, één cel wordt twee cellen, twee cellen worden vier cellen enz. Intussen is het "klompje" cellen omgeven door een blaasje, wat vanaf nu embryo heet, onderweg naar de baarmoeder en nestelt zich circa één week na de bevruchting in de wand van de baarmoeder. Je lichaamstemperatuur is nu zo'n 0,3˚C hoger dan normaal. Van dit hele verhaal merk je nog helemaal niets. Er is zich een wonder aan het voltrekken...zwangerschap!

Tweeling?

Bij een eeneiige tweeling is de bevruchte eicel gesplitst in twee gelijke cellen die zich beide apart ontwikkelen. Eeneiige tweelingen zijn identiek: ze hebben dezelfde chromosomen, dezelfde kleur ogen en haar, zijn van hetzelfde geslacht enz. Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eitjes bevrucht. Er is dan een dubbele eisprong geweest. Twee-eiige tweelingen hebben dezelfde kans op gelijkenissen als "gewone" broertjes en zusjes.

4 Weken zwanger

grafische voorstelling week 4 van de zwangerschap

Ongesteld of niet?

Rond deze tijd moet je weer ongesteld worden.Het uitblijven van je menstruatie kan betekenen dat je zwanger bent, maar het hangt wel af van de lengte van je cyclus. Door de veranderde hormoonhuishouding kun je wel al last hebben van gevoelige borsten en tepels.

Zwangerschapshormonen

De zwangerschapshormonen in je lichaam zorgen ervoor, dat de baby in je lichaam kan groeien en dat je lichaam zich klaarmaakt voor de groter wordende baarmoeder, de bevalling en de borstvoeding.
Het embryo heeft zich inmiddels al in duizenden cellen verdeeld. En officieel weet je nog steeds niet dat je zwanger bent...

Lees verder in onze special over zwangerschapshormonen.

Wil je nog eens nakijken op een filmpje hoe het een en ander in het werk gaat? Klik dan hier

5 Weken zwanger

grafische voorstelling week 5 van de zwangerschapWaarschijnlijk heb je nu een zwangerschapstest gedaan en JE BENT ZWANGER. Door de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon hCG in je urine kan dit nu worden aangetoond. Het hCG (humaan Chorion Gonadotrofine) hormoon wordt ook gebruikt voor stellen waarbij het niet lukt zwanger te raken, kunstmatige bevruchting kan voor hen de kans op zwangerschap doen toenemen. Bij dergelijke behandelingen wordt onder meer gebruik gemaakt van geneesmiddelen die hCG bevatten.

Grootte van het embryo

Het kan zijn dat je last hebt van misselijkheid, maar het hoeft niet. Het embryo is aan het eind van deze week ongeveer 2,5 mm groot en zit in een vruchtzak met vloeistof van ongeveer 1 cm. De baarmoederhals is nu afgesloten met een slijmprop en het embryo zit in de baarmoeder. Het embryo lijkt nu het meest op een rijstkorrel of een boontje. De aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel is in ontwikkeling. Indien het embryo zich niet goed ontwikkelt kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies afgestoten wordt en dat je een vroege miskraam krijgt. Hier merk je meestal niets van, omdat het lijkt op een verlaatte menstruatie.

Ben je 5 weken zwanger? Dan kun je hier meer informatie vinden over 5 weken zwangerschap. Over bijvoorbeeld de groei van je baby, hoe je buik gaat groeien maar ook over zwangerschapshormonen en misselijkheid tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Ook krijg je antwoord op de vraag van onze verloskundige of je je al kunt aanmelden bij een verloskundigen praktijk.

Hier vind je nog veel meer informatie over 5 weken zwanger

 

6 Weken zwanger

grafische voorstelling week 6 van de zwangerschap

Het hartje klopt!

Het embryo lijkt nu wel op een kikkervisje met een staartje en twee stompjes, die de armen gaan worden. De lengte van het embryo is ongeveer 5 mm. Ook kun je aan de zijkant van het hoofdje al beginnende ogen zien. De borstkas wordt gevormd en ook het begin van maag, darmen, nieren en longen. Er is zelfs al een vorm van bloedsomloop aanwezig.Het hartje moet zich nog wel verder ontwikkelen, maar het klopt al wel! Lees hier alles over een kloppend hartje. Dit is te zien bij een vaginale echo.

Echografie
is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij een orgaan in beeld wordt gebracht. Echografie kan zowel uitwendig via de buikwand, als inwendig via de vagina worden gedaan. Als je wilt weten hoe een vaginale echografie in z'n werk gaat kun je hier eens kijken. Wil je meer weten over echografie en wat 2D, 3D en 4 D is dan kun je hier eens kijken

Op de Echografie.Startpagina.nl kun je natuurlijk nog meer info vinden over echo's en echobureaus bij jou in de buurt.

Zwanger en misselijk?

Er is een kans dat je misselijk bent, misselijkheid komt veel voor in het begin van de zwangerschap. Bij Bellypops kun je lolly's bestellen die misselijkheid tegen gaan. Ook gember kan er voor zorgen dat je je minder misselijk voelt. Je kan wat verse gember toevoegen aan de warme maaltijd, kauwen op een stukje gemberwortel of thee zetten van een stukje gemberwortel. Lees onze special over misselijkheid tijdens je zwangerschap

Hier vind je nog veel meer informatie over 6 weken zwanger

 7 Weken zwanger

grafische voorstelling week 7 van de zwangerschap

Embryo 1 cm

Het totale embryo is nu ongeveer 1 centimeter groot. De stompjes aan de romp groeien al uit tot mini- armpjes en ontwikkelen zich razend snel. Eerst vormt zich een soort boven- en onderarm en later in de week een soort van schijfje aan de onderarm waarin 5 vingertjes zullen gaan groeien. Iets langzamer gaat het met de groei van de beentjes. Er zijn wel een soort van voetjes te onderscheiden, maar ze lijken meer op zwemvliezen. In deze week groeit het hoofdje extra, omdat ook de hersenen groeien. Ook de ruggengraat wordt gevormd. Het hartje wordt in deze week 2 maal zo groot en klopt ongeveer tussen de 40 en 80 keer per minuut.

Echo

Als je in deze week van de zwangerschap een echo laat maken dan is het vruchtzakje duidelijk te zien. Ook is het vruchtje zelf te zien maar je kunt nog geen armpjes of beentjes onderscheiden, hiervoor is het vruchtje nog te klein. Bij negen weken zwangerschap kun je dit al veel beter zien en bij twaalf weken zwangerschap zie je echt een klein mensje tijdens de echo.

Werk en kraamzorg

Je bent nu nog maar pas zwanger, maar het is verstandig dat je toch al over bepaalde zaken na gaat denken. over je polisvoorwaarden i.v.m. kraamzorg, hoe en wanneer vertel ik het op mijn werk? Als je bijvoorbeeld werk doet dat met straling te maken heeft, zul je ook maatregelen moeten treffen.
Het tandartsbezoek kun je gewoon door laten gaan, maar vertel wel dat je zwanger bent, dit ook in verband met eventueel foto's maken. Misschien moet je al na gaan denken over kinderopvang.

Hoe vertel ik dat ik zwanger ben?

Waar ook veel over wordt nagedacht is : "Hoe vertel ik het mijn ouders?" Hier onder een aantal leuke ideeën:

  • geef ze een foto van de eerste echo;
  • geef een zwangerschap stickervel kado;
  • trek je man een leuk T-shirt aan met "Ik word vader";
  • als dit je tweede kindje is, zou je ook het oudste kindje een T-shirt aan kunnen trekken met de tekst: "Ik krijg een broertje/zusje".

Verzorging van je borsten tijdens de zwangerschap

Je kunt nu ook meer last krijgen van gespannen borsten. Je kunt afwisselend warm en koud water compressen proberen, dit bevordert de bloedsomloop. Een paar keer per week een massage met olie of creme in cirkelvormige bewegingen houdt de huid soepel en zorgt voor een goede doorbloeding.

Hier vind je nog veel meer informatie over 7 weken zwanger

 

8 Weken zwanger

grafische voorstelling week 8 van de zwangerschap

Embryo 2 cm

De hersentjes van het embryo beginnen al te functioneren en zenden signalen uit naar de organen. De lever begint bloedcellen aan te maken en de maag produceert al verteringssappen en dit kleine mensje is nu ongeveer 2 cm groot! De organen hoeven vanaf nu alleen nog maar te groeien en hun definitieve vorm en plaats te krijgen. Deze week ontstaat ook het begin van het skelet. Eerst nog opge-bouwd uit kraakbeen en nog niet uit bot.

Infecties tijdens je zwangerschap

Iedereen wil graag een goede en gezonde zwangerschap want nu draait het niet meer alleen om jouw gezondheid maar ook om die van je baby. Bacteriën en parasieten waar jij geen of weinig last van hebt kunnen voor je baby wel schadelijk zijn.
In de zwangerschap is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je met deze bacteriën en/of parasieten besmet raakt. Hier vind je informatie over kinderziekten zoals de bof, de mazelen of de rode hond en de gevaren daarvan in de zwangerschap.

Toxoplasmose

Een toxoplasmose-infectie is een infectie, die veroorzaakt wordt door een parasiet die ondermeer voor kan komen in de uitwerpselen van katten en in onvoldoende gaar of rauw vlees zoals gehakt, filet american, ossenworst, fricandeau en rosbief. Eén van de dingen die je beter niet meer kunt doen is de kattenbak verschonen. Andere voorzorgsmaatregelen zijn: Werk in de tuin met handschoenen aan, was alle groenten zorgvuldig en bak of braad het vlees waardoor het niet meer rauw of halfrauw is.

Listeria of listeriosis

Listeria is een bacterie. Een besmetting met deze bacterie kun je oplopen door besmet voedsel te eten. De bacterie komt voornamelijk voor in rauwmelkse kazen, voorverpakte gerookte vis en ongewassen groente. Als je Franse kaas gaat eten, kijk dan even of het een gepasteuriseerde kaas is. Als op de verpakking "gepasteuriseerd" staat dan mag je het altijd eten, dit betekent namelijk dat het verhit is en daardoor zijn de bacteriën gedood. Kazen die gemaakt zijn van rauwe melk (au lait cru) moet je vermijden, hierin kan de listeria bacterie zich wel vermenigvuldigen. Ook in eten wat je al bereid hebt en hebt bewaard kan de listeria bacterie zich vermenigvuldigen. Bewaar dit eten daarom niet langer dan twaalf uur en in de koelkast. Het is belangrijk dat je groente en fruit goed wast, ook kant-en-klare salades. Meer voedingsadviezen kun je bij het Voedingscentrum vinden.

Voor het eerst naar de verloskundige

Rond deze tijd is vaak het eerste bezoek aan de verloskundige. Tijdens je eerste bezoek zal zij extra tijd voor je vrij (moeten) maken, omdat er natuurlijk een waslijst van vragen moet worden beantwoord. Een voorbeeld van zo'n vragenlijst kun je hier vinden

Wat je kunt verwachten tijdens de bezoeken aan de verloskundige?

Lees verder in onze special over de controles bij de verloskundige.

Tijdens je gehele zwangerschap word je bloed een aantal keren gecontroleerd. Lees meer over de bloedonderzoeken tijdens je zwangerschap.

Hier vind je nog veel meer informatie over 8 weken zwanger

 

9 Weken zwanger

grafische voorstelling week 9 van de zwangerschap

Embryo 3 centimeter

Het embryo is nu ongeveer 3 centimeter en weegt ongeveer 2 gram! en kan al gymnastische oefeningen doen in je buik. De spieren kunnen je kindje al laten bewegen. Het is wel jammer dat je daar nu nog niets van kunt voelen.

Het embryo ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Hij of zij heeft al een gezichtje met oren, ogen, neus, lippen en er is zelfs al een tongetje in het mondje. Het is misschien wel een leuk idee om een zwangerschapsdagboek bij te gaan houden.

Ook al ben je nog maar net zwanger en misschien nog niet eens aan het idee gewend, toch is je lichaam hard aan het werk: je baarmoeder groeit, je hormonen zijn extra actief en je bloedvolume neemt toe. Al deze veranderingen kunnen veel energie kosten, waardoor je je flink moe kunt voelen deze weken.

Emoties tijdens je zwangerschap

Naast al deze lichamelijke veranderingen spelen emoties ook een belangrijke rol. dit versterkt het gevoel van vermoeidheid. Aan deze vermoeidheid is niet altijd wat te doen, maar je kunt er af en toe eens lekker aan toe geven. Ga eens lekker een uurtje op de bank liggen en ga op tijd naar bed. Neem niet te veel hooi op je vork en eet gezond.

IJzertekort tijdens de zwangerschap

Moeheid kan ook veroorzaakt worden door een te laag ijzergehalte. Daarom controleert de verloskundige aan het begin van je zwangerschap het ijzergehalte. Als je een te laag ijzergehalte hebt, dan krijg je waarschijnlijk ijzertabletten voorgeschreven. Om ijzergebrek te voorkomen kun je het best bonen, volkoren producten, erwten, appelstroop en zilvervliesrijst eten.

In het boekje "Appelstroop & Tepelkloof" is het advies bij ijzergebrek:

  • eet elke dag een paar gedroogde abrikozen (ongezwaveld)voor extra calcium en ijzer;
  • een handjevol cashewnoten bevat ook ijzer en helpt ook nog eens bij verstopping;
  • drink frambozenbladthee of brandnetelthee;
  • gebruik vitamine C en ijzertabletten samen.

Hier vind je nog veel meer informatie over 9 weken zwanger

 

10 Weken zwanger

grafische voorstelling week 10 van de zwangerschap

Je baby is nu compleet

De baby is nu compleet, alle organen zijn in principe klaar, ze moeten alleen nog groeien. Er begint zich een nekje te ontwikkelen en het staartje van de foetus is aan het verdwijnen. Ook de huid begint zich te vormen en de tandaanleg voor alle melktanden is al aanwezig. De armpjes en beentjes blijven ook ontwikkelen, er komen polsen en vingers aan de armen en de teentjes verschijnen aan de voetjes. De baby is nu ongeveer 4,5 centimeter groot en weegt ongeveer 5 gram.

De placenta

Je baby wordt nu nog hoofdzakelijk gevoed door voedingsstoffen uit de dooierzak. De dooierzak wordt steeds kleiner en verdwijnt aan het eind van het eerste trimester. Vanaf ongeveer twaalf weken zwangerschap wordt je baby gevoed door de placenta (moederkoek). Ze zijn met elkaar verbonden door middel van de navelstreng. De navelstreng is in het begin maar een paar millimeter lang, aan het eind van de zwangerschap is de gemiddelde lengte van de navelstreng ongeveer 60 centimeter. In de navelstreng lopen drie bloedvaten, waarvan twee aders en één slagader. De navelstrengaders zorgen ervoor dat voeding- en zuurstofrijk bloed van jou naar het kindje gaat. De slagader zorgt ervoor dat zuurstofarm bloed van je kindje naar de placenta gaat. Hierdoor komen de afvalstoffen van je kindje in jouw bloedsomloop terecht. Deze afvalstoffen worden door jouw lichaam afgebroken.

Lees verder in onze special over de placenta.

Echo

Als je hier klikt kun je een echo met bewegende beelden zien van een foetus van 10 weken Niet te geloven toch, zo klein en zo compleet!

Een navelpiercing tijdens de zwangerschap

Als je een navelpiercing draagt is het in het begin van je zwangerschap geen probleem. Je buikt groeit dan nog langzaam, maar zal verder in je zwangerschap natuurlijk sneller en groter gaan groeien. Als je zwanger bent betekent dit niet dat je je piercing eruit moet halen. Er zijn speciale zwangerschapspiercings, deze zijn flexibel en lang waardoor je ze de gehele zwangerschap kan dragen. Als je een gewone navelpiercing hebt, dan kan deze vast gaan zitten waardoor er littekens kunnen ontstaan. Het is daarom verstandig je navelpiercing op tijd te verwijderen of te vervangen door een speciale zwangerschaps navelpiercing. Je navelpiercing kan tijdens het bezoek aan de verloskundige gewoon blijven zitten. Als je een echo krijgt moet je de piercing er wel even uithalen. De piercing kan de echokop namelijk beschadigen.

Bestel hier je zwangerschaps navelpiercing!

Hier vind je nog veel meer informatie over 10 weken zwanger

 

11 Weken zwanger

grafische voorstelling week 11 van de zwangerschap

Jongen of meisje?

In de elfde week van de zwangerschap groeit de baby snel, het gewicht verdubbelt naar ongeveer 10 gram en het embryo is nu ongeveer 5,5 centimeter.

Tijdens deze periode ontstaan de geslachtsorganen; bij een jongetje de zaadballen en bij een meisje de eierstokken. Als je met een echo-apparaat kijkt dan kun je zien dat de uitwendige geslachtsorganen nog veel op elkaar lijken. Het verschil tussen een jongen of een meisje is dus nog niet te zien. Ben je slank dan kun je de bovenkant van je baarmoeder misschien al vlak boven je schaambeen voelen. Het is nog te vroeg om je baby te voelen bewegen.

Over de placenta en navelstreng

Hier kun je lezen wat een placenta is De placenta ontwikkelt zich in de eerste weken van de zwangerschap en zorgt ervoor dat de baby voedsel en zuurstof krijgt. Een placenta bestaat uit 2 delen: een deel van het kind en een deel van de moeder. De bloedstromen van moeder en kind blijven gescheiden. Normaal gesproken is er geen contact tussen het bloed van moeder en kind.

De navelstreng zit aan de placenta vast, die loopt naar de baby. De navelstreng is een taai, sterk en spiraalvormig koord bedekt met een gelatineachtige massa. De navelstreng wordt in de loop van de zwangerschap langer en dikker en heeft bij de geboorte een diameter van ongeveer 2 centimeter en een lengte van 60 centimeter. Per dag kan er tot 30 liter bloed door de navelstreng stromen. De navelstreng is tevens enorm soepel en de werking ervan wordt dus niet verstoord door de vele bewegingen van de baby. Hier kun je lezen hoe het aantal windingen van de navelstreng invloed kan hebben op je zwangerschap.

Vlokkentest

Bij een vlokkentest worden er kleine hapjes uit de placenta genomen. Dit weefsel ziet er vlokkig uit, vandaar dat deze test de vlokkentest heet. Uit dit weefsel kunnen de chromosomen van je kindje worden bepaald, waardoor gekeken kan worden naar eventuele afwijkingen in het chromosomenaantal. De meest voorkomende chromosomale afwijking is het Downsyndroom.

Rond de elfde week kan de vlokkentest gedaan worden, hier kun je daarover meer lezen.

Hier vind je nog veel meer informatie over 11 weken zwanger

 

12 Weken zwanger

grafische voorstelling week 12 van de zwangerschap

Embryo nu ongeveer 6,5 cm

De baby is al veel menselijker geworden, de ontwikkeling van de oogleden is begonnen, over de volledig gevormde ogen heen. Ook begint het embryo al op prikkels van buitenaf te reageren, de moeder voelt hier nu nog niets van. Het hoofdje is nu ongeveer een derde van de totale lengte. Via een echo zou je nu al het geslacht kunnen zien als je geluk hebt. Hier kun je een voorbeeld vinden van een echo bij twaalf weken zwangerschap.
Er beginnen zelfs al kleine nageltjes aan de vingertjes te groeien! De baby is nu ongeveer 6,5 cm lang en weegt ongeveer 20 gram. De foetus zweeft nu in een bad van vruchtwater met een temperatuur van 37. 5˚ C en heeft nog voldoende bewegingsvrijheid.

Vruchtwater

Het babytje kan zelfs vruchtwater inslikken en weer uitplassen, dit vocht wordt dan weer in het vruchtwater opgenomen. In de vierde en vijfde week vormt zich al vruchtwater en in de twaalfde week is dat al zo'n 100 milliliter. Het vruchtwater bevat belangrijke voedingsstoffen, beschermt tegen infecties en temperatuursschommelingen, voert afvalstoffen af en doet dienst als een soort stootkussen. Ook beschermt het vruchtwater de baby tegen samentrekkingen van de baarmoeder. Het vruchtwater kan onderzocht worden d.m.v. een vlokkentest.

Wat is een vlokkentest eigenlijk?

Het hartje horen kloppen

Vanaf circa 12 weken zwangerschap kun je bij de verloskundige met een Doptone apparaat het hartje van je baby horen kloppen.

Hoeveel groei je in de zwangerschap?

Meestal vermindert de misselijkheid nu en de kans op een miskraam neemt af. Waarschijnlijk ben je nog niet veel gegroeid, maar dat zal in de komende maanden veranderen, want hoeveel groei je nou eigenlijk in een zwangerschap?

Hier vind je nog veel meer informatie over 12 weken zwanger

 


13 Weken zwanger

grafische voorstelling week 13 van de zwangerschap

Embryo heet nu Foetus

De baarmoeder heeft nu ongeveer de afmetingen van een gebalde vuist. En misschien kun je aan de buitenkant al een beetje zien dat je zwanger bent. Het babytje is nu ongeveer 7,5 cm en weegt om en nabij 25 tot 30 gram! De oogjes zijn nog gesloten, maar kunnen wel al bewegen en het hele lichaam is met fijne haartjes (lanugo of nesthaar) overdekt.

Miskraam

De kans op een miskraam neemt nu echt af. Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam, ook wel spontane abortus genoemd. De meeste miskramen ontstaan in de eerste 5 weken van de zwangerschap en veelal wordt dit ook niet als een miskraam opgemerkt. Vanaf de zesde week van de zwangerschap klopt het hartje van de baby en vanaf dan neemt ook de kans op een miskraam af. Lees hier meer over het krijgen van een miskraam of ga naar de

miskraam.startpagina.nl.

Zwangerschapslusten

Van patat tot augurken, veel zwangere vrouwen hebben trek in grote porties etenswaren. Er zijn bekende zwangerschapslusten. Een paar daarvan zijn: avocado, augurken, ijs en patat. Meestal kun je rustig aan deze behoefte toegeven, zolang het niet al te ongezond wordt. Waar deze zwangerschapslusten precies vandaan komen is niet duidelijk.

Positiekleding

Er is nu eenderde van de zwangerschap voorbij en misschien pas je al niet meer in je "normale" kleding. Er is natuurlijk heel veel leuke positiekleding te vinden. Ook online kun je shoppen. Vivan Reijs heeft een stijlgids geschreven voor zwangeren met allerlei leuke tips m.b.t. zwangerschapskleding. Natuurlijk kun je op de positiekleding.startpagina.nl ook van alles vinden over positiekleding.
Prachtige mode voor zwangeren vind je in onze Babytjeswinkel in de afdeling Positiemode

Kinderopvang

Misschien een goed idee om alvast kinderopvang te regelen, in grote steden zijn vaak lange wachtlijsten. In het telefoonboek kun je adressen vinden van kindercreches. Het is natuurlijk ook vreselijk leuk om alvast eens even een beetje "stiekem" naar babykleertjes te kijken.

Hier vind je nog veel meer informatie over 13 weken zwanger

 

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies