Home - Zwangerschap - Tweede trimester - week 14 t/m 27

14 Weken zwanger

grafische voorstelling week 14 van de zwangerschap

Vruchtwater

Had ik het in week dertien ook al over het inslikken van het vruchtwater, de baby kan zich er ook in verslikken en de hik krijgen. Het kindje groeit deze weken flink en aan het eind van de week weegt je kindje ongeveer 60 gram en is ongeveer 9 centimeter lang.


Miskraam

De eerste drie maanden zijn voorbij en de tweede drie maanden beginnen. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste twaalf weken. De kans op een miskraam wordt dus steeds kleiner.

Hormonen

De meeste zwangeren zijn niet meer zo misselijk en ook weer wat minder moe dan in het begin van de zwangerschap. Misschien begin je ook wat meer aan het idee te wennen dat er over een paar maanden een babytje geboren gaat worden. De bovenkant van je baarmoeder komt nu net iets boven je schaambeen uit. Je darmen zijn vaak wat meer opgezet door de hormonen en daardoor kan het best zijn dat je broeken al strak beginnen te zitten. De zwangerschapshormonen doen nog meer met je lijf. Ze zorgen voor een vollere bos haar, omdat er tijdens de zwangerschap bijna geen haaruitval is onder invloed van het hormoon oestrogeen.

Het kan zijn dat je last krijgt van zwangerschapsjeuk, door de toenemende hoeveelheid oestrogeen en progesteron. Het hormoon progesteron zorgt er ook voor dat je gewrichten wat "losser" gaan zitten, het kan zijn dat je daardoor aan het eind van de zwangerschap meer gaat "waggelen". Je borsten kunnen door het hormoon prolactine extra gevoelig zijn.

Hartje luisteren

De verloskundige kan met de doptone het hartje van jullie baby laten horen. Zij zal dit standaard tijdens iedere controle doen. Bij deze zwangerschapsduur kan het even zoeken zijn voordat de verloskundige het hartje van de baby kan vinden. Dit komt doordat het grootste gedeelte van je baarmoeder nog achter het schaambot zit. De verloskundige kan aan de hartslag horen wat de conditie van je baby op dat moment is. Je kunt de harttoontjes opnemen op je telefoon zodat je thuis het hartje van je baby kunt laten horen. Door aanstaande opa's en oma's wordt dit vaak erg gewaardeerd.

Hier vind je nog veel meer informatie over 14 weken zwanger

 

15 Weken zwanger

grafische voorstelling week 15 van de zwangerschap

Bandenpijn

Niet alleen je kindje, maar ook de baarmoeder is aan het groeien. De baarmoeder zit met 6 banden vast aan het bekken, tussen het schaam- en heiligbeen. Het groeien van de baarmoeder kan een trekkerig gevoel geven. Dit komt doordat er ook aan de banden (waarmee de baarmoeder is bevestigd) wordt getrokken. Dit kan bandenpijn geven.
Bandenpijn voelt als een zeurend of scheurend gevoel onderin je buik, meestal in de liezen. Bij plotselinge bewegingen kan je ineens een felle stekende pijn voelen.

Het advies is: Til geen zware dingen, probeer plotselinge bewegingen te vermijden en neem af en toe een uurtje rust.

Groei en ontwikkeling

Het kindje is nu ongeveer 11 centimeter lang en weegt ongeveer 90 gram. Het hoofdje is ongeveer zo groot als een knikker. In de afgelopen weken is de baby enorm gegroeid. Er komt nu steeds meer botweefsel bij, armpjes en beentjes kunnen al buigen en de handjes en de voetjes zijn ook al klaar. Je kindje kan ook al het verschil tussen licht en donker waarnemen. Het is nu nog heerlijk om bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Je kunt nog lekker wandelen. Bewegen is goed voor je bloedsomloop en ook goed voor je ongeboren kindje.

Verstopping

Onder invloed van het hormoon progesteron, wat een vertragende werking heeft op je darmen, kun je last krijgen van verstopping. Hier kun je behoorlijk last van hebben, drink daarom voldoende vocht (zo'n twee liter per dag incl. thee e.d.). Vermijd witbrood en eet zoveel mogelijk vezelrijk voedsel. Een paar huis-tuin- en keuken middelen, die in het boekje "Appelstroop en tepelkloof" worden aangeraden zijn: vermijd het eten van bananen, eet ontbijtkoek, drink vers geperst sinaasappelsap met een scheut zonnebloemolie.

Hier vind je nog veel meer informatie over 15 weken zwanger

 

16 Weken zwanger

grafische voorstelling week 16 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 16 weken zwangerschap

De baby groeit en is nu zo ongeveer 15 centimeter lang en weegt tussen de 110 en 120 gram. De beentjes zijn al wat langer dan de armpjes en het hartje slaat tussen de 115 en 160 keer per minuut.

Vanaf 12 to 14 weken is het mogelijk de hartslag van het kind te horen door middel van een doptone. Dit is een apparaat dat met geluidstrillingen de hartslag waarneemt. De kop van de doptone wordt op de buik van de moeder geplaatst. Om de geleiding van de signalen te verbeteren wordt er gebruik gemaakt van een gel, die op de buik van de moeder gesmeerd wordt . Door middel van een versterker worden de signalen versterkt en kun je ze horen.

Er zijn ook apparaatjes die je kunt huren waarbij je zelfs het geluid van het kloppende hartje kunt opnemen en zo ook aan anderen kunt laten horen.

Huidsmeer

Op het huidje van de baby komt een witte, vettige substantie die vernix heet. Vernix, of ook wel huidsmeer genoemd, dient ter bescherming van de huid van de baby in het vruchtwater. De hoeveelheid huidsmeer neemt af in de laatst weken voor de bevalling. Als je bij een zwangerschapsduur van 37 weken bevalt zal je kindje veel meer huidsmeer hebben dan wanneer je bij 41 weken bevalt. Het huidsmeer trekt na de bevalling in de huid en zorgt voor bescherming, daarom gaan pasgeboren baby's pas de dag na de bevalling in bad.

Positiekleding

Gelukkig zal je buik je waarschijnlijk nog niet heel erg in de weg zitten maar een mooi zwangerschapsbuikje begint zich nu toch echt te vormen. Je kunt er gelukkig ook gedurende je zwangerschap erg leuk uitzien. De collecties van QueenMum, Noppies, Esprit en Mama Licious zijn prachtig en eenvoudig online aan te schaffen.Adviezen en tips over het aanschaffen van positiekleding kun je hier vinden.

Hier vind je nog veel meer informatie over 16 weken zwanger

 17 Weken zwanger

grafische voorstelling week 17 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 17 weken zwangerschap

Tijdens de zeventiende week van je zwangerschap zijn de oogleden van de baby nog steeds gesloten, maar ze kunnen wel al licht en donker onderscheiden. De baby is nu ongeveer 18 centimeter en groeit vanaf nu ongeveer 2 centimeter per week. Het gewicht van je kindje is nu zo'n 150 gram. Het kan zijn dat je je kindje al voelt bewegen, wat een speciaal gevoel! In vergelijking tot het lichaam heeft de baby nog steeds een groot hoofd maar vingertjes, teentjes en neusje zijn nu duidelijk aanwezig.

De placenta

De placenta is ook aan het groeien en is zo ongeveer 1 centimeter dik en 7 tot 8 centimeter in doorsnede. De placenta zal blijven groeien tot een gewicht van 500 gram, 3 centimeter dik worden en 20 tot 25 centimeter in doorsnede worden. De placenta zit stevig vast aan de wand van de baarmoeder. Jouw bloed en het bloed van je baby komen dicht bij elkaar in de placenta zodat voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen uitgewisseld kunnen worden. Jullie bloed komt niet rechtstreeks met elkaar in contact, er blijft altijd een vaatwand tussen zitten. Door de vaatwand komen niet alle stoffen uit jouw lichaam bij het kindje terecht. Virussen zoals rode hond en aids en vergiften zoals alcohol en nicotine kunnen wel door deze vaatwand heen en dus bij je kindje komen.

Babynamen

Misschien ben je wel al het nadenken over de naam van de baby, ook daar is natuurlijk op internet van alles te vinden. Een paar dingen waar je op kunt letten zijn: welke achternaam ga je je kindje geven, past de voornaam bij de achternaam, wat is de betekenis van de naam of ga je vernoemen? Welke initialen gaat je kindje krijgen, met sommige initialen kan je kind later problemen krijgen. Hier zijn wettelijke voorschriften voor. Dit geldt ook voor de erkenning van de baby. De erkenning moet al in de zwangerschap geregeld worden. Hievoor moet je met je partner naar het gemeentehuis in je woonplaats.
Over erkenning en de achternaam van je kindje kun je hier meer lezen

Hier vind je nog veel meer informatie over 17 weken zwanger

 

18 Weken zwanger

grafische voorstelling week 18 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 18 weken zwangerschap

Week achttien van je zwangerschap, je bent bijna op de helft! Je kindje is nu ongeveer 20 centimeter lang en weegt ongeveer 200 gram. Tijdens de zwangerschap wordt geadviseerd minder zout te eten. Ook met drop moet je oppassen. In drop zit namelijk zoethoutwortelextract, dit bevat glycerinezuur, een stof die er voor kan zorgen dat je een verhoogde bloeddruk krijgt.

Blaasontsteking

De kans op een blaasontsteking is groter als je zwanger bent. Onder invloed van de hormonale verandering in je lichaam en door de druk van de baby op je blaas, loopt de urine vanuit de nieren niet zo snel weg naar de blaas waardoor urine langer in de nieren zit. Ook blijft urine langer in de blaas zitten omdat je niet meer goed kunt uitplassen.

Waaraan kun je een blaasontsteking herkennen? Een branderig gevoel bij het plassen is in de zwangerschap vaak niet aanwezig. Een zeurende pijn in de onderbuik en een voortdurende loze aandrang om te plassen zijn typisch voor een blaasontsteking in de zwangerschap. Doordat je vaak geen pijn hebt bij het plassen merk je een blaasontsteking niet altijd op. Door een blaasontsteking word je baarmoeder geprikkeld waardoor je er zelfs harde buiken en (vroegtijdige) weeŽn van kunt krijgen. Een blaasontsteking gaat niet vanzelf over en het is belangrijk dat deze wordt behandeld om vroeggeboorte te voorkomen.

Het advies bij een blaasontsteking of ter voorkoming is: Drink veel water, verse vruchtensappen, drink cranberrysap of cranberrythee.

Hier vind je nog veel meer informatie over 18 weken zwanger

 

19 Weken zwanger

grafische voorstelling week 19 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 19 weken zwangerschap

De baby is nu ongeveer 22 centimeter en weegt ongeveer 250 gram en soms groeien er al haartjes op het hoofdje van de baby. De baby groeit vanaf nu niet meer zo snel in de lengte als in het begin, maar het gewicht neemt nog wel snel toe. Om na de geboorte de temperatuur te behouden en warmte te produceren heeft de baby speciaal vetweefsel nodig. Het huidje blijft natuurlijk ook groeien en ziet er nog rood en gerimpeld uit, omdat er zo weinig vet onder zit. Op een echo van een kindje van 19 weken kun je (als het kindje een beetje meewerkt) al de geslachtsdelen zien.

Gehoor van je baby

Het gehoor van de baby begint nu ook te werken, zelfs geluiden buiten de baarmoeder zijn voor de baby al te horen. Vanaf nu zal het kindje op geluid, melodie en ritme kunnen reageren, ook op jouw stem en als je een liedje zingt. Op deze manier kun je nu al contact maken met je ongeboren kind. Waarschijnlijk is het zelfs zo dat je kindje door de vaak gehoorde liedjes gekalmeerd wordt en voelt de baby zich veilig als hij/zij de stemmen van zijn/haar ouders hoort.

Groei van de baarmoeder

De baarmoeder kun je vaak al voelen aan de onderkant van je navel. Je baarmoeder voelt aan als een "harde bol". De verloskundige kan nu nog niet voelen hoe het kindje ligt, wel kan ze voelen dat er een kindje in de baarmoeder zit. De verloskundige beweegt hiervoor haar handen heen en weer aan de zijkant van je buik. Het kindje zal dan van de ene hand naar de hand toe "zweven". Dit wordt ballotement genoemd. Op je zwangerschapskaart zul je ball. zien staan.

Hier vind je nog veel meer informatie over 19 weken zwanger

 

20 Weken zwanger

grafische voorstelling week 20 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 20 weken zwangerschap

Een kindje kan bij een zwangerschapsduur van 20 weken al een waak- en slaapritme hebben. De baby kan in het rond duikelen en zwaaien met de handjes en voetjes. In deze fase van de zwangerschap kan een kindje zich wel 200 keer per dag bewegen. De baby is nu ongeveer 25 centimeter lang en weegt ongeveer 305 gram.

Leven voelen

Als je voor de tweede of derde keer zwanger bent dan heb je vast de baby al gevoeld. Ben je voor het eerst zwanger dan kan het zijn dat je nog twijfelt, maar het kan ook zijn dat je het nog niet kan voelen. Het kan ook nog best twee of drie weken duren. Als je het een paar keer gevoeld hebt weet je zeker wat het is.

Twintig weken echo

SEO staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Een SEO wordt ook wel een “20 weken echo” genoemd omdat deze echo tussen de 18 en 22 weken zwangerschap gemaakt wordt. De 20 weken echo wordt standaard aan iedere zwangere aangeboden en deze is bedoeld om lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen, naar de groei van je baby en naar de hoeveelheid vruchtwater. Een aantal voorbeelden van afwijkingen die kunnen worden gezien zijn: hartafwijkingen, open ruggetje, waterhoofd, afwijkingen aan armen en benen en een hazenlip. Tijdens een 20 weken echo kunnen niet alle afwijkingen worden gezien en geeft dan ook geen 100% zekerheid dat je kindje helemaal gezond is. Ook kan er gezien worden of het een jongen of meisje is! Wil je dit niet weten geef dat dan aan. Meer informatie kun je hier vinden.

Babykamer

Misschien heb je wel al aan de babykamer gedacht en welke spullen je daarvoor moet aanschaffen.

Wil je een beetje inspiratie op doen voor inrichting van de babykamer klik dan hier.

Hier kun je tenslotte een mooie foto zien van een kindje in de baarmoeder met 20 weken zwangerschap

Hier vind je nog veel meer informatie over 20 weken zwanger

 

21 Weken zwanger

grafische voorstelling week 21 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 21 weken zwangerschap

Je bent nu op de helft van de zwangerschap, de baby is nu ongeveer 27 centimeter en weegt zo'n 390 gram. De baby zal dus in de komende weken heel veel moeten groeien, want de meeste kinderen hebben een geboortegewicht tussen de 3000 en 4000 gram. Dat is dus het TIEN-voudige van wat je baby nu weegt. De baby kan zich nu ook nog prima bewegen in de baarmoeder, over een tijdje wordt dat steeds moeilijker doordat er steeds minder ruimte is in de baarmoeder.

Borst- of kunstvoeding

Heb je er al over nagedacht of je straks borstvoeding zal gaan geven of kunstvoeding? Er is veel voor te zeggen om borstvoeding te geven omdat er veel voordelen zijn bij het geven van borstvoeding. Het verminderd bijvoorbeeld de kans op infecties en allergische reacties. Er zijn ook vrouwen die absoluut geen borstvoeding willen geven. Natuurlijk is het niet zo, dat als je besluit kunstvoeding te gaan geven, je een slechte moeder bent. Zorg er alleen voor dat je je heel goed voor laat lichten over de voordelen van borstvoeding en hoe je de borstvoeding de meeste kans van slagen kunt geven. Je kunt het altijd proberen! Lukt het (ook met goede begeleiding van een lactatiekundige) toch niet, dan kun je altijd nog op kunstvoeding overstappen.
Borstvoeding is bijna altijd mogelijk en wordt een succes als je gemotiveerd bent en je er goed op hebt voorbereid. Meer over de voordelen van borstvoeding kun je lezen in het ABC van de borstvoeding.

Veel informatie over borstvoeding kun je lezen op de borstvoeding.startpagina.nl

Hier vind je nog veel meer informatie over 21 weken zwanger

 22 Weken zwanger

grafische voorstelling week 22 van de zwangerschap

Ontwikkeling baby bij 22 weken zwangerschap

De spierontwikkeling en de kracht van de baby gaan steeds meer toenemen en de bewegingen die je baby maakt gaan steeds makkelijker. De baby begint in je buik al oefeningen te doen in het grijpen, draaien en strekken. De motoriek verbetert hierdoor steeds meer en de spieren en botten worden steeds steviger. Deze bewegingen kunnen je soms een onaangenaam gevoel in je buik geven.

Groei en ontwikkeling

De baby is nu ongeveer 28,5 cm lang en weegt zo'n 460 gram. Het huidje van de baby is nog wat rimpelig. In de komende weken wordt steeds meer vet gevormd, waardoor het huidje minder rimpelig en mooi roze wordt. Je ontdekt misschien al een beetje wanneer de baby slaapt en wanneer het actief is. Misschien kun je de baby al heel even wakker maken door met je hand een klein klopje op je buik te geven. Soms zie je al dat het kindje hierop reageert.

Brandend maagzuur

Veel vrouwen ontkomen er niet aan...brandend maagzuur, in het boekje "Appelstroop en tepelkloof", staan een paar goede tips tegen brandend maagzuur:

  • drink een glas melk
  • eet vanillevla
  • vermijd sterk gekruid eten
  • vermijd koolzuurhoudende dranken
  • zorg dat het hoofdeind van je bed wat hoger staat
  • neem een handjevol amandelen, hazelnoten
  • neem een augurk of eet een pepermuntje
  • neem een blokje anijs of een hap gestampte muisjes

Ook schijnt laurierdrop of droog brood nog wel eens te willen helpen.

Hier vind je nog veel meer informatie over 22 weken zwanger

 

23 Weken zwanger

grafische voorstelling week 23 van de zwangerschap

Ademhaling

Bijna alle organen zijn nu helemaal ontwikkeld, alleen de longetjes moeten nog verder rijpen. De longen worden geoefend door vruchtwater in de longen te laten stromen en dat er weer met kracht uit te persen. Op deze manier kan de baby alvast de ademhaling oefenen.
Ook met de handjes is de baby al aan het oefenen en het kan zelfs soms proberen het duimpje in het mondje te krijgen. Soms is dat zelfs op een echo te zien. Je baby is nu ongeveer 30 centimeter en weegt ongeveer 550 gram.

Op gang komen van de borstvoeding

De borsten zijn zich aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Soms komt er zelfs wat vocht uit, dit is heel normaal. Het geelachtige, doorzichtige vocht dat uit de borsten komt is nog geen echte melk maar colostrum.
Colostrum is ook de eerste 'melk', die de baby na de geboorte binnenkrijgt. Het bevat heel veel afweerstoffen, die de baby beschermen tegen bacteriŽn en andere schadelijke invloeden. Er zitten meer mineralen, eiwitten en vitamines in dan in de normale voeding en minder suikers en vetten. Tevens heeft colostrum invloed op de spijsvertering van het kindje; het werkt namelijk laxerend en zorgt ervoor dat de organen van het kindje beginnen met het opruimen van de afvalstoffen die zich tijdens de zwangerschap in het lichaampje hebben verzameld. Drie tot vijf dagen na de bevalling gaat het geven van colostrum over in melk. De vloeistof wordt dunner en verandert van kleur. Het eiwitgehalte neemt af en daadoor verandert de kleur van roomgeel in blauwachtig wit .
Het duurt ongeveer tien dagen voordat het colostrum volledig is vervangen door normale moedermelk. Hier kun je meer informatie vinden over het geven van borstvoeding. Wil je alvast een voedingsbeha aanschaffen, lees dan hier waar je op moet letten bij het kopen van een voedingsbeha.

Hier vind je nog veel meer informatie over 23 weken zwanger

 

24 Weken zwanger

grafische voorstelling week 24 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling

De baarmoeder komt nu ongeveer boven je navel uit en het kindje is ongeveer 31 centimeter lang en weegt ongeveer 640 gram.

De bekkenbodem

De bekkenbodemspieren worden steeds zwaarder belast door de druk van de baarmoeder op deze spieren. Ook straks als de baby geboren wordt hebben deze spieren het zwaar te verduren. Veel zwangere vrouwen kunnen moeilijk hun plas ophouden, er zijn wel speciale bekkenbodemspieroefeningen die je in de zwangerschap mag doen.
Ga op je rug liggen met je knieŽn gebogen en voeten op de grond. Span en ontspan je bekkenbodemspieren, bouw dit langzaam op en probeer deze uiteindelijk zes seconden vast te houden. Tijdens het aanspannen van je spieren adem je in en tijdens het ontspannen adem je uit. De 'knipperlichtoefening' gaat als volgt: Ga op een stoel zitten met je rug tegen de leuning en zet je voeten iets uit elkaar op de grond. Span en ontspan nu je bekkenbodemspieren heel snel achter elkaar gedurende dertig seconden. Deze oefening kun je regelmatig herhalen.

Zwangerschapscursus

Er zijn ook speciale cursussen voor zwangeren, waar je dit soort oefeningen kunt leren, bijvoorbeeld een cursus Mensendieck speciaal voor zwangere vrouwen. Andere mogelijkheden zijn pilates, haptonomie of yoga. Al deze cursussen hebben vaak speciale avonden voor zwangeren. Informatie over zwangerschapscursussen kun je ook vinden op de zwanger-begeleiding.startpagina.nl

Hier vind je nog veel meer informatie over 24 weken zwanger

 

25 Weken zwanger

grafische voorstelling week 25 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 25 weken zwangerschap

De ruimte in je buik wordt steeds minder door de groei van de baby. De baby kan nog alle kanten op draaien en je voelt de beentjes aan de buitenkant van je buik trappelen. De baby is nu zo'n 32 centimeter lang en weegt ongeveer 730 gram. De oogjes gaan af en toe open, maar echt zien kan de baby nog niet omdat de pupillen bedekt zijn met een dun vliesje.

Seks tijdens de zwangerschap

Hoe zit dat nou met seks? Vroeger dacht men dat het hebben van seks de baarmoeder zou kunnen beschadigen en werd daarom afgeraden. Tevens dacht men dat de heftige bewegingen een vroeggeboorte of een miskraam teweeg zouden kunnen brengen. Tegenwoordig weet men dat de baby in de baarmoeder goed beschermd is. De bewegingen tijdens het vrijen beschadigen de baby niet en de baarmoedermond is normaal gesproken goed afgesloten, waardoor er geen bacteriŽn naar binnen kunnen. Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.

Hartslag van je baby

De hartslag van de baby is steeds krachtiger en duidelijker te horen. Eerst kon je de harttoontjes alleen horen via een doptone-apparaat, nu lukt dat misschien wel al met een houten toeter of een w.c.rolletje. Ongeveer tien centimeter onder de navel is de beste plek om te luisteren. Lukt het niet in ťťn keer, raak dan niet in paniek, maar verschuif het rolletje een beetje of probeer het later nog eens. Niet bij iedereen is het hartje op deze manier te horen, dit is namelijk afhankelijk van hoe je baby op dat moment ligt.

Hier vind je nog veel meer informatie over 25 weken zwanger

 

26 Weken zwanger

grafische voorstelling week 26 van de zwangerschap

Vroeggeboorte

Buiten de baarmoeder zou de baby nu overlevingskansen hebben. De grens van levensvatbaarheid is, door de ontwikkeling van de neonatologie gedaald van 28 weken naar 26 weken zwangerschap. De risico's bij zo'n geboorte zijn natuurlijk enorm groot en de levenskansen zijn dan ook niet erg groot.

Groei en ontwikkeling

Het hoofdje is ongeveer 7 centimeter groot en nog veel te klein om geboren te worden. Heb je last van bloedverlies, dan is het altijd verstandig contact op te nemen met je arts of verloskundige. De baby is nu ongeveer 33 centimeter lang en weegt ongeveer 800 gram. Jongens zijn gemiddeld iets zwaarder dan meisjes.

Nesteldrang

Veel vrouwen hebben zo rond de vierde en vijfde maand behoefte aan opruimen, verbouwen en schoonmaken. Zou NESTELDRANG dan echt bestaan? Je bent meestal wel aan het idee gewend dat de baby geboren gaat worden. Vaak is ook wel door iedereen te zien dat je zwanger bent. Misschien heb je ineens wel het idee dat er nog zoveel moet gebeuren.

Bewegingen van je baby

Sommige vrouwen hebben pijn onder de ribben en in de onderbuik als de baby beweegt. Deze pijn is niet ongewoon, maar kan wel voor ongemak zorgen. De bewegingen van de baby zullen steeds krachtiger worden en de baarmoeder wordt ook steeds groter en drukt op de dunne darm, de blaas en het rectum. Soms helpt het om op de zij te gaan liggen om de druk te verminderen. Als de druk hevige pijn veroorzaakt raadpleeg dan je arts of verloskundige.

Hier vind je nog veel meer informatie over 26 weken zwanger

 

27 Weken zwanger

grafische voorstelling week 27 van de zwangerschap

Groei en ontwikkeling 27 weken zwangerschap

De baby groeit nu meer dan 100 gram per week en weegt ongeveer 870 gram, de lengte is ongeveer 34 centimeter. Je baby heeft nu al wenkbrauwtjes en wimpertjes. Ruim boven je navel is je baarmoeder te voelen. De baby voel je soms wel en soms even niet schoppen. Hoe vaak moet je het kindje voelen? Je moet je baby minimaal tien maal per dag voelen, waarbij je elk schopje meetel. tHet ene kindje is veel rustiger dan het andere kindje. Als je het echt niet vertrouwt, kun je contact opnemen met je verloskundige.

Onzekerheden

Tijdens de controles bij de verloskundige kunnen jij en je partner natuurlijk ook alle vragen stellen die jullie bezig houden. Veel onzekerheden kunnen hierdoor weggenomen worden. Er zijn ook zwangerschapscursussen voor alleenstaande moeders en voor vrouwen van wie de partner de lessen niet bij kan wonen. De verloskundige kan je daar wel meer over vertellen.

Contact maken

Het is steeds makkelijker om contact met je kindje te maken door jouw handen op de buik te leggen, misschien komt de baby naar je toe "zwemmen" of gaat er lekker tegenaan liggen. Door je handen te verplaatsen, verplaatst de baby ook en zo kun je alvast een beetje met elkaar communiceren.

Positiekleding

Het tweede trimester is bijna ten einde en dan begint het grote groeien van de baby. Ook je buik zal steeds meer gaan groeien en je gewone kleren passen je waarschijnlijk al een paar weken niet meer. Enkele tips voor het kopen van positiekleding zijn: kies ademende kleding, omdat je lichaam van nature al warmer is tijdens de zwangerschap. Het is ook praktisch om basiskledingstukken te kiezen en daarbij te combineren met leuke tops of overslagvestjes. Vraag je je af welke maat je moet nemen en waar je online leuke positiekleding kunt kopen lees dan hier verder.

Heel veel positiemode kun je vinden op de positiekleding Startpagina

Hier vind je nog veel meer informatie over 27 weken zwanger

 

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies