Veel babynamen zijn bedacht op een inspiratievol moment. Een naam uit een liedje, of juist een naam die een connectie met de natuur heeft: inspiratie vind je op uiteenlopende plekken. Ben je benieuwd waar je aan kunt denken? We zetten het voor je op een rijtje.

Familie

Het is heel mooi om je kindje te vernoemen naar iemand binnen de familie. Een (groot)ouder, oom, tante of ander familielid: dit mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Je hoeft de naam niet letterlijk over te nemen, maar je kunt de naam ook deels baseren op de naam van het geliefde familielid. Een voorbeeld? Denk bij meiden namen aan een vervoeging van de naam ‘Agnes’ naar de naam ‘Ines’. Er is een duidelijke overeenkomst, maar toch geef je er een moderne twist aan.

Serie of film

Veel namen van kinderen verwijzen naar een speler in een serie of film. Het is grappig om deze keuze te maken! Misschien heb je wel een favoriete acteur of actrice, ook dat is natuurlijk een vernoeming waard. Het kan om de oorspronkelijke naam van de acteur gaan, of juist om de naam die hij of zij in de serie krijgt. Series of films gaan vaak mee met de trends, waar een bepaalde richting van namen door kan ontstaan. Zo zie je tegenwoordig vaak mooie unisex namen voorbijkomen, wat ook in de mediawereld heel gebruikelijk is. Het is fraai om voor zo’n naam te kiezen.

Muziek

Naast films en series komen ook veel namen voort uit de wereld van muziek. Of het nu gaat om een artiestennaam of juist de naam van een liedje: iedereen haalt de inspiratie weer ergens anders vandaan. Bekende namen uit liedjes zijn bijvoorbeeld ‘Angie’, ‘Layla’ en ‘Rosanne’. Maar je kunt de naam ook baseren op instrumenten of algemene muzikale omschrijvingen, zoals ‘Melody’ (melodie), ‘Harper’ (harp) of ‘Quint’ (term uit de muziektheorie). Zo zie je maar, het levert verrassende en creatieve namen op.

Muziek

Natuur

Veel babynamen hebben een link met de natuur. Denk aan de namen ‘Iris’ of ‘Roos’, die verwijzen naar mooie bloemen. Ook namen die verwijzen naar vogels zijn geliefd, zoals ‘Mees’ of ‘Merel’. De natuur is dus een uitgelezen plek om inspiratie op te doen voor de naam van je aanstaande kindje. Ga zelf de natuur in, om ineens op het mooie idee te komen. Of doe online inspiratie op over namen die een connectie met de natuur hebben.

Seizoen

Ook de seizoenen kunnen inspiratie bieden voor de naamkeuze. Is je kind geboren in de zomer? Vernoem hem of haar dan bijvoorbeeld naar een bepaalde bloem of een ander zomers tafereel. En dit kun je voor ieder seizoen doen.

Land

Je kunt ook een bepaald land als uitgangspunt nemen voor een naam. Wat zijn bijvoorbeeld populaire namen in Frankrijk, Spanje, Ierland of Zweden? Om maar zomaar wat landen op te noemen. Het kan zeker een originele naam opleveren voor jouw kindje. Hoe verder weg het land is, hoe bijzonderder de namen waarschijnlijk zijn. Met name als je een bepaald lievelingsland hebt, is het leuk om zo’n keuze te maken. Ook kan dit mooi zijn als je bijvoorbeeld veel familie in het buitenland hebt wonen.

Geschiedenis

Veel namen gaan al heel lang mee. Zoek de geschiedenis erachter op: je kunt goed uitzoeken wat de betekenis van een naam is. En als je die betekenis bijzonder vindt, kan dat al genoeg reden zijn om de naam voor je kindje te kiezen. Zo staat de naam ‘Flo’ voor ‘bloeiend en bekoorlijk’, om een fraai idee te geven. Op die manier zijn er enorm veel namen met een unieke geschiedenis en betekenis te vinden. Ga er gewoon een keertje naar op zoek.