39 weken zwanger
Wanneer je 39 weken zwanger bent, bevind je je in de laatste fase van je zwangerschap. De gemiddelde zwangerschapsduur is ongeveer 40 weken, dus het is mogelijk dat je op elk moment kunt bevallen. De baby is nu volledig ontwikkeld en klaar om geboren te worden. Het kan zijn dat je al tekenen van arbeid hebt, zoals samentrekkingen, rugpijn of het breken van de vliezen, maar het kan ook nog even duren voordat de bevalling begint. Het is belangrijk om alert te blijven op eventuele veranderingen en contact op te nemen met je zorgverlener als je ongerust bent of vragen hebt.
De groei van je baby als je 39 weken zwanger bent
Wanneer je 39 weken zwanger bent, is je baby gemiddeld 49 centimeter lang en weegt ongeveer 3300 gram. Als je baby tussen de 37 en 42 weken zwangerschap geboren wordt, wordt dit als ‘op tijd’ beschouwd. Je baby is nu volledig ontwikkeld en klaar om ter wereld te komen. Het is belangrijk om zo uitgerust mogelijk aan de bevalling te beginnen. Het kan moeilijk zijn om je te concentreren op andere zaken dan de aanstaande bevalling. Het is daarom verstandig om jezelf af en toe te verwennen, bijvoorbeeld met een tijdschrift op de bank of een wandeling in het bos met je partner.
Het is normaal om wat sneller geïrriteerd te zijn. Dit kan komen doordat je minder mobiel bent, slecht slaapt en het zwanger zijn zat bent. Je verlangt er waarschijnlijk naar om de baby eindelijk in je armen te kunnen houden. Het is mogelijk dat je door de focus op de bevalling, de rest van de wereld even vergeet.
De groei van je buik als je 39 weken zwanger bent
Als je 39 weken zwanger bent, is je buik flink gegroeid en kan het strak en ongemakkelijk aanvoelen. Je baby is waarschijnlijk volledig uitgerekt en klaar om geboren te worden. Hoewel het kan voelen alsof je buik niet meer groeit, kan het zijn dat je baby nog steeds groeit en aankomt in gewicht. Het is normaal dat je in de laatste weken van je zwangerschap minder aankomt in gewicht of zelfs afvalt.
Zwangerschapskwaaltjes bij 39 weken zwanger
Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen last krijgen van verschillende kwaaltjes, waaronder jeuk en misselijkheid. Bij 39 weken zwangerschap kan jeuk optreden als gevolg van hormonale veranderingen en kan het voorkomen op verschillende delen van het lichaam. Verlichting kan worden gevonden door de huid goed gehydrateerd te houden met een vochtinbrengende crème en losse, ademende kleding te dragen. Misselijkheid kan ook voorkomen in het laatste trimester, hoewel het vaak wordt geassocieerd met de vroege stadia van de zwangerschap. Het kan helpen om vaker, maar kleinere maaltijden te eten en vet voedsel te vermijden. Voldoende hydratatie en rust zijn ook belangrijk. Als de kwaaltjes aanhouden of ernstiger worden, is het verstandig om contact op te nemen met een zorgverlener voor advies en behandeling. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens de zwangerschap en eventuele zorgen met de zorgverlener te bespreken.
Doe dit bij 39 weken zwangerschap: strippen!
Als je 39 weken zwanger bent en de baby nog niet komt, kan strippen de bevalling op gang brengen. De verloskundige trekt voorzichtig de vliezen bij de baarmoedermond los om bevallingshormonen aan te maken. Als de baarmoedermond nog dicht is, moet je nog even wachten op de bevalling. Overleg met de zorgverlener als je twijfelt of vragen hebt.