17 weken zwanger

17 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent nu 17 weken zwanger! Dat betekent dat je baby zich nu in het tweede trimester van de zwangerschap bevindt en zich blijft ontwikkelen. Bij 17 weken zwangerschap kan je baby ongeveer zo groot zijn als een ui en zijn of haar organen beginnen zich verder te ontwikkelen.

Je buik zal waarschijnlijk meer zichtbaar worden bij 17 weken zwangerschap en sommige vrouwen kunnen zich zorgen maken als ze nog steeds geen buik hebben. Maar maak je geen zorgen, elke zwangerschap is anders en het is heel normaal om op dit punt nog geen duidelijke zwangerschapsbuik te hebben.

De groei van je baby als je 17 weken zwanger bent

Bij 17 weken zwangerschap is je baby ongeveer 18 cm lang en weegt hij of zij ongeveer 150 gram. Vanaf nu zal je baby ongeveer 2 cm per week groeien. Het kan zijn dat je je baby al voelt bewegen, hoewel dit bij een eerste zwangerschap vaak later gebeurt. Het voelen van je baby’s bewegingen kan een heel bijzonder gevoel zijn!

In vergelijking tot het lichaam heeft je baby nog steeds een groot hoofd, maar alle ledematen zijn nu duidelijk aanwezig, inclusief vingertjes, teentjes en een neusje. De placenta groeit ook en is ongeveer 1 cm dik en 7 tot 8 cm in doorsnede. De placenta zal blijven groeien tot een gewicht van 500 gram. Uiteindelijk zal de dikte ongeveer 3 cm zijn en de doorsnede ongeveer 20 tot 25 cm.

De groei van je buik als je 17 weken zwanger bent

Bij 17 weken zwangerschap kan je buik al behoorlijk gegroeid zijn. De grootte van je buik kan echter verschillen per vrouw en ook per zwangerschap. Het is mogelijk dat je nog niet veel verandering hebt gemerkt of dat je buik nog niet zo groot is. Het is normaal om je zorgen te maken over de grootte van je buik, maar onthoud dat elke zwangerschap anders is en dat het belangrijkste is dat je baby gezond groeit. Bespreek eventuele zorgen altijd met je verloskundige of gynaecoloog.

Zwangerschapskwaaltjes bij 17 weken zwanger

Bij 17 weken zwangerschap kan je nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Veel voorkomende kwaaltjes zijn hoofdpijn en harde buiken. Hoofdpijn kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen en een verhoogde bloedstroom. Je kunt proberen voldoende water te drinken, je cafeïne-inname te beperken en regelmatig te rusten om hoofdpijn te voorkomen of te verminderen.

Doe dit bij 17 weken zwangerschap: Begin met het kiezen van de naam

Als je 17 weken zwanger bent, kan het zijn dat je al weet of je een jongen of een meisje krijgt. Maar het kan ook zijn dat je er nog niet achter wilt komen en het geslacht als een verrassing wilt houden tot de geboorte. Wanneer je het geslacht wel weet, kan het makkelijker zijn om een naam te bedenken. Als je een partner hebt, is het goed om samen te bespreken welke naam jullie willen geven aan jullie baby. Willen jullie de baby vernoemen naar een familielid of zoeken jullie een naam op internet of in een naamboekje? Er zijn genoeg websites en boeken beschikbaar om inspiratie op te doen.

Naast het verzinnen van een naam, kan het weten van het geslacht ook handig zijn bij het inrichten van de kinderkamer. Als je weet wat het wordt, kun je de kamer specifieker inrichten met bijpassende kleuren en decoratie. Maar het is natuurlijk geen must, je kunt de kamer ook genderneutraal inrichten als je dat liever hebt. Het belangrijkste is dat jullie je goed voelen bij de keuzes die jullie maken.