Bij het kiezen van een babynaam willen veel ouders iets bijzonders, iets tijdloos en iets dat past bij de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Oud Hollandse meisjesnamen zijn dan een prachtige keuze. Deze namen hebben een rijke historie en zijn nog altijd geliefd bij ouders die hun dochter graag een naam geven met een betekenis en een verhaal.

Waarom een Oud hollandse meisjesnaam?

Oud Hollandse meisjesnamen hebben een nostalgisch en authentiek karakter. Ze refereren aan de vroegere jaren en geven een gevoel van tijdloosheid. Bovendien geven deze namen vaak een verbinding met de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Ook hebben deze namen vaak betekenissen die ouders belangrijk vinden bij het kiezen van een babynaam.

Dit zijn 25x populaire Oud Hollandse meisjesnamen

 1. Anna – “genadig”
 2. Bregje – “sterk of machtig”
 3. Catharina – “zuiver”
 4. Dirkje – “heerser van het volk”
 5. Eefje – “leven gevend”
 6. Femke – “vreemdeling”
 7. Geertruida – “strijdster met de speer”
 8. Hanneke – “God is genadig”
 9. Ingrid – “helder”
 10. Johanna – “God is genadig”
 11. Katrien – “zuiver”
 12. Liza – “mijn God is overvloedig”
 13. Marit – “parel van de zee”
 14. Neeltje – “stralend licht”
 15. Oda – “rijkdom”
 16. Pauline – “klein, bescheiden”
 17. Quirine – “speerdrager”
 18. Riek – “heerser van het volk”
 19. Saartje – “prinses”
 20. Tineke – “volgeling van Christus”
 21. Ursula – “kleine beer”
 22. Vrouwtje – “vrouwelijk, lieflijk”
 23. Wilhelmina – “resoluut beschermer”
 24. Xandra – “beschermer van de mensheid”
 25. Yvonne – “boogschutter”

Oud Hollandse meisjesnamen zijn niet alleen prachtig, maar bieden ook veel ruimte voor eigen invulling. Ouders kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een naam die goed past bij de achternaam of een naam die verwijst naar een familielid of voorouder. Ook kunnen ouders ervoor kiezen om de naam te moderniseren door deze te combineren met een hedendaagse variant.

Conclusie

Oud Hollandse meisjesnamen zijn tijdloos, uniek en hebben een prachtige betekenis. Ze bieden een verbinding met de Nederlandse geschiedenis en cultuur en bieden veel mogelijkheden voor eigen invulling. Ouders die op zoek zijn naar een bijzondere babynaam zouden zeker moeten overwegen om te kiezen voor een Oud Hollandse meisjesnaam.