9 weken zwanger

9 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent 9 weken zwanger en je bevindt je nu in de derde maand van je zwangerschap. In week 9 van je zwangerschap zal je baby ongeveer zo groot zijn als een druif en zal hij of zij zich snel blijven ontwikkelen. Het kan zijn dat je buikje al een beetje begint te groeien, maar meestal zal je nog niet veel verandering zien.

Je kunt verschillende symptomen ervaren tijdens week 9 van je zwangerschap. Misschien voel je je erg moe en heb je last van bandenpijn, rugpijn, hoofdpijn en/of misselijkheid. Ook kan het zijn dat je last hebt van bloedverlies of bruinverlies. Als je zwangerschapssymptomen afnemen, hoef je je geen zorgen te maken, dit is heel normaal.

Tijdens week 9 van je zwangerschap kun je ook een echo laten maken om te kijken hoe je baby groeit en zich ontwikkelt. Als je zwanger bent van een tweeling, dan kan dit ook tijdens deze echo worden ontdekt.

De groei van het embryo als je 9 weken zwanger bent

Op het moment dat je 9 weken zwanger bent, is het embryo al flink aan het groeien. Het meet ongeveer drie centimeter en weegt al zo’n twee gram! Hoewel het al druk aan het bewegen is, zul je daar als moeder nog niets van voelen.

Het embryo ontwikkelt zich in hoog tempo en krijgt steeds meer kenmerken van een mensje. Zo heeft het al een gezichtje met oren, ogen, neus en lippen. Het heeft zelfs al een tongetje in het mondje! Ook worden de armen en benen steeds verder ontwikkeld en kunnen de handjes en voetjes al bewegen.

Vanaf ongeveer negen weken zwangerschap begint het verschil tussen een jongen of een meisje zich te ontwikkelen. Hoewel het geslacht nog niet duidelijk zichtbaar is, worden de geslachtsorganen al wel gevormd. Meestal is pas vanaf vijftien weken zwangerschap het geslacht goed op een echo te zien.

Het is bijzonder om te bedenken dat er nu al zoveel gebeurt in de buik. Zorg goed voor jezelf en je baby door gezond te eten, voldoende te rusten en stress te vermijden. Overleg bij vragen of zorgen altijd met je verloskundige of gynaecoloog.

De groei van je buik als je 9 weken zwanger bent

Bij 9 weken zwanger zal je buik waarschijnlijk nog niet veel verandering laten zien. Hoewel het embryo flink aan het groeien is en zich ontwikkelt, zal het nog te klein zijn om een duidelijke bolling in je buik te veroorzaken. Toch kan het zijn dat je buik een beetje opgezet voelt, doordat je baarmoeder groter wordt en je darmen iets verschuiven. Het kan ook zijn dat je wat last hebt van buikkrampen en/of bandenpijn, omdat de baarmoeder aan het groeien is. Onthoud dat iedere zwangerschap anders is en dat het kan verschillen per persoon hoe snel de buik begint te groeien.

Zwangerschapskwaaltjes bij 9 weken zwanger

Bij 9 weken zwanger kun je last hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid en braken, duizeligheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, rugpijn en buikkrampen. Ook kun je last hebben van bandenpijn, doordat de baarmoeder aan het groeien is. Soms kun je ook last hebben van licht bloedverlies of bruinverlies, maar dit hoeft niet altijd een reden tot zorg te zijn. Als je twijfelt of je je zorgen maakt, is het altijd goed om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Probeer daarnaast goed voor jezelf te zorgen door voldoende te rusten, gezond te eten en voldoende water te drinken. Het is normaal om zwangerschapskwaaltjes te ervaren tijdens je zwangerschap en deze zullen vaak na de eerste drie maanden afnemen.

Doe dit als je 9 weken zwanger bent: Geniet!

Hoewel zwangerschapskwaaltjes het plezier van het zwanger zijn flink kunnen vergallen, is het belangrijk om te proberen toch te genieten. Vergeet niet dat er iets prachtigs en bijzonders gebeurt in je lichaam! De ongemakken waar je nu last van hebt zijn tijdelijk en zullen vanzelf verdwijnen. Over niet al te lange tijd heb jij je kindje in je armen en zul je al die ongemakken tijdens de zwangerschap en bevalling vergeten zijn.

In de negende week van je zwangerschap zal je partner waarschijnlijk nog weinig kunnen zien van je zwangerschap. Je buik groeit nog niet en de baby is nog niet zichtbaar. Wellicht zijn de enige zichtbare tekenen op dit moment de misselijkheid en geïrriteerdheid. Toch kan je partner al betrokken worden bij je zwangerschap. Kleine dingen zoals een ontbijtje op bed kunnen al veel betekenen en de steun van je partner kan je helpen de klachten makkelijker te doorstaan.