Home - Zwangerschap - Kinderziekten in de zwangerschap

De Bof

Zieke beerDe bof wordt veroorzaakt door een virus. Meestal verloopt een infectie met de bof zonder duidelijke symptomen. De symptomen die op kunnen treden bestaan vooral uit koorts en algeheel niet lekker zijn. Daarnaast is een gezwollen speekselklier in de hals typisch bij een infectie met de bof.

 

BMR-vaccinatie

De bof komt vooral voor in de groep kinderen die nog niet gevaccineerd is met het BMR-vaccin (bof, mazelen en rode hond). Dit is in de leeftijd van 6 tot 14 maanden. Kinderen die om religieuze of antroposofische redenen niet gevaccineerd zijn en volwassenen geboren voor 1987 lopen het risico een bofinfectie door te maken.

Ongeboren baby

Het is nog onduidelijk of het doormaken van een infectie met de bof in de zwangerschap verhoogde risicoís met zich meebrengt voor de ongeboren baby. Uit onderzoek blijkt dat er een mogelijke connectie is tussen een infectie met de bof in het eerste trimester van de zwangerschap en een miskraam.

Het is daarom raadzaam om in het eerste trimester van de zwangerschap contact met iemand met de bof te vermijden.

Mazelen

Mazelen wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk (tot 4 dagen na het optreden van de huiduitslag). Symptomen bij de mazelen zijn hoge koorts en huiduitslag. Meestal begint het met koorts (tot boven de 39 graden) en een flinke verkoudheid. Deze houdt 2-3 dagen aan en daarna ontstaan er kleine witte vlekjes in de mond. Daarnaast ontstaat er huiduitslag. Deze huiduitslag is vlekkerig en voelt ruw aan.

De huiduitslag verspreid zich vanuit de nek over de rest van het lichaam.

BMR-vaccinatie

Mazelen komt vooral voor bij mensen die niet gevaccineerd zijn en de mazelen nog niet hebben doorgemaakt. In Nederland worden alle kinderen gevaccineerd tegen mazelen door middel van de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond). Als je eenmaal gevaccineerd bent is het meestal zo dat je voldoende antistoffen hebt aangemaakt en dat je niet meer besmet kunt raken met mazelen. Als je eenmaal de mazelen hebt doorgemaakt, dan ben je er immuun voor.

Mazelen in de zwangerschap

In de zwangerschap veroorzaakt de mazelen geen aangeboren afwijkingen bij de baby. Er bestaat wel een kans op een miskraam of vroeggeboorte, dit is echter zeldzaam. Krijg je de mazelen in de zwangerschap dan is de kans dat je er zelf erg ziek van wordt wel verhoogd. Er wordt daarom geadviseerd om contact met mensen die de mazelen hebben te voorkomen. Ben je toch in contact geweest met de mazelen en je bent niet gevaccineerd (of hebt de ziekte niet eerder doorgemaakt) dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Door middel van bloedonderzoek kan gekeken worden of je besmet bent geraakt met de mazelen. Als dit het geval is kun je immunoglobulinen toegediend krijgen.

Rode hond (rubella)

Rode hond wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen die bij rode hond passen zijn verschillend. Veelal verloopt een infectie zonder symptomen, maar dit hoeft niet. Rode hond kan zich uiten als huiduitslag die begint in het gezicht en zich later over het lichaam uitbreidt. In de dagen voorafgaand aan de huiduitslag kan koorts optreden. De uitslag bestaat uit kleine, roze vlekjes.

In Nederland worden alle kinderen gevaccineerd tegen rode hond door middel van de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond). Als je eenmaal gevaccineerd bent is het meestal zo dat je voldoende antistoffen hebt aangemaakt en dat je niet meer besmet kunt raken met rode hond. Dit controleert de verloskundige ook met het eerste bloedonderzoek dat zij bij iedere zwangere doet.

Rode hond is vooral in de periode voor 20 weken zwangerschap een bedreiging voor de gezondheid van je baby en kan in deze periode aangeboren afwijkingen veroorzaken. Wanneer je voor de zwangerschap niet bent ingeŽnt tegen rode hond en je hebt nog nooit rode hond doorgemaakt, dan zijn er in je lichaam geen antistoffen tegen rode hond gevormd. Als je als zwangere dan in contact komt met iemand die rode hond heeft, kan dit virus jou ook ziek maken. In de zwangerschap kan dit tot een ontsteking van de placenta leiden. Wanneer het virus zich in de placenta bevindt kan het zich verder verspreiden in de bloedsomloop van de baby, dit kan het congenitale rubella syndroom veroorzaken.

Als je voor de 11e week van de zwangerschap een infectie met rode hond doormaakt, is de kans dat je baby geÔnfecteerd raakt erg groot. Ook de kans op afwijkingen is dan groot. Tussen 11 en 20 weken zwangerschap treedt er voornamelijk doofheid op. Na 20 weken zwangerschap vormt rode hond geen bedreiging meer voor je kindje.

Zwanger en besmet met rode hond

Mocht je in de zwangerschap toch besmet raken met rode hond (bijvoorbeeld omdat je niet gevaccineerd bent of niet voldoende antistoffen hebt aangemaakt na de vaccinatie) of je bent in contact geweest met iemand met rode hond, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Door middel van bloedonderzoek kan gekeken worden of je inderdaad besmet bent geraakt. Als dit zo blijkt te zijn dan kan je behandeld worden.

Er bestaat dan echter altijd een kans dat je kindje wel besmet is geraakt. Als uit het bloedonderzoek in het begin van je zwangerschap blijkt dat je geen of onvoldoende antistoffen hebt aangemaakt tegen rode hond dan wordt je geadviseerd om je na je zwangerschap te laten vaccineren tegen rode hond door middel van de BMR-vaccinatie.

Roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt vooral voor bij kleuters. De symptomen bestaan uit plotselinge hoge koorts vaak in combinatie met heftige keelpijn. Na ongeveer twee dagen ontstaat er huiduitslag. Deze uitslag bestaat uit ruwe, felrode plekjes. Deze bevinden zich over het gehele lichaam met uitzondering van het mondgebied. Typisch bij roodvonk is dat de tong ook veranderd van kleur. Deze wordt wit met rode vlekjes/stipjes, een zogenaamde frambozentong. Na ongeveer 1 week zakt de koorts en trekken de vlekjes weg waarna vervelling van de huid optreedt, vooral op voetzolen en handpalmen.

Omdat roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie kan het behandeld worden met antibiotica, dit is echter niet altijd nodig.

Roodvonk in de zwangerschap

In de zwangerschap is de kans dat je besmet wordt met roodvonk net zo groot als buiten de zwangerschap. Deze kans is tegenwoordig een stuk kleiner omdat roodvonk minder vaak voorkomt dan vroeger. De periode waarin iemand met roodvonk een ander kan besmetten start bij het begin van de eerste ziekteverschijnselen en houdt daarna nog ongeveer 3 weken aan. Als je in contact bent geweest met een kind waarbij roodvonk is vastgesteld is het raadzaam om in de gaten te houden of je koorts krijgt. Neem contact op met je huisarts als je het niet vertrouwt.

Vijfde ziekte (Parvo B19)

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van vier tot 10 jaar. Het eerste symptoom is huiduitslag. Dit is als felrode bultjes te zien op de wangen, daarna zal de uitslag zich uitbreiden over de romp en de billen. Typisch is dat de uitslag een paar uur kan verdwijnen en dan weer terugkomt. Na 7 tot 10 dagen zullen de bultjes geheel wegtrekken.

De vijfde ziekte is niet erg besmettelijk. De periode waarin het virus kan worden overgedragen op anderen is in de week voordat de bultjes zichtbaar zijn. Wanneer je als kind de vijfde ziekte hebt gehad dan ben je hiervoor je levenlang beschermd.

Verhoogd risico op miskraam

Als je de vijfde ziekte in je zwangerschap doormaakt kan dit gevaarlijk zijn voor je kindje. Zeer vroeg in de zwangerschap kan een infectie met de vijfde ziekte een miskraam veroorzaken. Tot 20 weken kan de vijfde ziekte een infectie van de baby veroorzaken. Bij een infectie met de vijfde ziekte na 20 weken zwangerschap is er geen verhoogd risico voor de baby.

Waterpokken (Varicella)

Waterpokken worden door een virus veroorzaakt en komen voornamelijk voor bij kinderen tot 5 jaar. De waterpokken bestaan uit blaasjes over het gehele lichaam die flink kunnen jeuken. De blaasjes zijn vaak eerst op het hoofd te zien waarna ze zich uitbreiden over het hele lichaam. Waterpokken zijn besmettelijk in de periode van vijf dagen voor de huiduitslag tot 6 dagen erna.

waterpokkenDe kans dat een zwangere besmet raakt met de waterpokken is erg klein, omdat bijna iedereen na een leeftijd van 15 jaar de waterpokken een keer heeft doorgemaakt. Als je eenmaal de waterpokken hebt gehad dan ben je hier levenslang tegen beschermd. Als je als zwangere in contact bent geweest met iemand met waterpokken en je hebt deze zelf niet doorgemaakt (of weet niet of je dit hebt doorgemaakt) dan is het raadzaam de huisarts, verloskundige of gynaecoloog hiervan zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Er kan een bloedonderzoek ingezet worden om te kijken of je voldoende antistoffen tegen waterpokken hebt aangemaakt. Ook als je denkt dat je de waterpokken niet hebt doorgemaakt kan het toch zijn dat je wel antistoffen hebt aangemaakt. Niet iedereen die besmet is krijgt ook de typische jeukende blaasjes, een infectie kan ook onopgemerkt verlopen.

Zwangerschap en waterpokken

Een infectie met waterpokken tussen de 13e en 20e week van de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij je baby. Bij 2% van de geÔnfecteerde babyís leidt dit tot het varicella-zostersyndroom welke bestaat uit oog-, huid- en/of afwijkingen aan armen en benen.
Wanneer uit bloedonderzoek blijkt dat je besmet bent geraakt met de waterpokken dan kunnen immunoglobulinen worden toegediend waardoor je kindje beschermd wordt. Als je 5 dagen voor tot 2 dagen na de geboorte de waterpokken krijgt, dan is de kans dat je kindje na de geboorte de waterpokken krijgt groot. Je kindje krijgt na de geboorte immunoglobulinen toegediend om dit te voorkomen. Als je kindje in de kraamperiode in contact komt met iemand met waterpokken (bijv. broertje of zusje) dan zal het verloop veel milder zijn, toedienen van immunoglobulinen is dan niet nodig.

Kinderwens

Als je eenkinderwenshebt en een beroep hebt waarin je in een omgeving werkt waarin je een verhoogde kans om in aanraking te komen met mensen/kinderen met waterpokken (zoals de gezondheidszorg, kinderopvang en basisschhoolonderwijs) en je hebt de waterpokken niet doorgemaakt, dan kan het verstandig zijn om je voor de zwangerschap te laten vaccineren.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is vaak wat minder de bekend dan de vijfde ziekte en komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar. Het eerste symptoom is hoge koorts die drie tot vijf dagen kan aanhouden en dan even plotseling als het op kwam zetten weer verdwijnt. De klieren in de hals kunnen hierbij opgezet zijn. Daarna verschijnt er huiduitslag. Deze uitslag begint vaak in het gezicht en verspreid zich daarna verder over voornamelijk de romp, bovenbenen en billen. De uitslag ziet er hetzelfde uit als bij de mazelen maar deze uitslag jeukt niet. De uitslag zal na ongeveer 2 dagen weer wegtrekken. De zesde ziekt wordt veroorzaakt door een virus.

Zesde ziekte niet erg besmettelijk

Dit virus is niet erg besmettelijk en is dan ook niet gevaarlijk in de zwangerschap. Als je te maken hebt gehad met een kindje met de zesde ziekte in je zwangerschap is er geen reden om je zorgen te maken, dit heeft geen risico voor jou of je baby.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies