Home - Bevalling - Pershoudingen

Pershoudingen tijdens je bevalling

Wanneer je verloskundige aangeeft dat je mag gaan persen zijn er verschillende manieren. De meeste verloskundigen zullen eerst kijken hoe jij uit jezelf perst. Wanneer je wat hulp nodig hebt zal ze je instructies geven om het persen wat effectiever te laten zijn, maar veel vrouwen persen uit zichzelf al heel goed!

Op sommige zwangerschapscursussen leer je ook om te persen en dit kan heel goed van pas komen. Maar ook als je dit van tevoren niet geleerd hebt zal je instinct je vertellen wat je moet doen. Het is voor iedere vrouw heel persoonlijk welke pershouding zij het prettigst vind. Misschien heb je al eens van persen op de baarkruk gehoord of zie je op tv dat vrouwen op hun rug liggen. Er zijn verschillende manieren en het is soms prettig om tijdens het persen af en toe eens van houding te wisselen. Soms geeft de verloskundige ook aan dat je even in een andere houding moet gaan persen, zij kan je ook helpen bij het vinden van een houding die prettig is.

De verschillende pershoudingen zijn: halfzittend op bed, op de baarkruk, liggend op de rug, liggend op de zij, staand, hurkend, knielend, op handen en knieën, baarschelp, in bad. Hieronder worden alle pershoudingen beschreven.

Pershouding: Rugligging met opgetrokken benen

Dit is de klassieke pershouding die veel wordt toegepast. Er is in deze houding veel kracht nodig om je kindje naar buiten te drijven en vaak kost deze houding dan ook iets meer tijd dan een zittende houding. Vooral wanneer je vermoeid bent kan deze houding prettig zijn omdat je tussen de weeën door lekker rustig in bed kan liggen. Het optrekken van de benen zorgt ervoor dat je bekken iets ruimer wordt waardoor het kindje er makkelijker door kan. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dat wilt.

Pershouding: Halfzittend op bed

In een halfzittende houding heb je een aantal kussens in je rug waardoor je half rechtop zit. Je kunt in de weeŽnpauze rustig achteruit leunen tegen de kussens en even ontspannen. De verloskundige kan in deze houding goed zien of je kindje er al aan komt en je kunt zelf met een spiegeltje meekijken als je dat graag wil. Er zijn veel vrouwen die in deze houding bevallen.

Pershouding: Zijligging

Wanneer je op je zij ligt bij het zuchten en je mag overgaan in persen kan het fijn zijn om op je zij te blijven liggen. Wanneer je net begint met persen hoef je je been nog niet optrekken. Pas wanneer het hoofdje diep genoeg is heeft het optrekken van een been echt effect. Je bekken wordt door het optrekken van je been iets wijder waardoor het hoofdje van de baby makkelijker geboren kan worden. Soms geeft de verloskundige tijdens de bevalling aan dat je even op je zij moet gaan liggen.

Pershouding: De baarkruk

Ook de baarkruk is een populaire houding. Het voordeel van deze houding is dat de zwaartekracht je meehelpt het kindje naar beneden te krijgen, hierdoor kan het persen wat sneller gaan dan in een liggende houding. Wanneer je start met persen zal de verloskundige op een krukje naast je gaan zitten om je te ondersteunen bij het persen. Je partner kan achter je op een stoel gaan zitten om jou optimaal te kunnen steunen. In een weeënpauze kan je tegen je partner achterover leunen. Tijdens het persen kun je in een spiegeltje meekijken als je dat wilt, waardoor je je kindje geboren ziet worden. Wanneer het kindje er bijna is zal de verloskundige voor je op de grond gaan zitten en zo jouw kindje aanpakken. Als je wilt kan je je kindje van haar aanpakken. Er ligt altijd een kussen onder je wanneer je op de baarkruk bevalt. De verloskundige kan je kindje daar ook op leggen, zodat je je kindje goed kunt bekijken. Alle verloskundigen hebben een baarkruk bij zich. Wanneer je er voor je bevalling niet aan hebt gedacht om aan je verloskundige door te geven dat je op de baarkruk wilt is dit dus geen probleem.

Pershouding: Hurkzit

Wanneer je in hurkzit gaat persen vergt dit kracht van je benen. Je zit op je hurken waarbij je je bekken naar voren kantelt. Het is noodzakelijk dat je partner achter je zit op een stoel, zodat je tegen hem aan kunt leunen waardoor je je evenwicht bewaard. Deze houding wordt vaak niet aan het begin van het persen gebruikt maar meer naar het einde toe. Je houdt je knieën hierbij gespreid waardoor er meer ruimte in je bekken komt. Ook in deze houding kun je met een spiegeltje meekijken. Er ligt een kussen onder je op de grond waar je kindje na de bevalling op kan worden gelegd zodat je je kindje goed kunt bekijken.

Pershouding: Op handen en knieŽn

Deze houding kan prettig zijn wanneer je veel last hebt van je rug en bovenbenen tijdens de ontsluiting. Ook tijdens de ontsluiting kun je deze houding al aannemen. Omdat je op je handen en knieën leunt kunnen je polsen en je knieën pijn gaan doen als je langer in deze houding zit. Het is in deze houding moeilijker om je kindje te zien. Wanneer je dit toch wilt kan je met je bovenlijf omhoog komen, hierdoor is het wel mogelijk om je kindje via een spiegeltje geboren te zien worden.

Pershouding: Baarschelp of bevallingsbal

Verticaal bevallen op een baarkruk is al enige tijd ingeburgerd. Veel verloskundigen hebben standaard een baarkruk bij zich tijdens de bevalling. Er zijn echter nog twee manieren om verticaal te bevallen, namelijk de baarschelp en de bevallingsbal.

Voordelen van het verticaal bevallen t.o.v. een liggende houding:

 • Je bent veel actiever
 • Het persen gebeurt instinctmatig
 • Je hebt meer controle over de bevalling
 • Je bekkeningang wordt groter

Verschillen tussen de baarkruk, de baarschelp en de bevallingsbal

 • De baarkruk en bevallingsbal staan op de grond
 • De baarschelp ligt op bed
 • Bij de baarkruk en de bevallingsbal zit je
 • Bij de baarschelp neem je de hurkhouding aan
 • Bij de bevallingsbal en de baarschelp kan je makkelijk een andere houding aannemen tussen de weeën door
 • De baarkruk en de baarschelp gebruik je alleen tijdens de laatste fase van de uitdrijving
 • De bevallingsbal kan je ook gebruiken tijdens het opvangen van de weeën

 

De bovenstaande tekeningen met houdingen op de baarschelp (uit de baarschelp clientenfolder van de knov) geven een aantal gebruiksmogelijkheden van de baarschelp en de bevallingsbal. Er zijn nog vele andere houdingen die je aan kan nemen met de bevallingsbal zoals staand hangend over de bal die op tafel ligt, zittend terwijl je voorover leunt tegen een stoel, achteroverleunend tegen je partner, enz. Wees creatief en zoek die houding die jij het fijnste vindt. Op het moment dat je gaat persen zorg je dat je partner op een stoel gaat zitten met de bal tussen zijn benen geklemd. Ga er op zitten en kantel iets achterover, waarbij je partner je ondersteund. Als de aanstaande papa mee wil kijken, kan je een spiegel op de grond zetten.

Zowel bij een bevalling op de bal als op de baarschelp is het door je houding heel goed mogelijk om zelf je kindje aan te pakken als het geboren wordt.

Uiteraard is het heel goed mogelijk om de diverse hulpmiddelen door elkaar te gebruiken. Je kan bijvoorbeeld de weeŽn opvangen op de bevallingsbal en gaan persen op de de baarschelp of baarkruk. Als je in het water wilt bevallen, kan je voordat je het water ingaat ook gebruik maken van de bevallingsbal. Tijdens dat jij in het water zit, is het een goede stoel voor je partner of verloskundige.

Via de site www.duikertje.nl is het mogelijk om een bevallingsbal te kopen, of de baarschelp te huren. De baarschelp huur je voor 5 weken, van week 37 tot en met week 42.

Meer informatie over de geboorte van je baby?

Wij hebben een aantal specials rondom de bevalling:

Algemene informatie over de bevalling

Informatie over bevallen in water

Informatie over pijnstilling tijdens de bevalling


Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies