Als je zwanger bent, heb je waarschijnlijk tal van vragen en zorgen, en een van de meest voorkomende is of het veilig is om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Maak je geen zorgen – seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk. In feite is het voor de meeste stellen perfect veilig en kan het zelfs gunstig zijn voor de band tussen jou en je partner.

Tijdens de gehele zwangerschap wordt je ongeboren baby beschermd door de vliezen en een stevige slijmprop die de baarmoedermond afsluit. Seks kan aanvankelijk wat onwennig aanvoelen, maar dit gevoel verdwijnt vaak na verloop van tijd. Het is normaal dat je seksleven verandert tijdens de zwangerschap, en veel stellen hebben minder seks, vooral aan het begin en het einde van de zwangerschap.

Wat merkt mijn baby van seks tijdens de zwangerschap?

Je baby merkt niets van jullie seksuele activiteiten, aangezien hij of zij beschermd is door de vruchtzak en het vruchtwater. Sommige partners zijn bang het kindje te raken bij penetratie, maar dit is niet mogelijk vanwege de beschermende omgeving waarin de baby zich bevindt.

Zin in seks tijdens de zwangerschap?

In het eerste trimester kan je zin in seks afnemen door ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. Naarmate het trimester vordert, neemt de zin in seks vaak toe door een betere doorbloeding van de baarmoeder. Orgasmes kunnen heftiger zijn tijdens de zwangerschap, maar dit kan geen miskraam veroorzaken.

Het tweede trimester wordt vaak als aangenamer ervaren, met een verhoogde doorbloeding van de geslachtsorganen en snellere orgasmes. Langdurige opwinding zonder orgasme kan echter onprettig zijn.

In het derde trimester kan de dikke buik in de weg zitten, en vermoeidheid kan de zin in seks verminderen. Seks heeft geen invloed op vroeggeboorte vóór 37 weken. Na 37 weken kan seks de bevalling op gang brengen, maar alleen als je baarmoeder er rijp voor is. Orgasmes kunnen langer aanhouden omdat de baarmoeder zich minder makkelijk ontspant tegen het einde van de zwangerschap.

Zijn alle standjes mogelijk bij een zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zijn alle standjes in principe mogelijk, maar sommige kunnen minder comfortabel zijn naarmate de zwangerschap vordert. Het is belangrijk om open te communiceren met je partner over wat prettig aanvoelt voor jullie beiden.

Wanneer geen seks tijdens de zwangerschap?

Je ongeboren baby is doorgaans veilig omringd door vliezen. Echter, wanneer deze breken, bestaat er een infectierisico omdat de barrière tussen de baarmoeder en de buitenwereld verdwijnt.

Er zijn situaties waarin het beter is om geen seks te hebben tijdens de zwangerschap:

  1. Als je vliezen zijn gebroken;
  2. Als je weeën hebt vóór de 37e week;
  3. Als je vaginaal bloed verliest;
  4. Als je verloskundige of gynaecoloog aanraadt om geen seks te hebben.

Je zorgverlener zal mogelijk seks ontraden als er een dreigende vroeggeboorte is, bijvoorbeeld bij weeën vóór 37 weken zwangerschap. Seks kan weeën versterken, wat kan leiden tot vroeggeboorte.

Conclusie

Kortom, seks tijdens de zwangerschap is meestal veilig en kan zelfs de band tussen jou en je partner versterken. Veranderingen in je seksleven zijn normaal tijdens deze periode, en het is belangrijk om open te communiceren met je partner over wat comfortabel en prettig aanvoelt. In sommige gevallen wordt seks tijdens de zwangerschap afgeraden, dus het is essentieel om advies in te winnen bij je verloskundige of gynaecoloog als je je zorgen maakt of vragen hebt.