Home - Zwangerschap - Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Vraag je je af of je wel seks mag hebben terwijl je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap is het niet gevaarlijk om seks te hebben. De hele zwangerschap is je ongeboren baby goed afgesloten van de buitenwereld door de vliezen en de opening van de baarmoeder (de baarmoedermond) is afgesloten door een stevige slijmprop. Gedurende de gehele zwangerschap is seks dan ook mogelijk. Jullie baby zal niks merken als jullie seks hebben omdat hij/zij in een vruchtzak met vruchtwater beschermt zit. Toch kan seks in het begin van de zwangerschap ineens onwennig en vreemd aanvoelen.

Als je zwanger bent verandert gaat er van alles veranderen in in je lichaam, in je gezinssamenstelling en meestal ook in je seksleven.Ook duurt het bij sommige partners even voordat ze aan het idee gewend zijn. Soms is het voor je zelf moeilijk duidelijk te krijgen wat je voelt. Er verandert ineens een heleboel in je leven. Dat kan erg verwarrend zijn. Er is onderzoek gedaan naar seks tijdens de zwangerschap en uit dat onderzoek is gebleken dat veel stellen minder seks hebben tijdens de zwangerschap. Vooral aan het begin en aan het einde van de zwangerschap.

Wat merkt mijn baby van seks?

Het kan zijn dat je het idee hebt dat de baby het merkt als jullie seks hebben of dat de baby “meekijkt”. Het komt vaak voor dat zwangeren en hun partners dat idee hebben, maar jullie kindje zal er echt niets van vernemen. Partners zijn nogal eens bang om het kindje te raken bij penetratie. Je kindje zit echter helemaal omgeven door vruchtwater in je baarmoeder en dit is dan ook niet mogelijk.

Zin in seks

In het eerste trimester kan je zin in seks afnemen doordat je last hebt van (ochtend)misselijkheid en vermoeidheid, dit komt bij veel zwangeren voor. Hoe verder het eerste trimester vordert hoe beter de doorbloeding van je baarmoeder wordt en hoe meer de zin in seks toe zal nemen. De bloedvaten naar je baarmoeder worden wijder om je groter wordende baarmoeder van voldoende bloed te voorzien. Doordat je baarmoeder in de zwangerschap meer doorbloed is kan je een orgasme als heftiger ervaren dan buiten de zwangerschap. Een orgasme kan niet voor een miskraam zorgen, daar hoef je niet bang voor te zijn.

In het tweede trimester zijn de geslachtsorganen ook meer doorbloedt dan buiten de zwangerschap, de meeste vrouwen komen daardoor in het tweede trimester sneller tot een orgasme. Wanneer er alleen opwinding is en deze lang duurt zonder dat er een orgasme op volgt kan dit onprettig zijn.

zwangere buikHet derde trimester wordt door de meeste vrouwen als zwaar ervaren. De dikke buik gaat in de weg zitten, ook bij seks. Daarnaast ben je sneller vermoeid en daardoor kan je zin in seks afnemen. Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje te vroeg geboren wordt door seks. Uit onderzoek is gebleken dat seks geen invloed heeft op een te vroege (voor 37 weken) bevalling. Na 37 weken zwangerschap kan seks wel voor het op gang komen van de bevalling zorgen. Het hormoon oxytocine zorgt hiervoor. De bevalling komt alleen door dit hormoon op gang wanneer je baarmoeder hier rijp voor is. Een orgasme blijft langer hangen dan voorheen, omdat je baarmoeder zich minder makkelijk ontspant tegen het einde van de zwangerschap. Het duurt dan ook wat langer voordat je baarmoeder weer ontspannen is.

Seks standjes tijdens de zwangerschap

In het begin van de zwangerschap zijn alle standjes mogelijk. Naarmate de zwangerschap vordert worden een aantal standjes wat minder aangenaam, zoals de missionarishouding (vrouw onder, man boven). Er is geen enkel standje verboden in de zwangerschap en jullie moeten zelf ondervinden wat jullie prettig vinden. Het is belangrijk om naar elkaar uit te spreken wat je wel of niet prettig vindt zodat de seks voor jullie allebei prettig blijft.

Wanneer geen seks tijdens je zwangerschap?

Normaal gesproken is het zo dat je ongeboren baby veilig in de vliezen zit. Als de vliezen gebroken zijn dan is er wel een kans op infectie omdat de scheiding tussen binnen en buiten de baarmoeder er niet meer is.

Het is verstandig om geen gemeenschap te hebben als:

  • je vliezen zijn gebroken;
  • je weeën hebt vóór de 37e week;
  • je bloed verliest uit je vagina;
  • je verloskundige of gynaecoloog heeft gezegd dat je geen gemeenschap mag hebben.

Je verloskundige of gyneacoloog zal je waarschijnlijk vertellen dat je geen gemeenschap mag hebben als je kans hebt op een dreigende vroeggeboorte, bijvoorbeeld als je minder dan 37 weken zwanger bent en je hebt weeën. Door gemeenschap is er kans dat de weeën toenemen. Daardoor kan je gaan bevallen en is er een kans dat je kindje te vroeg wordt geboren.

Verlies je bloed uit je vagina? Bel dan direct je verloskundige.

Aan de verloskundige kun je ook vragen wanneer je weer seks mag hebben. Of je weer seks mag hebben hangt af van waar het bloedverlies vandaan komt en waardoor het is ontstaan.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies