10 weken zwanger

hoera een broertje of zusje

Ben je nog op zoek naar een leuke manier om te laten weten dat je zwanger bent? Misschien is het leuk om een T-shirt te (laten) bedrukken met een tekst als "ik word papa of mama". Heb je al een kindje? Dan kun je hem of haar een T-shirt aandoen met de tekst "ik word grote broer/zus". Op onze Facebookpagina vroegen we "hoe kondigden jullie de zwangerschap aan? We kregen heel veel leuke reacties! Bekijk ze hier allemaal

Gezond zwanger zijn

Hoeveel ga je groeien?

De meeste zwangere vrouwen zijn geïnteresseerd in hun gewicht en houden de groei goed in de gaten.

tien weken zwanger

Hoeveel groeien zwangeren gemiddeld in de zwangerschap?

De gemiddelde groei is 13-17 kg. De groei wordt niet alleen veroorzaakt doordat de baby groeit, maar ook de baarmoeder, je borsten, de placenta en het vruchtwater zorgen voor een toename van je gewicht.

Nekplooimeting

Een onderdeel van de combinatietest is de nekplooimeting. De nekplooi-meting wordt tussen 11 en 14 weken zwangerschap gedaan. De nekplooi is een dun laagje vocht onder de huid in de nek.

Bij deze meting wordt door middel van een echo gekeken naar de hoeveelheid vocht in de nekplooi van de baby. Iedere ongeboren baby heeft vocht in de nekplooi zitten, maar een grote hoeveelheid vocht kan een aanwijzing zijn voor een aangeboren afwijking.

Wanneer de nekplooi groter is dan 3,5 mm krijgt de zwangere verder onderzoek aangeboden, ook wanneer het bloedonderzoek van de combinatietest wel goed is. Verder onderzoek bestaat uit de NIPT en eventueel een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

Kwaaltjes en ongemakken

Moeheid in de zwangerschap

Ook al ben je nog maar net zwanger en misschien nog niet eens aan het idee gewend, toch is je lichaam al hard aan het werk: je baarmoeder groeit, je hormonen zijn extra actief en je bloedvolume neemt toe. Al deze veranderingen kunnen veel energie kosten en zorgen ervoor dat je je in het begin van de zwangerschap erg moe voelt.

Naast al deze lichamelijke veranderingen spelen ook emoties een belangrijke rol. Mede hierdoor kun je je vaker vermoeid voelen. Aan deze vermoeidheid is niet altijd wat te doen, maar je kunt er af en toe eens lekker aan toe geven. Ga eens lekker een uurtje op de bank liggen en ga op tijd naar bed. Neem niet te veel hooi op je vork en eet gewoon gezond.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)

Wat gebeurt er bij tien weken zwangerschap?

Je baby is nu compleet. Alle organen zijn nu aangelegd, ze moeten alleen nog groeien. Er begint zich een nekje te ontwikkelen en het staartje van de foetus is aan het verdwijnen.

tien weken zwanger

De tandaanleg voor alle melktanden is al aanwezig. De armpjes en beentjes blijven ook ontwikkelen, er komen polsen en vingers aan de armen en de teentjes beginnen te verschijnen. De baby is nu ongeveer viereneenhalve centimeter groot en weegt ongeveer vijf gram.

IJzertekort of bloedarmoede

IJzertekort

Het kan zijn dat je ijzergehalte in je bloed te laag is. Dit wordt bij iedere zwangere in het begin van de zwangerschap gecontroleerd. Als je een te laag ijzergehalte hebt, krijg je ijzertabletten voorgeschreven. Als je ijzergehalte aan de lage kant is wordt vaak geadviseerd om floradix te nemen.

Om ijzergebrek te voorkomen kun je het best bonen, volkoren producten, erwten, zilvervliesrijst, appelstroop, vlees en groene groenten eten.

In het boekje "Appelstroop & Tepelkloof" is het advies bij ijzergebrek:

  • Eet elke dag een paar gedroogde abrikozen (ongezwaveld) voor extra calcium en ijzer
  • Een handjevol cashewnoten bevat ook ijzer en helpt ook nog eens tegen verstopping
  • Drink frambozenbladthee of brandnetelthee
  • Gebruik vitamine C en ijzertabletten samen.

Gebruik geen melkproducten bij het innemen van ijzertabletten, dit werkt elkaar tegen.

Combinatietest en NIPT

De Combinatietest

In je zwangerschap kun je ervoor kiezen om een combinatietest uit te laten voeren. De combinatietest berekend de kans dat je zwanger bent van een kindje met het Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom.

De combinatietest bestaat uit de combinatie van een bloedonderzoek bij de moeder (tussen 9 en 11 weken) en een echo waarbij de nekplooi van het kindje wordt opgemeten (tussen 11 en 14 weken).

De waarden van het bloedonderzoek en de dikte van de nekplooi geven dan de uiteindelijke kansberekening.
Bij een kans van 1:200 of kleiner (zoals 1:250 of 1:1000) wordt geen vervolgonderzoek aangeboden.
Is de kans groter dan 1:200 (bijvoorbeeld 1:100 of 1:10) dan wordt je vervolgonderzoek aangeboden in de vorm van de NIPT (niet invasieve prenatale test).

De NIPT

De NIPT (niet invasieve prenatale test), bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder (waarin al DNA van het kindje aanwezig is). In dit bloed worden chromosomen bekeken, zijn deze niet afwijkend dan is de uitslag goed.

Zijn de chromosomen wel afwijkend dan is er een vervolgonderzoek nodig (een vlokkentest of vruchtwater-punctie) om te kijken of de chromosomen van het kindje echt afwijkend zijn.

De combinatietest wordt per 1-1-2015 niet meer vergoed en kost rond de 165 euro (soms wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering), indien je een verhoogde kans hebt bij de combinatietest dan wordt de NIPT wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Hoofdpijn in de zwangerschap

Een van de meest voorkomende pijnklachten is hoofdpijn. Ook als je zwanger bent kan hoofdpijn verschillende oorzaken hebben, zoals stress, een verkeerde houding van de schouder- en nekspieren (spanningshoofdpijn), te veel koffie of oogproblemen (een verkeerde bril of te lang achter een beeldscherm zitten). Ook kan hoofdpijn voorkomen bij verkoudheid of griep.

Lees hier meer over wat je kunt doen als je last hebt van hoofdpijn in de zwangerschap

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 10 weken zwangerschap? Hierboven kun je een reactie achterlaten.

Echo

Als je hier klikt kun je een echo met bewegende beelden zien van een foetus van 10 weken. Niet te geloven toch, zo klein en zo compleet!

Veel informatie over echografie vind je hier.

Plaats van de placenta in de baarmoeder

De placenta kan zich overal aan de wand in je baarmoeder hechten. Het maakt niets uit waar de placenta zich nestelt zolang het maar niet over de baarmoedermond heen is. Dit kan namelijk problemen geven bij de bevalling. Soms wordt er bij een vroege echo gezegd dat de placenta laag ligt. Het kan heel goed zijn dat dit in het begin van een zwangerschap het geval is. De baarmoeder groeit nog en de placenta groeit mee. De placenta kan daardoor verder van de baarmoedermond komen te liggen in de loop van de zwangerschap.

Heel soms blijft de placenta wel over de baarmoedermond heen liggen en dan is het niet mogelijk om op een natuurlijke manier te bevallen en moet je bevallen door middel van een keizersnede.

De placenta zorgt niet alleen voor voeding en zuurstof van de baby maar produceert ook nog een aantal hormonen. Deze hormonen zijn oestrogeen, progesteron, hCG en HPL. Lees hier meer over hormonen in de zwangerschap. Ook zorgt de placenta ervoor dat alle afvalstoffen van je kindje weer in jouw bloed terechtkomen zodat jij ze kan uitscheiden.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en Bea Budai - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies