5 weken zwanger

een positieve zwangerschapstest Wauw, je hebt een positieve zwanger-schapstest. Gefeliciteerd! En nu? Genieten van het goede nieuws, maar het is ook een spannende tijd.


Wat gaat er allemaal gebeuren? Wat verandert er in je lijf? Lees hier hoe er al bij 5 weken zwangerschap al van alles aan het veranderen is in je lijf en het kleine embryo.

Waarschijnlijk weten alleen jij en je partner van de zwangerschap, een bijzonder geheim.

De zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij een positieve test heb je er dus al 4 weken zwangerschap op zitten.

Wil je je uitgerekende datum berekenen dan kan dat eenvoudig met onze zwangerschapscalculator.

BABY

De groei van het embryo als je 5 weken zwanger bent

embryo bij 5 weken zwanger

We hebben het nu nog over embryo omdat tot de twaalfde week van je zwangerschap het vruchtje embryo wordt genoemd.

In de eerste 4 weken van de zwangerschap is er voor je gevoel misschien nog niet veel veranderd maar in je baarmoeder is een bijzonder groeiproces in gang gezet. Vanuit een zaadcel en een eicel begint zich een klein mensje te ontwikkelen. Deze heeft zich ingenesteld in de baarmoederwand.

Deze ontwikkeling begint met de aanleg van het vruchtzakje en het begin van het primitieve zenuwstelsel.

Echo

Bij een zwangerschapsduur van 4 weken is met een vaginale echo soms al een vruchtzakje zichtbaar. Dit is echter nog zo klein (2 mm) dat het met het echo-apparaat niet altijd in beeld te brengen is.

Vanaf 5 weken zwanger is er een dooierzakje van ongeveer 2 mm te zien. In de vijfde week is nu ook met een echo via de buik een vruchtzak te zien.

Voor de zevende week van je zwangerschap worden er in principe geen echo’s gemaakt, behalve wanneer daar een medische reden voor is, zoals bij een IVF behandeling.

Meer informatie over echo

Verhaal uit de praktijk van onze verloskundige

In de praktijk merk ik dat veel vrouwen niet weten wanneer ze zich kunnen aanmelden bij een verloskundigenpraktijk en voor welke praktijk ze moeten kiezen. Mijn advies is kijk eens op de site van de KNOV, daar kun je op postcode alle verloskundige praktijken vinden.

Je kunt dan kijken wat beter bij je past, een grote of een kleine praktijk. Allebei hebben voordelen en nadelen. Bij een kleine praktijk leer je de verloskundigen beter kennen. Heb je geen klik met je verloskundige dan kan dit ook een nadeel zijn.

Ervaringen van andere vrouwen bij 5 weken zwangerschap

"Ik was 2 dagen over tijd, maar ik kon de spanning niet meer aan en heb een zwangerschaptest gedaan. Ik kon mijn ogen niet geloven, de zwangerschapstest gaf aan dat ik 4-5 weken zwanger was.
We hadden het eigenlijk nog niet verwacht omdat ik nog maar 2 maanden gestopt was met de pil... maar waren zijn zo blij, het was ook wel eng het was nog zo pril".

“Ik deed een zwangerschapstest omdat ik 4 dagen over tijd was en ik last had van meerdere kwaaltjes. Ik had erg last van pijnlijke borsten en het eten smaakte me ook niet meer zo lekker als anders. Op de zwangerschapstest waren twee streepjes te zien. De hele dag liep ik rond met een glimlach op mijn gezicht ”

"Ik ben nu zwanger van de derde en ik kan me bij alle drie herinneren dat ik met die termijnduur helemaal niets merkte! Geen enkel symptoom, behalve het uitblijven van de menstruatie. Het is dat de test positief aangaf, maar zonder die test had ik het niet geloofd. Ik heb het zelfs gegoogled en kreeg direct bij 'geen symptomen zwanger' het stukje '5 weken' erachter geschreven, blijkbaar een veelvoorkomend verschijnsel. Het enige wat ik achteraf kon plaatsen, was dat hardlopen me iets sneller kortademig maakte, maar was bijna niet opvallend."

Meer informatie gezond zwanger worden en blijven

Abonneer je gratis op onze zwangerschapsnieuwsbrief

zwangerschap nieuwsbriefBen je zwanger dan kun jij je bij ons inschrijven voor onze "fase nieuwsbrief" over je zwangerschap.

Dit betekent dat je iedere week van ons via de mail een nieuwsbrief ontvangt die precies aansluit bij de fase van jouw zwangerschap. Tevens ontvang je wekelijks onze algemene nieuwsbrief met leuke feitjes van de verloskundige en alle baby- en zwangerschapsnieuws automatisch in je mailbox.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en maak kans op een leuk welkomstcadeau.

JIJ

De groei van je buik als je 5 weken zwanger bent

5 weken zwanger

Aan je buik merk je nu nog niet veel. Misschien heb je wel een opgeblazen gevoel doordat je darmen wat uitzetten door de hormonen.

Veel vrouwen hebben soms een beetje een “menstruatie-achtige “pijn. Dit hoeft geen slecht voorteken te zijn maar kan veroorzaakt worden door de groei van je baarmoeder.

Lees hier verder over zwangerschapshormonen.

Zwangerschapskwaaltjes

Meestal heb je bij 5 weken zwangerschap nog geen last van kwaaltjes. Toch willen er paar noemen die soms voorkomen.

Door de veranderde hormoon-huishouding kun je last hebben van gevoelige borsten en tepels. Misselijkheid en moeheid kunnen ook voorkomen.
Wat kan helpen is meerdere malen per dag kleinere porties te nemen.

Meer informatie over vroege symptomen van zwangerschap en zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid


Meer informatie over zwangerschapsmisselijkheid

Gezond zwanger

Het embryo in je buik is nog maar klein , maar alle (voedings)stoffen kunnen wel al bij hem of haar komen.

Uit onderzoek is gebleken dat er onvoldoende foliumzuur in onze voedingsstoffen zitten en daarom is het belangrijk om dit extra te slikken. Het liefst ben je hier al mee begonnen vier weken voor je zwanger werd, is dit niet het geval begin dan alsnog zo snel mogelijk.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door een multivitamine voor zwangeren te nemen. Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is ter voorkoming van een zogenaamd “open ruggetje” ook wel spina bifida genoemd.

Gebruik je medicijnen, vraag dan aan je huisarts of apotheek of je deze mag blijven gebruiken in de zwangerschap.

Meer informatie gezond zwanger worden en blijven

Gratis voor zwangeren

Op de afdeling "Gratis" kun je een verzameling verwachten met allemaal leuke spulletjes die je gratis al vast voor je baby kunt bestellen als je zwanger bent.

blijedoosGratis Babydozen zoals de zwanger-Kadoos. Ook zijn er aanbieders van gratis mutsjes en slabbetjes.

Je kunt gebruik maken van de gratis make-up adviezen die je kunt krijgen bij Ariane Inden op vertoon van een print van de bon.

Ga direct naar Gratis voor Zwangeren
Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies