6 weken zwanger

zwangerschapstest zes weken zwanger

Tegenwoordig zijn er veel verschillende zwangerschapstesten, van streepjestest tot digitale zwangerschapstesten. Maar welke kun je het beste gebruiken?


Welke zwangerschapstest je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Ze werken allemaal op basis van het zwangerschapshormoon HcG (Humaan Chorion Gonadotrofine). Dit hormoon wordt aangemaakt door de placenta en komt dus alleen voor bij zwangere vrouwen.

Bij de zwangerschapstesten met een streepje, is een streep een streep! Dus ook een licht streepje betekent dat je zwanger bent.


De zwangerschapstest kan pas sinds de jaren 70 als thuistest zelf gedaan worden. Daarvoor hadden vrouwen alleen het uitblijven van de menstruatie als richtlijn en was het ook moeilijk te bepalen of je zwanger was en hoe lang. Vr de uitvinding van de zwangerschaps-test werd ook wel gebruik gemaakt van de zogenaamde kikkerproef.

Deze kikkerproef werd bepaald op basis van hormoonspiegels. Er werd urine van vrouw ingespoten bij een kikker ingespoten, waarna de bloedplaatjes van de kikker, bij een aanwezige zwangerschap, een paar dagen later door de hormonen in de urine van vorm ging veranderen. Dit werd met een microscoop bekeken.
Bron: Wikipedia

De zwangerschapstest van nu is gelukkig wel een stuk gemakkelijker.
Meer over een positieve test en veel gestelde vragen over de zwangerschap

Wil je je uitgerekende datum berekenen dan kan dat eenvoudig met onze zwangerschapscalculator.

BABY

De groei van het embryo als je 6 weken zwanger bent

embryo bij zes weken zwanger

De lengte van het embryo is met 6 weken zwangerschap ongeveer 5 mm.

De belangrijkste ontwikkeling in deze week is dat het hartje klopt!

Er zijn nog maar een paar bloedvaten aanwezig waardoor het bloed kan stromen. Ook gaat het embryo zich een beetje buigen en de aanleg van de armpjes wordt zichtbaar. Ook de aanleg van ogen en oren is begonnen.

Aan het einde van de zesde week zullen ook de beentjes zich gaan ontwikkelen.

Hier kun je nog meer lezen over een kloppend hartje horen

Echo

Met een inwendige echo kun je rond 6 weken zwangerschap het hartje duidelijk zien kloppen. In de vruchtzak bevindt zich het embryo met de dooierzak.

Via het dooierzakje krijgt het embryo alle voedingsstoffen die het nodig heeft om te groeien.

Rond twaalf weken zwangerschap neemt de placenta deze functie over. Het dooierzakje is nu ongeveer 3 mm. En is nu ook met een uitwendige echo te zien.

Vóór de zevende week van je zwangerschap worden er in principe geen echos gemaakt, behalve wanneer daar een medische reden voor is, zoals bij een IVF behandeling.

Meer informatie over echo

Verhaal uit de praktijk van onze verloskundige

Als verloskundige krijg ik nogal eens vragen over de erkenning. Hoe en wat als je wel of niet getrouwd bent en wat de verschillen zijn tussen geregistreerd partnerschap en getrouwd zijn.

Als een vrouw en een man getrouwd zijn en een kind krijgen, is erkenning niet nodig. De echtgenoot van de moeder wordt door de wet automatisch beschouwd als de vader. Ook als hij niet de biologische vader van het kind is.

Bij een geregistreerd partnerschap is de erkenning van een kind niet automatisch geregeld. De vader moet het kind dan erkennen bij de gemeente.

Alles over erkenning kun je hier vinden

Ervaringen van andere vrouwen bij 6 weken zwangerschap

"Mijn vriendin en ik hebben net ontdekt dat wij een kindje krijgen. Ik wilde haar nu iets kleins sturen, niks geks maar gewoon een kleinigheidje voor de leuke tijd die we tegemoet gaan. Ik denk dat ik haar een weekendje weg cadeau doe. Door een weekendje weg is het ook begonnen".

"Ik ben bij de gynaecoloog onder behandeling en ben 6 weken en 5 dagen zwanger!! Hartje klopte al netjes..Over een week of 2 moet ik nog eens terugkomen voor nog een echo om nog een keer goed te meten. Ons Ukkie had zich in een hoekje verstopt en ze kreeg hem/haar niet netjes op de foto!"

Meer informatie gezond zwanger worden en blijven

Abonneer je gratis op onze zwangerschapsnieuwsbrief

zwangerschap nieuwsbriefBen je zwanger dan kun jij je bij ons inschrijven voor onze "fase nieuwsbrief" over je zwangerschap.

Dit betekent dat je iedere week van ons via de mail een nieuwsbrief ontvangt die precies aansluit bij de fase van jouw zwangerschap. Tevens ontvang je wekelijks onze algemene nieuwsbrief met leuke feitjes van de verloskundige en alle baby- en zwangerschapsnieuws automatisch in je mailbox.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en maak kans op een leuk welkomstcadeau.

JIJ

De groei van je buik als je 6 weken zwanger bent

zes weken zwanger

Je baarmoeder moet zich vanaf het begin van je zwangerschap al aanpassen aan de groei van het kindje.

De baarmoeder is een spier die door de groei moet uitrekken, dit kan in het begin van de zwangerschap zorgen voor een zwaar of zeurend gevoel in de onderbuik.

Bloedverlies komt nog wel eens voor bij 6 weken zwangerschap, het hoeft niet altijd een slecht voorteken te zijn. Wat kun je doen als je bloedverlies hebt?

Bel je verloskundige, ook al heb je je nog niet aangemeld bij een verloskundigenpraktijk. Zij kunnen je verder helpen en adviezen geven.

Zwangerschapskwaaltjes

Gespannen borsten

De meeste zwangeren beginnen rond zes weken zwangerschap last te krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals gespannen borsten. Je borsten voelen gespannen aan doordat het borstklierweefsel onder invloed van de zwangerschaps-hormonen toeneemt.

Vaak helpt het om een goed ondersteunende BH aan te doen. Soms moet je nu al een maatje groter aan.

Soms helpt het ook om je borsten even te koelen met een koud washandje of een koud compres. Denk eraan dat je een koud compres niet direct op de huid doet maar doe er bijvoorbeeld een washandje tussen.

Braken of overgeven

Misselijkheid in de zwangerschap kan er voor zorgen dat je moet overgeven.
Vooral s morgens is dit een veel voorkomend kwaaltje. Meestal kan het geen kwaad en het is vooral belangrijk dat je voldoende blijft drinken. (liefst minimaal 1 liter per dag, liever nog 1,5 tot 2 liter)

Eten is minder belangrijk, het is vooral belangrijk dat je vocht binnen krijgt.

Ben je erg misselijk en wil je proberen iets te eten, eet dan iets licht verteerbaars zoals een cracker, beschuit of een schaaltje gele vla of yoghurt. Het ontbijtje op bed eten wil ook nog wel eens helpen.

Als je niet genoeg vocht binnen kunt houden neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts. Zij kunnen in je urine kijken of je nog voldoende vocht in je lichaam hebt. De huisarts kan je eventueel medicijnen tegen de misselijkheid en het overgeven voorschrijven.

Meer informatie over misselijkheid als je zwanger bent

Gezond zwanger

Alcohol kun je beter niet nemen in de zwangerschap. Ook al ben je nog maar net zwanger toch kan het gebruik van alcohol al grote gevolgen hebben.

Alcohol komt via je bloed ook in de vaten rond je baarmoeder terecht en daardoor dus ook bij je kindje.

Uit onderzoek is gebleken dat de organen en lichaamsdelen van je kindje zich hierdoor minder goed kunnen ontwikkelen.

Mag je helemaal geen alcohol drinken of kan een enkel glas geen kwaad?

De adviezen verschillen nogal eens. Welke hoeveelheid alcohol schadelijk is in de zwangerschap is niet precies bekend daarom wordt geadviseerd om helemaal geen alcohol te drinken om afwijkingen bij je kindje te voorkomen.

Er zijn tegenwoordig goede vervangers voor bijvoorbeeld een rood of wit wijntje, je kunt de alcoholvrije variant nemen, deze zijn in veel supermarkten te koop.

Meer informatie gezond zwanger worden en blijven

Gratis voor zwangeren

Op de afdeling "Gratis" kun je een verzameling verwachten met allemaal leuke spulletjes die je gratis al vast voor je baby kunt bestellen als je zwanger bent.

blijedoosGratis Babydozen zoals de zwanger-Kadoos. Ook zijn er aanbieders van gratis mutsjes en slabbetjes.

Je kunt gebruik maken van de gratis make-up adviezen die je kunt krijgen bij Ariane Inden op vertoon van een print van de bon.

Ga direct naar Gratis voor Zwangeren

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 6 weken zwangerschap? Ben je erg misselijk? Wat doe je eraan en helpt het? Hieronder kun je een reactie achterlaten.
Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies