7 weken zwanger: Van harte gefeliciteerd!

Je bent nu nog maar pas zwanger, maar het zou best kunnen dat je toch al over bepaalde zaken moet gaan nadenken. Over je polisvoorwaarden met betrekking tot kraamzorg bijvoorbeeld of hoe en wanneer vertel je op je werk dat je zwanger bent?

Als je werk doet waarbij je met straling te maken hebt, zul je ook maatregelen moeten treffen.

Ben je onzeker of het allemaal goed zal gaan? Dat blijft natuurlijk de eerste 12 weken zwangerschap altijd een beetje afwachten, maar je kunt je ook bedenken dat slechts n op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meeste zwangerschappen gaan dus wl goed!

Gezond zwanger zijn

Overgeven en de risico's voor je gebit

Als je zwanger bent dan kan het zijn dat je meer last hebt van misselijkheid en/of braakneigingen. Hierdoor ben je misschien minder geneigd om goed je tanden te poetsen. Goed poetsen is juist in de zwangerschap belangrijk voor het behoud van je gebit! Heb je net overgegeven dan kun je het beste je mond even spoelen met wat water om het zuur te neutraliseren een half uurtje wachten en dan je tanden poetsen. Zuur tast namelijk de glazuurlaag van je tanden en kiezen aan.

Als je erg misselijk bent dan is het misschien verleidelijk om je achterste kiezen niet te poetsen. Toch is het belangrijk deze plekken extra goed schoon te houden. Tip! Gebruik een tandenborstel met een kleine kop. Vaak kun je deze beter verdragen als je misselijk bent.

zeven weken zwanger

Wil je meer lezen over het verzorgen van je gebit in de zwangerschap en het tandartsbezoek lees hier meer

Je kunt je door middel van onze zwangerschaps-calculator uitrekenen wanneer je uitgerekende datum is.

Zwangerschapsklachten? Ga verstandig om met medicijnen

De meest voorkomende adviezen ken je waarschijnlijk al wel: geen alcohol, niet roken, zo min mogelijk stress en uiteraard gezond eten.

Minder bekend is het advies verstandig om te gaan met medicijnen. Dit kan betekenen dat je een ander middel moet gebruiken, met een medicijn stopt of juist doorgaat. Dit geldt ook in de periode voor je zwangerschap. Overleg altijd met je arts of apotheker wat het beste is.

Vraag het de apotheker

Heb je last van aambeien of gaat een verkoudheid maar niet over? Loop binnen bij je eigen apotheek of zoek een apotheek bij jou in de buurt.

Vrij verkrijgbare medicijnen

Sommige medicijnen zijn vrij verkrijgbaar. Je hebt hier geen recept voor nodig van een arts en je kunt deze medicijnen bij de apotheek en vaak ook bij de drogist kopen. Denk aan paracetamol of een neusspray. Dit is echter niet altijd zonder risico. Overleg daarom altijd met je apotheker of een vrij verkrijgbaar middel geschikt is voor een zwangere.
Bron : Apotheker.nl

Lees hier meer over het gebruik van paracetamol in de zwangerschap

De eerste verschijnselen van zwangerschap

Ben je benieuwd wat de eerste verschijnselen of zwangerschapsklachten zijn? We zullen er een paar uitlichten en veel gebruikte adviezen geven die je er doorheen kunnen helpen.

zeven weken zwanger

Tip tegen misselijkheid

Gember kan er voor zorgen dat je je minder misselijk voelt. Je kan wat verse gember toevoegen aan de warme maaltijd, kauwen op een stukje gemberwortel of thee zetten van een stukje gemberwortel. Het eten van kleinere porties kan ook helpen. Heb je last van ochtendmisselijkheid? Soms helpt het om je ontbijtje alvast in bed op te eten. Je kunt je ook laten verwennen door je ontbijtje op bed te laten brengen. Als je nog niet actief bent geweest is de misselijkheid vaak een stuk minder.

Vaak plassen

In het begin van de zwangerschap komt het regelmatig voor dat je wat vaker moet plassen. Dit heeft te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je vaker naar het toilet moet om te plassen dit ook betekent dat je zwanger bent. Het kan ook een andere oorzaak hebben zoals een blaasontsteking. Wil je zeker weten of je zwanger bent doe dan een zwangerschapstest.

Gespannen borsten

Je kunt nu ook last krijgen van gespannen borsten. Je kunt afwisselend warm en koud water compressen proberen, dit bevordert de bloedsomloop. Of een paar keer per week een massage met olie of crème in cirkelvormige bewegingen. Dit houdt de huid soepel en zorgt ook voor een goede doorbloeding.

Wat gebeurt er bij zeven weken zwangerschap?

Hoe groot is je baby?

Het totale embryo is nu ongeveer één centimeter groot. De stompjes aan de romp groeien al uit tot mini-armpjes en ontwikkelen zich razend snel. Eerst vormt zich een soort boven- en onderarm en later in de week een soort van schijfje aan de onderarm waarin vijf vingertjes zullen gaan groeien.

zes weken zwanger

Tweeling?

Bij een eeneiige tweeling is de bevruchte eicel gesplitst in twee gelijke cellen die zich beide apart ontwikkelen. Eeneiige tweelingen zijn identiek: ze hebben dezelfde chromosomen, dezelfde kleur ogen en haar, zijn van hetzelfde geslacht enz.

Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eitjes bevrucht. Er is dan een dubbele eisprong geweest. Twee-eiige tweelingen hebben dezelfde kans op gelijkenissen als "gewone" broertjes en zusjes.

Van de verloskundige over foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor het sluiten van de rug van het embryo. De sluiting van de rug vindt tot ongeveer 10 weken zwangerschap plaats.
Het innemen van foliumzuur dient dan ook tot die termijn te gebeuren.
Je kunt hiervoor een losse foliumzuur tablet/capsule kiezen, maar een multivitamine voor zwangeren waarin foliumzuur verwerkt is mag ook.
Per dag slik je 1 capsule waarin 400mcgr foliumzuur zit. Soms worden zwangeren misselijk van het innemen van foliumzuur. Probeer dan (ipv s ochtends) het foliumzuur s avonds in te nemen na de maaltijd, dit gaat vaak beter.
Blijf altijd doorgaan met het innemen van foliumzuur totdat je de 1e echo hebt gehad, zodat je zeker weet wanneer je de 10 weken grens voorbij bent.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 7 weken zwangerschap? Welke zwangerschapstest gebruikte jij? Hoe vaak heb je een zwangerschapstest gedaan? Lukt het tandenpoetsen of heb je braakneigingen, heb je wat aan onze tips? Laat hieronder een reactie achter.

Zin in seks tijdens je zwangerschap

In het eerste trimester kan je zin in seks afnemen doordat je last hebt van (ochtend)misselijkheid en vermoeidheid, dit komt bij veel zwangeren voor. Hoe verder het eerste trimester vordert hoe beter de doorbloeding van je vagina wordt en hoe meer de zin in seks toe zal nemen.

De bloedvaten naar je baarmoeder worden wijder om je groter wordende baarmoeder van voldoende bloed te voorzien. Doordat je baarmoeder en vagina in de zwangerschap meer doorbloed zijn kan je een orgasme als heftiger ervaren dan buiten de zwangerschap. Een orgasme kan niet voor een miskraam zorgen, daar hoef je niet bang voor te zijn.

Lees hier meer over seks tijdens de zwangerschap.

Echografie

Het hartje moet zich nog wel verder ontwikkelen, maar het klopt al wel! Dit is te zien bij een vaginale echo. Echografie is een onderzoek met behulp van geluidsgolven, waarbij een orgaan in beeld wordt gebracht. Echografie kan zowel uitwendig via de buikwand, als inwendig via de vagina worden gedaan.

Als je wilt weten hoe een vaginale echografie in z'n werk gaat kun je hier eens kijken. Wil je meer weten over echografie en wat 2D, 3D en 4 D is dan kun je hier eens kijken

Op de Echografie.Startpagina.nl kun je natuurlijk nog meer info vinden over echo's en echobureaus bij jou in de buurt.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's





Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies