8 weken zwanger: Van harte gefeliciteerd!

Je bent nu nog maar pas zwanger, maar je kunt al wel een afspraak maken bij een verloskundige.

Wat kun je bij een eerste bezoek verwachten? De verloskundige zal willen weten welke ziekten er in je familie voorkomen, je krijgt hiervoor een vragenlijst die je moet invullen, je bloed en (en soms je urine) zullen worden nagekeken en je kunt natuurlijk alle vragen aan de verloskundige stellen. Zij heeft al heel veel vragen beantwoord, dus schroom niet om ze te stellen! Lees hier meer over de controles bij de verloskundige

Ben je onzeker of het allemaal goed zal gaan? Dat blijft natuurlijk de eerste 12 weken altijd een beetje afwachten maar je kunt je ook bedenken dat slechts n op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meeste zwangerschappen gaan dus wl goed!

Gezond zwanger zijn

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige wordt er over het algemeen nog niet met de doptone naar het hartje van je kindje geluisterd omdat je hiervoor nog te kort zwanger bent. Het hartje is vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap met een doptone te horen.

acht weken zwanger

Mag je lijnen als je zwanger bent?

Nee, je mag niet aan de lijn doen als je zwanger bent. Bij het afvallen komen namelijk afvalstoffen vrij die schadelijk zijn voor je baby. Wil je graag afvallen, wacht dan tot na de bevalling en de borstvoedingsperiode.

Je kunt je door middel van onze zwangerschaps-calculator uitrekenen wanneer je uitgerekende datum is.

Buikpijn als je net zwanger bent

Je baarmoeder is nu steeds een klein beetje groter aan het groeien. Alle organen die boven de baarmoeder liggen gaan hiervoor opzij. Als eerste zullen de darmen opzij gaan. Dit kan soms een onrustig gevoel in de buik geven.

De darmen raken ook wat uitgezet door de hormonen van de zwangerschap, hierdoor gaat het soms wat moeizaam met ontlasting en dat kan ook wat buikpijnklachten geven. De blaas ligt tegen de baarmoeder aan, als je een volle blaas hebt duwt deze tegen de baarmoeder, dit kan een drukkend gevoel in de onderbuik geven en kan geen kwaad. Ook je baarmoeder zelf kan wat pijnklachten geven doordat je baarmoeder gaat oprekken door de zwangerschap.

Bij buikpijnklachten hoef je dus niet direct bang te zijn voor een miskraam.

De eerste verschijnselen van zwangerschap

Ben je benieuwd wat de eerste verschijnselen of zwangerschapsklachten zijn?

Even in de herhaling :

Moeheid

Een veel voorkomend verschijnsel in het begin van de zwangerschap is moeheid. Bij veel zwangeren verdwijnt de moeheid weer in het tweede trimester. Dit heeft alles te maken met de zwangerschapshormonen.

Moeite met de ontlasting

Door de verslappende werking van de zwangerschapshormonen kan het zijn dat je moeilijk naar het toilet kunt.

Er zijn wel een paar adviezen die je kunnen helpen:

 • Eet veel volkoren producten in plaats van witte producten zoals volkoren macaroni,zilvervliesrijst e.d;
 • Drink voldoende water;
 • Eet genoeg vezels;
 • Neem dagelijks 1 eetlepel gebroken lijnzaad door bijvoorbeeld de yoghurt;
 • Probeer voldoende te bewegen.

Lukt het allemaal nog niet ?

Vraag dan je verloskundige of je huisarts...hij of zij kan je een middel voorschrijven waardoor je gemakkelijker naar het toilet kunt.

Wat gebeurt er bij acht weken zwangerschap?

Embryo twee centimeter

De hersentjes van het embryo beginnen al te functioneren en zenden signalen uit naar de organen. De lever begint met de aanmaak van bloedcellen en de maag produceert al verteringssappen. Dit kleine mensje is nu ongeveer twee centimeter groot!

acht weken zwanger

De organen hoeven alleen nog maar te groeien en hun definitieve vorm en plaats te krijgen. Deze week ontstaat ook het begin van het skelet, uit kraakbeen, nog niet uit bot.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 8 weken zwangerschap? Voel jij je moe of heb je daar helemaal geen last van? Hieronder kun je een reactie achterlaten.

Termijnbepaling

echo maken van zwangere buik Deze echo is bedoeld om vast te stellen hoever de zwangerschap gevorderd is. Soms weet je niet precies wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was of je cyclus was te onregelmatig waardoor niet berekend kan worden op welke datum je bent uitgerekend. Tijdens de termijnbepaling meten ze met de echo van de kruin van je kindje tot zijn/haar stuit. Als je cyclus wel regelmatig was dan wordt soms de uitgerekende datum alleen aangepast als de termijnecho een verschil van 7 dagen of meer aangeeft.

De eerste weken is de groei van elke baby gelijk later groeit iedere baby op zijn eigen tempo.

Op het echoformulier staat dit weergegeven als CRL (crown rump length) of KSL (kruin stuit lengte). Omdat alle kinderen in de eerste 12 weken van de zwangerschap precies even snel groeien kan aan de hand van de lengte van de foetus de zwangerschapsduur worden berekend.

Bloedonderzoek (1e controle)

Bij de eerste controle bij de verloskundige wordt er een bloedonderzoek bij je gedaan, je bloed wordt op het volgende onderzocht:

 • Bloedgroep, deze kan A, B, AB of 0 zijn;
 • Rhesus D, kan positief of negatief zijn, je bent bijv. A positief;
 • Rhesus c, kan positief of negatief zijn;
 • Irregulaire Erytrocyten Antistoffen (IEA), antistoffen die je hebt aangemaakt tegen een andere bloedgroep;
 • Hepatitis B, staat op je formulier als HBsAg, hiermee kan dragerschap voor het hepatitis B virus worden onderzocht
 • Lues, beter bekend als syfilis, staat op je formulier als lues of TPHA, hiermee kan worden gekeken of je syfilis hebt;
 • HIV, hiermee kan worden gekeken of je HIV draagster bent
 • Hb: hemoglobine ofwel je ijzergehalte
 • Gluc: glucose ofwel je suikergehalte, om te kijken of je misschien zwangerschapsdiabetes hebt.

Bij de volgende controle zal je verloskundige je de uitslag vertellen van het bloedonderzoek.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies