9 weken zwanger: Van harte gefeliciteerd!

zwangere buik

Vanaf wanneer kun je een afspraak maken bij de verloskundige? Je kunt de afspraak nu al maken!

Wat kun je bij een eerste bezoek verwachten? Hier kun je alles lezen over de controles bij de verloskundige

Ben je onzeker of het allemaal goed zal gaan? Dat blijft natuurlijk de eerste 12 weken altijd een beetje afwachten maar je kunt je ook bedenken dat slechts n op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meeste zwangerschappen gaan dus wl goed.

Gezond zwanger zijn

Heb je een kat?

Pas dan op voor toxoplasmose. Je kunt hiermee in contact komen door besmette kattenuitwerpselen. Toxoplasmose wordt verspreid door het eten van rauw, besmet vlees of doordat je in contact komt met besmette kattenuitwerpselen.

Het advies is: laat iemand anders de kattenbak verschonen.

Heb je groene vingers?

Doe dan bij het werken in de tuin je handschoenen aan. Katten kunnen ook in je tuin de uitwerpselen begraven.

Daarnaast kun je besmet raken met toxoplasmose door het eten van rauw vlees (zoals filet american, carpaccio en rosbief). Bak vlees daarom goed door! De infectie kan via de placenta bij je baby terecht komen. Meestal heb je zelf geen ziekte-verschijnselen.

negen weken zwanger

Wat is het gevaar van alcohol drinken in de zwangerschap?

Alcohol heeft invloed het ongeboren kind. Daarom wordt aangeraden om vanaf het moment dat een zwangerschap wordt gewenst en gedurende de zwangerschap geen alcohol te drinken. Volgens de Gezondheidsraad is er geen veilige ondergrens waarvan je met zekerheid kan zeggen dat er geen negatief effect is op de vruchtbaarheid en het ongeboren kind. Wat we wel weten is dat je baby de alcohol niet goed kan afbreken en ook weer zal uitplassen in het vruchtwater. Zo krijgt je baby de alcohol dus meerdere malen binnen. Daarom is de veiligste optie: niet drinken.

Op onze zwangerschaps-calculator kun je uitrekenen wanneer je uitgerekende datum is.

Uit de praktijk van de verloskundige

Emoties tijdens de zwangerschap

Op mijn spreekuur kwam een jonge vrouw die vertelde dat ze het ene moment zich heel blij voelde met de zwangerschap, maar het volgende moment haar de emoties allemaal overvielen en ze zich er geen raad mee wist. Ook vond ze het erg rot voor haar partner want die wist zich ook geen raad meer met haar vertelde ze.

Bijna iedere zwangerschap gaat gepaard met grote veranderingen in je lijf en hormoon-veranderingen. Hierdoor kun je last hebben van sterk wisselende emoties.

Zo kun je het ene moment op een grote roze wolk zitten en het volgende moment overmand worden door stress, onzekerheid, bezorgdheid of een slecht humeur.

Ik vertelde haar dat dit tot op zekere hoogte allemaal hoort bij een zwangerschap. We spraken af om een extra afspraak in te plannen om te kijken waar we als verloskundigen kunnen helpen.

De eerste verschijnselen van zwangerschap

Uitblijven van de menstruatie

Een van de eerste zwangerschapsverschijnselen is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie.

Vaak plassen

In het begin van de zwangerschap komt het vaak voor dat je wat vaker moet plassen.

Gespannen borsten

Je kunt nu ook meer last krijgen van gespannen borsten.

Paarsblauw verkleuren van je vagina

Al vroeg in de zwangerschap kunnen je vagina en de schaamlippen een paarsblauwige kleur krijgen. Dit komt door de verhoogde doorbloeding van deze delen van je lijf.

Wat gebeurt er bij negen weken zwangerschap?

Embryo drie centimeter

Het embryo is nu ongeveer drie centimeter en weegt ongeveer twee gram! en kan al gymnastische oefeningen doen in je buik. De spieren kunnen je kindje al laten bewegen. Je kunt daar nu nog niets van voelen.

Het embryo ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Hij of zij heeft al een gezichtje met oren, ogen, neus, lippen en er is zelfs al een tongetje in het mondje.

negen weken zwanger

Vanaf ongeveer negen weken zwangerschap begint het verschil tussen een jongen of een meisje zich te ontwikkelen. Meestal is pas vanaf vijftien weken zwangerschap het geslacht goed op een echo te zien.

Gratis voor zwangeren

Bij Gratis voor Zwangeren kun je allemaal leuke cadeaus vinden die je gratis kunt bestellen.

Alle gratis baby- en zwangerschapsdozen staan op een rijtje onder andere de Blije Doos en de zwangerKadoos. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke acties met gratis producten (mutsjes, slabbetjes...) of gratis diensten (gratis echo)


De Combinatietest

De verloskundige heeft graag dat je in een vroeg stadium een afspraak maakt. Naast het stellen van vragen kan ze je ook voorlichting geven over verschillende onderzoeken naar aangeboren afwijkingen. Eén van deze onderzoeken is de combinatietest.

Bij de combinatietest wordt gekeken naar de kans dat je kindje Down-, Patau- of Edwardsyndroom heeft. Het heet de combinatietest omdat het bestaat uit een combinatie van verschillende onderzoeken, namelijk een bloedonderzoek tussen 9-11 weken en een nekplooimeting tussen 11-14 weken (door middel van een echo).

Op basis van deze gegevens kan een kansberekening worden gemaakt van de kans dat je kindje het Downsyndroom heeft. De combinatietest geeft dus geen uitsluitsel maar geeft slechts de kans aan. Wanneer de kans verhoogd blijkt te zijn word je verder onderzoek aangeboden. Ook jouw leeftijd en de precieze duur van de zwangerschap bepalen hoe hoog de kans is op een kindje met Down-, Patau- of Edwardsyndroom. Kijk voor meer informatie op prenatalescreening.nl

wekelijks alle info over je zwangerschap.

Hoe voel jij je bij 9 weken zwangerschap? Laat hieronder een reactie achter. Wanneer maakte jij een afspraak bij de verloskundige?

De zwangerschapskaart

Op je zwangerschapskaart worden al je gegevens genoteerd. Tijdens elke controle komen er weer nieuwe gegevens bij. Er staan veel afkortingen op de kaart, hieronder is weergegeven wat de afkortingen betekenen:

 • RR: de bloeddruk;
 • cort: cortonen, dit is de hartslag van je baby. + betekend dat ze gehoord zijn, - betekend dat ze niet gehoord zijn;
 • dopt of dt: doptone. hiermee wordt aangegeven of de harttonen
  van de baby met de doptone gehoord zijn
 • leven: of je het kindje al voelt bewegen
 • fundus: de hoogte van je baarmoeder
 • s: symfyse, schaambot, n: navel, x: xyphoid, onderste deel van je borstbeen. Op de kaart wordt de hoogte van je baarmoeder hierin uitgedrukt er staat dan bijvoorbeeld. NX, dit betekend dat je baarmoeder halverwege je navel en het onderste deel van je
  borstbeen zit;
 • caput: het hoofdje van de baby;
 • cbbbi: het hoofdje van de baby is te bewegen boven de bekkeningang;
 • cbibi: het hoofdje van de baby is te bewegen in het bekken;
 • cvibi: het hoofdje van de baby zit al vast in de bekkeningang, het hoofdje is dan al ver ingedaald;
 • CIF: caput in fundo, hierbij ligt het hoofdje van de baby bovenin de baarmoeder en is er dus sprake van een stuitligging;
 • ball: ballottement, hierbij is het kindje al wel te voelen maar de
  ligging van het kindje is nog niet te bepalen.

Je zwangerschapskaart neem je mee naar elke controle.

Meer over de controles bij de verloskundige kun je hier lezen.

Overgevoelig?

Ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen dan is het belangrijk dat je dat meldt aan je verloskundige, denk daarbij ook aan gewone middeltjes zoals pleisters. Ook overgevoeligheid voor penicilline, jodium, plaatselijke verdoving is belangrijk om te melden.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Volg ons op Twitter en Facebook

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes volg onze Tweets dan op Twitter. Natuurlijk zitten we ook op Facebook en we worden graag vrienden met je. "Vind ons leuk" en je hebt de laatste nieuwtjes altijd het eerst.

Disclaimer

babytjes.nl All rights reserved.

De informatie in de nieuwsbrieven van babytjes.nl is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld.

Neem beslissingen of acties in verband met je zwangerschap altijd in overleg met je verloskundige.

Babytjes.nl is niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in de in deze nieuwsbrief geboden informatie.

Aan informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies