Heb je binnenkort visite over de vloer, ter ere van bijvoorbeeld je verjaardag? Dan is het wel zo prettig om alles goed voor te bereiden. Grote kans dat er flink koffie wordt gedronken: dat kun je dus maar beter in huis hebben. Hoe maak je eenvoudig en snel koffie voor je gasten, die ook nog eens goed smaakt? Dit zijn onze tips.

Gemak met pads of cups

Gemak is ideaal tijdens een feestje. Je hebt immers al veel aan je hoofd: je moet iedereen ontvangen, drankjes en hapjes maken, ook nog wat gezellig kletsen. Maak de koffie daarom met pads of cups: wellicht heb je al een dergelijk koffiezetapparaat in huis staan. Gebruik bijvoorbeeld compatible Senseo koffiepads, waarbij de kopjes in no time op tafel staan. Je kunt zelfs verschillende smaken kiezen bij pads of cups: van koffie in een sterke smaak tot koffie in een zachtere smaak. Op die manier geef je je gasten al helemaal de mogelijkheid om koffie op hun favoriete manier te drinken. Dat is nog eens een stukje gastvrijheid.

Grote pot koffie met een filterkoffiezetapparaat

Komen er een heleboel mensen tegelijkertijd? Naast pads of cups is ook filterkoffie een uitkomst. Met een filter koffiezetapparaat zet je namelijk direct een grote pot koffie, waar veel mensen van kunnen drinken. Hoe meer mensen er komen, hoe meer tijd je bespaart met dit type koffie. Het smaakt wel wat anders dan een espresso, maar meestal maakt dit maar weinig uit.

Koffie met en zonder cafeïne

Bij koffie denk je waarschijnlijk meteen aan de ‘reguliere’ versie, met cafeïne. Dit is zeker een goede keuze: haal deze koffie gewoon in huis. Maar het is vandaag de dag ook steeds gebruikelijker om koffie zonder cafeïne te drinken. Zeker als het al wat later op de dag is – wat toch vaak wel het geval is bij een feestje of andere gelegenheid tot samenkomen. Daarom kun je ook cafeïnevrije koffie zetten, want er zijn vast en zeker gasten die dit liever drinken. Misschien wordt er zelfs om gevraagd door je visite, dan is het natuurlijk handig dat je er al aan hebt gedacht. En dit type koffie smaakt net zo goed: mocht je wat overhouden, gaat het vanzelf weer een keertje op.

Melk, suiker en zoetjes

Melk, suiker en zoetjes

Met name als je zelf je koffie zwart drinkt, kun je het al gauw vergeten: melk, suiker en zoetjes. Het is slim om dit op tafel te zetten, want veel mensen voegen iets toe aan het kopje koffie. Zet er ook een potje met lepeltjes bij. Het is trouwens ook een optie om per gast te vragen hoe ze de koffie het liefst drinken, en dit zelf alvast zo te bereiden. Maar doorgaans is het geen enkel punt voor de visite om dit zelf te doen – dus zet het gewoon alvast neer, zodat jij je alleen bezig hoeft te houden met zwarte koffie bereiden. Wel zo makkelijk.

Koffie met lekkers

Denk niet alleen aan de koffie, maar ook aan wat lekkers erbij! Dit is natuurlijk wel zo netjes als je visite ontvangt. Koek, cake of taart: bedenk wat je bij de koffie wilt serveren. En zorg vooral dat er genoeg is voor iedereen. Haal je het lekkers kant-en-klaar of maak je het zelf? Zelfgemaakte taart is natuurlijk een ware traktatie, maar je moet er maar net de tijd voor hebben. Maak op die manier de afweging. Tot slot: mogelijk zijn er nog allergieën en dieetwensen om rekening mee te houden. Als je daar ook nog aan denkt, is alles helemaal in orde. Genieten maar!